Rajče - plíseň startuje

Alice D. - (11) - 6.53 (?)
22.7.2009 8:47

Páni, přípravek je to na všechno - na rajčata, trávník i psí uši :)

Já se rozhodla, že chemicky ošetřovat nebudu, a případně prostě rajské koupím v obchodě. Na rozdíl od profesionálních pěstitelů mám tuhle možnost volby. Naplácala jsem na to BioAn a BioTon ("mlíko a olej"). Plíseň zatím není. Ale taky musím říct, že máme ideální zahradu - jižní svah, rajčata jsou venku, dobře větraná, na jiném místě než minulý rok, otrhala jsem spodní listy a rostou u nich afrikány a petržel, které jim prý prospívají. Zatím je ale červenec, ještě to může zplesnivět.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 166.45 (?), 22.7.2009 8:14

Jak je to prosím s OL? V zoufalství jsem po Ridomilu postříkal rajčata Acrobatem s OL 21 dnů. Můžu plody utrhnout za 14 dnů, ale konzumovat je až po 21 dnech?

Všem postiženým přeji pevné nervy.       I.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 22.7.2009 9:33
Neriskoval bych to.

host - 35.205 (?), 23.7.2009 21:12

OL znamená, že můžete rajčata po postřiku Acrobatem urhnout až za 21 dni. Pokud utrhnete dřív, tak patří do odpadu.

Jirka

Alice D. - (11) - 6.53 (?), 22.7.2009 8:47

Páni, přípravek je to na všechno - na rajčata, trávník i psí uši :)

Já se rozhodla, že chemicky ošetřovat nebudu, a případně prostě rajské koupím v obchodě. Na rozdíl od profesionálních pěstitelů mám tuhle možnost volby. Naplácala jsem na to BioAn a BioTon ("mlíko a olej"). Plíseň zatím není. Ale taky musím říct, že máme ideální zahradu - jižní svah, rajčata jsou venku, dobře větraná, na jiném místě než minulý rok, otrhala jsem spodní listy a rostou u nich afrikány a petržel, které jim prý prospívají. Zatím je ale červenec, ještě to může zplesnivět.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 22.7.2009 9:27
Rozdíl mezi mým chemicky ošetřeným rajčetem a kupovaným je ten, že VÍM KDY JSEM RAJČE POSTŘÍKAL!!! Pod krytem jsem před týdnem postříkal Acrobatem a vypadá to že se postup plísně zastavil. Dle názorů několika prodejců je Acrobat ještě nějaká naděje na vyléčení, ostatní prostředky již nemají na plíseň "sílu". Chce to hlavně PREVENCI a postříkat již za mlada.
Tornádo a vzadu Pedro
Tornádo a vzadu Pedro

host - 207.34 (?), 22.7.2009 9:57

Dobrý den, já dala poprvé acrobat, to měli ale žlutočerné fleky na listech(zaboha si nemůže vzpomenout název nemoci:)))))) a po asi 2 týdnech nastartovala plíseň. Už mě to dožralo, ofikala jsem všechny listy na půlku, postříkala jsem Kuprikolem a včera skončila OL, je jen plíseň na jednom rajčeti a to na původním, na kterém začala. Tak že ho hned jdu vyrvat, do pytlíku a šup do popelnice. Jen mi prosím už konečně někdo prozraďte to kouzelné zaklínadlo:) Vyseju do substrátu, překypíruji, pak otužuji, vysázím na zahrádku hnojenou koňskými granulemi, celý den mají sluníčko. Ze začátku hnojím kristalon start, pak květ-plod, mezi tím i skvašené kuřince od našich slepiček a mám na každém trsu tak nanejvíš 5rajčat:((((((Zkusila jsem letos i podle rad Villi zasadit do těch igelitových ohrádek a nic, pořád nastejno:(něco jsem zkusila dát na netk. textílii, něco namulčovat, něco normiš a výsledek? Vše nastejno.Odrůda Tornádo 320m.n.m. Šumpersko

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 22.7.2009 10:47
Začněte ošetřovat preventivně např. Ridomil Gold MZ Pepite od velikosti sazenic cca. 30 cm bez ohledu na vývin počasí dle návodu max 3 postřiky. Ten působí PREVENTIVNĚ, OL na rajčata je 3 dny. Sázím kolmo do země, pod kořeny (oddělím vrstvičkou hlíny) nasypu hrst CERERITU a během vegetace hnojím Kristalonem jednou týdně nebo postřik listovým hnojivem. Granulovaný hnůj nebo jiná přírodní hnojiva již nepoužívám, daří se tam pak hlavně plevelům a trávě. Postupně vylamuji od spodu listy kvůli provzdušnění a dozrávání račat. Sázím jen svou přísadu, vysévám začátkem března. Do velkých květináčů sadím cherry nebo malá žlutá rajčata - rychleji dozrávají, jakmile jsou cca 150 cm vysoká šupnu je i s balem do země. Zeminu používám obyčejný zahradní substrát. Zkuste odrůdy velmi ranné, já jsem z Břeclavi a Tornádo teprve začíná červenat, Rumba Ozarowska je již zralá.
Bejbino a Cherolla
Bejbino a Cherolla

host - 55.26 (?), 22.7.2009 19:10

No, to je divné. Já se s rajčaty zase až tak moc nemazlím. Slepice nemám, čili kvasit není co. Takže při zasazení sazenic dám akorát hrst dvě granulovaného hnoje. Později velmi sporadicky přihnojím na list a jen velice málo - když si vzpomenu - kristalonem květ plod v zálivce. Letos pěstuji poprvé na textílii. Rajčata budu muset asi rozdávat okolojdoucím. Samozřejmě pokud je nezlikviduje plíseň. Zatím se drží.   No, těžko říct, ale skutečně někdy méně znamení více. Co když rostlina není s to zpracovat tak bohatou výživu, jakou Vy jí servírujete? Opravdu, zkuste u dvou sazenic trochu přibrzdit. Ztratit nemáte v podstatě co. A jinak vypadají jak? Mají květy, které opadávají? Rostliny jsou bohaté, košaté? Nejsou košaté a zelené až moc? Je to těžko, radit na dálku. Uvidíme, co poradí ostatní.

host - 207.34 (?), 22.7.2009 22:16

No popravdě každým rokem se starám míň. Jen se na podzim zryje zahrádka a dá hnůj, jak který rok teda, letos poprvé ten gran.koň.hnůj. Jinak zasázím a zhruba jednou za týden nebo za 2 dám buď kristalon nebo slepičince. Ty co jsem koupila u zahradníka jsou prý Tornáda také ale jsou to snad 50cm chcípáčci, až uzraje pár kousků poletí... opět mají listy černo žluté:(ďobaté. Moje vypěstované jsou krásné, tak jako každý rok, už jsem musela za 5 vijanem štípnout, vím že by už jinak nedozrály... spíš je mi aji divný, že vyrostou hodně do výšky, než nasadí na květ... Já se jako asi každý překypíuji se sazeničkama, dám na okno ke světlu... zahradník měl oproti mě kásné rostlinky(i když teda teď to jsou chcípáčci)snad 50ks v malé bedýnce, výška substrátu tak 3cm. Čuměla jsem jak vejr, doslova:)Květy jsou v pohodě, ale je jich málo, spíš koukám, jak mi na konci květů vyráží další,,stonky´´ s listy je to jako zálístky, mám to tam nechat?Jediné co dělám je, že ničím jiným nehnojím, žádný cererit, atd. Vždy každej chodil a koukal, jaké mám úrody a já si to myslela taky, že mám nej. úrodu z okolí, no hooodně jsem se spletla:))))A když vidím ty vaše, tak z toho nestíhám:)Třeba je to odrůdou, třeba se sem prostě jen nehodí. Jen teda popravdě nevím, které jinak dát... každý řekl, že Tornáda jsou nej...

host - 25.14 (?), 5.8.2009 7:48

Nerad to říkám, ale všeho moc škodí. Přehnojujete dusíkem a to opadávají květy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz