Rajčatový hokus pokus - průběh
|
|
|
|
host - 173.17 (?) 6.1.2018 0:21
Savo ředěné 1:3- cca 1,5 %; Do tohoto roztoku se vhodí semena a chvíli se tam nechají, potom se pořádně opláchnou. Pokusil jsem se určit nejvhodnější dobu, tak jsem je tam nechával 1,5 min, 3,0 min, 4,5 min a 6 min. Při maniulaci se mně kelímek se semeny převrhl a část semen vypadlo, takže se to tak trochu nepovedlo. Zatím vyklíčila jedna rostlina z toho 1,5 min a také jedna rostlina z těch vyklopených semen (nevím koli minut ošetřována). Uvidím jak to bude pokračovat dál, opakovat pokus se mně ale nechce. Už z dřívějška vím, že cca 5 minut je moc, protože když jsem to použil na Stupické, tak ze dvaceti semen vyklíčily jen dvě nebo tři, přičemž v kontrolním vzorku neošetřených vyklíčilo devatenáct ze dvaceti. Těch 1,5 minuty jsem použil na semena Sarayev Otbor 1, abych je zbavil bakteriální tečkovitosti. Klíčivost byla v pořádku, jestli to pomohlo proti tečkovitost to teprve uvidím. Toto všechno není můj výmysl, ale mám to z Tomatoville.
Vladimír
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 20.12.2017 8:37
Dnes jsem zjistil, že semena jednoho trpaslíka vůbec neklíčí (Dwarf Blazing Beauty- z osmi semen nula) a tak tam budu muset přihodit další semena. Snad něco vyklíčí, nerad bych tuto odrůdu ztratil. Sleeping Lady vyklíčila perfektně, dnes semena zasypu a dám kelímek na parapet.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 247.166 (?), 20.12.2017 8:47
Vladimíre, to máš semená zo svojeho vlaňajšieho pestovania, alebo ešte tie pôvodné? Možno ešte vyklíčia, niektoré druhy klíčia trocha oneskorene.
Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 26.12.2017 9:04
Tak s tím klíčením Dwarf Blazing Beauty se to nijak nepohlo. Přidal jsem 19.12. ještě 8 semen a nic. Díval jjsem se na ta nabobtnalá semena a zdá se mně, že mají stále tvrdé osemení, které zabraňuje tomu aby klíček vylezl. Tak jsem se rozhodl, že všechna zbylá semena vykoupu v SAVU a uvidím.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 5.1.2018 17:47
Tak jsem ta neklíčivá semena ošetřil SAVEM a dnes po devíti dnech mám první rostlinku. S klíčením rajčat obvykle problémy nemám (snad jen u některých zůstávají na děložních lístcích helmy), ale tento hokus pokus se mně může hodit při klíčení starších semen paprik, kdy ty problémy mohou být.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 5.1.2018 20:31
Vladimíre, ale bylo naředěné, ne? Trochu si nedovedu představit, že bys ho použil koncentrované.
Helmičky jsou u mých Bonset většinová záležitost. Naštěstí se s tím umějí vyrovnat.
No, moje klíčivé skóre se taky zvedá. Předposlední várka - povrch - 5/6 a buničina ve vodě vypadá (pokud se to nějak nezvrtne) na stejné skóre, a to jsem vysel jen ty "pochybné" Vitadory.
Papriky jsou u mne zatím odložené.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 6.1.2018 0:21
Savo ředěné 1:3- cca 1,5 %; Do tohoto roztoku se vhodí semena a chvíli se tam nechají, potom se pořádně opláchnou. Pokusil jsem se určit nejvhodnější dobu, tak jsem je tam nechával 1,5 min, 3,0 min, 4,5 min a 6 min. Při maniulaci se mně kelímek se semeny převrhl a část semen vypadlo, takže se to tak trochu nepovedlo. Zatím vyklíčila jedna rostlina z toho 1,5 min a také jedna rostlina z těch vyklopených semen (nevím koli minut ošetřována). Uvidím jak to bude pokračovat dál, opakovat pokus se mně ale nechce. Už z dřívějška vím, že cca 5 minut je moc, protože když jsem to použil na Stupické, tak ze dvaceti semen vyklíčily jen dvě nebo tři, přičemž v kontrolním vzorku neošetřených vyklíčilo devatenáct ze dvaceti. Těch 1,5 minuty jsem použil na semena Sarayev Otbor 1, abych je zbavil bakteriální tečkovitosti. Klíčivost byla v pořádku, jestli to pomohlo proti tečkovitost to teprve uvidím. Toto všechno není můj výmysl, ale mám to z Tomatoville.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 19.12.2017 19:36
17.12.17 Provedl jsem "pitvu" nevzrostlých semínek. Vitadory nejevily známky klíčení a při bližším ohledání jsem zjistil, že všechna semena v sáčku jsou nějak podivně tmavá - pravděpodobně vzatá z nevhodného plodu. Druhá Startka naklíčila, ale zastavila se ve vývoji. Přendal jsem ji do jiného kelímku a vyšší teploty a ona roste, i když se mi zdá slabší než ta první. Nejpravděpodobnější příčina je nedostatečná teplota.
Vysel jsem 16 nových semínek odrůd Start, Vitador (vybral jsem ta nejlepší) a Bonset. Do méně než 1 cm hloubky a vyhřátého substrátu Agro a Forestina a také do směsí substrátů a krtince. Zatím se neděje nic.
Milan Hokus Pokus
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 19.12.2017 23:10
Prosím následně o vyhodnocení úspěšnosti substrátu Agro versus Forestina. S výrobky od Agra máme velmi špatné zkušenosti.
JZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|