Rajče de Barao
|
|
|
|
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 1.6.2013 15:42, zobrazeno: 7954x
Kdo pěstujete tuto odrůdu, jak se vám jeví její odolnost vůči chladu?Z rostlin co mám venku je na tom nejhůř, žluté,nerostou, ostatní se už pomalu dávají dohromady, i když je chladněji, bylo tu poměrně sucho do včerejška, aspoň popršelo.3 sazenice co byly ve foliáku v kelímcích jsou na tom stejně jak ty venku, co se týče barvy, snad mají jen víc listů.Některé jsou předpěstovány v únoru, některé konec března.Ty únorové jsou hrozné.Venku stojí vedle Startu a Perunu, ty sou pěkně zelené a maličko se potáhly.Původně sem je chtěla vyměnit za něco jiné, ale už bych tuto odrůdu neměla, tak se je nechala.Předpokládám, že jde zřejmě o pozdní odrůdu, prý odolnou plísni.Tak doufám, že mi potom nebude líto místa, které sem pro ně obětovala, že sem mohla dát vhodnější odrůdu, no holt risk je zisk, pro příště uvidíme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3350) - 5.149 (?), 1.6.2013 17:18
Není se co divit, vždyť je to rajče původem z Brazilie. Genetika se asi nedá obejít, i když se pěstuje a semena jsou pravděpodobně z Ruska. Takový asi největší přehled o odrůdách rajčat lze získat z webu Taťány Kouchnarevovy-Kanada Vancouver.
Já jsem naopak překvapený, že nejlépe snáší toto počasí (daleko lépe než Stupické) Start F1, vysazený venku má již nasazené plody na prvním vijanu cca 1,5 cm v průměru a kvete už dtruhý vijan.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 1.6.2013 20:51
no myslela sem, že to tak nějak bude, protože doma v teple rostlo Barao jak z vody.Já mám na Stupickém malé plody, Start je také pěkný, ve foliáku i venku.Bohužel mám od obou odrůd pouhé 2 rostliny, Start měl problémy při předpěstování sazenic, některé sazenice vykazovaly příznaky houbového onemocnění-bohužel sem tác s těmito sazenicemi přelila, spolu s odrůdou Cuor de Bue, po přesazení se býčí srdce bez problému vzpamatovaly a patřily k nejsilnějším sazenicím.Start bohužel některý nevydržel a lístky zahnívaly dál tak sem je zlikvidovala.Jinak ty býčí srdce vypadají velmi pěkně, hlavně ve foliáku, ale i venku a pokud budou OK, bude to do dalších let č.1.Sazeničky se velmi dobře předpěstovávají a snášely výborně i horší světelný režim v bytě, spolu s Perunem Yellow Gazi, byly pevné, nevytažené.Některé odrůdy, bohužel i Stupické se příšerně vytahovaly a měly tenké slabé stonky, a při sázení něco bohužel zařvalo... Jinak dnes šly do země poslední rajčata, Pavlína a Napoli, nakonec nemusí do kýblů, ale našel se plácek volné půdy, tyto vyrostly ve foliáku a sou pěkné a pevné, a pár Cheroll F2,ze samovýsevu, z foliáku kde si rostly od začátku května, bylo mi líto tak pěkné velké rajčata vyhodit, tak sem je vyryla a rozdala, no a 2 sem neodolala na nasadila.Ale zpět k tomu Barao, tak doufám, že na nich něco letos bude, sazenice se tváří všelijak, to i SM, vypadá mnohem líp a porostlo, a i španělské datlové rajčátka, z plodů z obchodu už mají poupata.To Barao vypadá, že snad ani nepokvete...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3350) - 5.149 (?), 2.6.2013 7:24
Od doby, kdy jsem skončil s Tornádem je Start F1 pro mne základní odrůdou. Letos jich mám něco přes dvacet rostlin. Ke Stupickému jsem se vrátil jako vděčnému rajčeti pro různé pokusy (rannost, různé způsoby pěstování a vyštipování, roubování, atd.). V loňském roce jsem se poprvé věnoval i masitým rajčatům, měl jsem tři odrůdy (Beefmaster, Brutus a Cuor di Bue) a jednoznačně se mně v mých podmínkách nejlépe osvědčilo Cuor di Bue (úrodnost, chuť, atd.) a tak letos pěstuji 6 rostlin této odrůdy. Brutus jsem úplně vypustil, Beefmastery mám dva. K tomu na zkoušku cca 20 rostlin - 10 odrůd různých masitých rajčat (amerických, italských a ruských). Jen to počasí je nanic - prší a je zima.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 2.6.2013 9:16
tak já mám býčích srdcí 1O rostlin, a jsou to pěkné rostliy, něco je ve foliáku a něco venku ve velké železné bečce.Všem se daří, ostatní odrůdy jsou po pár kusech, a uvidím, co se osvědčí.Brutus sem měla loni, po několika letech, objevila sem pár zapomenutých semen-a chu´tově to byla pro mne výborná odrůda.Bohužel je velmi náchylná na nemoci a také na nedostatek vápníku v půdě.Ale když se vydaří rok se sluníčkem, je to lahůdka.Stupické budu pěstovat jako keřík-mírně redukovaný.Jinak velmi bídná mám letos i truhlíková rajčata, ani se nehnou, ožírají je dřepčíci, sou to opelichané obludy, už sem je dvakrát stříkala.Je to Tumbling Tom Y.,a myslím, že pokud se trochu nezbrchají, tak je vyhodím.A vyberu napříště něco vhodnějšího.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 2.6.2013 8:26
Odrůdu DeBarao ve čtyřech barevných mutacích (červená, růžová, žlutá, oranžová, černou jsem pak již nesadil) jsem zkoušel před dvěma-třema lety. Tato odrůda praskala tak jako žádná jiná takže jsem ji odložil do depozitáře.
Někde jsem četl že se jedná o indeterminantní ruskou odrůdu, u červené se např. uvádí že se v jižních částech Ruska nemusí vylamovat, a je poloraná. Vzhledem k tomu praskání je mi celkem jedno odkud je a jak je "skorá".
Prší, na rajčatech po třech týdnech od výsadby pozoruji změnu k lepšímu, ty žluté, fialové a zelenočerné začínají mít zelenou barvu, ale to je asi tak vše.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.137 (?), 2.6.2013 13:01