Rajče Stupické polní rané
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?) 8.8.2016 13:30
Prikladám fotky mojej úrody z ponechanej pokusnej rastliny "akože" Stupické z originálného balenia sáčka Semo. Zasadená je v skleníku. Vzrast rajčiaku je podobný ako má Stupické, z rozdielom pravých rajčiakových listov. Pestujem na viacero výhonov (ako kríčkové), tak ako aj Stupické. Prvé plody začali dozrievať súčasne s vedľa zasadeným Bejbinom a Goldkrone, takže sú celkom rané. Zdravotný stav je zatiaľ najlepší zo všetkých odrôd - tmavo zelené, akoby až navoskované listy bez chyby. Pol metra vedľa zasadené Bejbino má na listoch rôzne prejavy nedostatku prvkov, a začína chytať aj plieseň. Goldkrone je na tom lepšie, ale tiež má aj zožltnuté listy.
Včera som odtrhol prvý vyján so 4 kusmi, z ktorého jeden prezrály plod odpadol. Ostatné už boli tiež prezreté-šťavnaté, takmer bez jadierok. Nechával som ich do úplného vyfarbenia, takže až prezreli. Nevadí - skúšal som aj menej sfarbený plod a chuť je dobrá rajčinová - ani príliž sladká / ani kyslá, menej šťavnatá, biftekového typu, tiež takmer bez jadierok.
Takže vzrast má kríčkový do 1,3m, plody oranžové-rebrované, biftekového typu - najskôr narástli menšie od 20g, teraz 60g. Vo vyjáne cca 4 kusy.
S odrodou som spokojný - dúfam, že plody sú jedlé
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?), 8.8.2016 13:30
Prikladám fotky mojej úrody z ponechanej pokusnej rastliny "akože" Stupické z originálného balenia sáčka Semo. Zasadená je v skleníku. Vzrast rajčiaku je podobný ako má Stupické, z rozdielom pravých rajčiakových listov. Pestujem na viacero výhonov (ako kríčkové), tak ako aj Stupické. Prvé plody začali dozrievať súčasne s vedľa zasadeným Bejbinom a Goldkrone, takže sú celkom rané. Zdravotný stav je zatiaľ najlepší zo všetkých odrôd - tmavo zelené, akoby až navoskované listy bez chyby. Pol metra vedľa zasadené Bejbino má na listoch rôzne prejavy nedostatku prvkov, a začína chytať aj plieseň. Goldkrone je na tom lepšie, ale tiež má aj zožltnuté listy.
Včera som odtrhol prvý vyján so 4 kusmi, z ktorého jeden prezrály plod odpadol. Ostatné už boli tiež prezreté-šťavnaté, takmer bez jadierok. Nechával som ich do úplného vyfarbenia, takže až prezreli. Nevadí - skúšal som aj menej sfarbený plod a chuť je dobrá rajčinová - ani príliž sladká / ani kyslá, menej šťavnatá, biftekového typu, tiež takmer bez jadierok.
Takže vzrast má kríčkový do 1,3m, plody oranžové-rebrované, biftekového typu - najskôr narástli menšie od 20g, teraz 60g. Vo vyjáne cca 4 kusy.
S odrodou som spokojný - dúfam, že plody sú jedlé
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 8.8.2016 15:59
Souhlasím s paní Jiřinou. Jen mně není jasné, jestli jsou obě rostliny ze stejného originálního sáčku ze SEMA nebo některá z nich (a která) je z jiného zdroje a jakého. Pochopitelně pro Stupické je typický bramborový list a plody s málo přepážkami, tři až čtyři komůrky vyplněné šťávou a dost semen. V žádném případě ani náznak masitého rajčete.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?), 8.8.2016 17:26
Pozrite si môj predošlý príspevok z 25.3. kedy som písal čo mi vyklíčilo namiesto Stupického, ďalej Ste mi na to pán Vladimír reágovali... tak som priložil foto, čo mi z toho narástlo...
Rajče Stupické polní rané
Vypestoval som to z jedného originálneho sáčku balenia Semo. Zo 4 semien vyrástla jedna iná odroda, ešte sú tam zvyšné na budúci rok
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 8.8.2016 21:12
Omlouvám se, vůbec jsem si nevšiml, že o těchto rostlinách jsme již diskutovali. Ostravské rané to jistě není, mělo by mít plod podobný Stupickému, list by měl být opravdu obvyklý rajčatový. Zbývají jen dvě další možnosti, buď zkřížení s jinou odrůdou asi dle charakteru dužniny biftekovou. Druhou možností je mutace. Pokud se Vám ta odrůda líbí, tak byste měl odebrat její semena a příští rok vyset. Jestli vůbec má nějaká klíčivá semena. Zkoušet vysévat větší množství semen SEMA je myslím zbytečné.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?), 9.8.2016 14:54
Dával som pripojiť reakciu na ten môj predošlý príspevok, ale to radenie príspevkov tu na fóre je v druhej línii už neprehľadné a tak to hodilo až na koniec... no nevadí
Možno si odložím nejaké semená z týchto plodov na budúci rok, mám rád biftekové rajčiny, škoda len, že sú neni plody väčšie. Ešte ma bude zaujímať ako obstojí s odolnosťou na pleseň zemiakovú...
Z kríčkových rajčiakov som pozeral, že má Semo v ponuke niečo podobné, novinku odrodu ORANŽE :
"Nová odrůda netradiční oranžové barvy plodu s vysokým obsahem vitamínů. Zbarvením i dietetickými vlastnostmi je přitažlivá a vhodná především pro děti. V zralosti je raná až středně raná, na půdu nenáročná. Plody jsou ploše kulovité, střední, oranžové."
Možno by sa mohlo jednať o túto odrodu alebo skôr o skríženie s ňou, lebo tie moje plody majú aj rebrovanie.
Pestuje niekto odrodu ORANŽE? aká je?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 10.8.2016 14:51
Pochopitelně rajčata pod střechou nepraskají i když je budete pravidelně hodně zalívat.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|