Rajčata venku do Vánoc?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z H - Zlatý Zahrádkář (690) - 112.187 (?), 10.10.2018 15:43
Taky mi kvetou některé mladé jabloně, třešně, švestky - u Brna, ve 400m.n.m....
Rajčata ten jediný ranní mrazík ukončil. Ale i kdyby ne, tak poslední měsíc už moc nedozrávala - mám je otrhaná uvnitř a tam dozrávají o poznání líp.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.21 (?), 10.10.2018 16:06
na chalupě 650 mnm je ve dvoře zbytek a pár kvítků tam je taky. A venku kvetou afrikány. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 19.10.2018 21:10
za 9 dnů rajčata pěkně dozrála
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 13.11.2018 20:53
k ptačinci - komerčně se nepěstuje, protože po sklizni snese leda přepravu z zahrádky pod oknem do kuchyně. Jinak se kdysi i předpěstovával jako první jarní salátek, protože přestože obsahuje 98% vody, tak zbývající 2% jsou pro jarní "detox" naprostá suprová záležitost.
k rajčatům - lykopen se netvoří pod 13°C a jeho tvorba je optimální až při teplotách nad 16°C. Tedy proto pokud skladujete otrhaná rajčata, tak při teplotě nad 13°C a závěrečné dozrání by mělo být v kuchyni na okně, kde je světlo a od teploty 16°C co nejblíže k 21°C. Zčervenání při teplotě mezi 7°C a 13°C má na svědomí tvorba karotenoidů ale jejich zdroj máme zajištěný mrkví. Takže pokud nejnižší noční teploty klesají pod 7°C a průměrná denní teplota klesá pod 12°C (maximální odpolední pod 15°C), je lepší plody s ukončeným růstem do velikosti otrhat a dozrávat skladováním doma. Přitom nic neriskujete, pokud rostliny necháte i nadále venku až do úplné smrti. Jisté je, že plody byť krátkodobě vystavené teplotě pod 3°C jsou nevhodné k dozrávání doma a je potřeba rozhodnout mezi vyhozením a zpraconáním začínajícím rozvařením (t. nezralé plody jsou pouze pro teplou kuchyni).
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 148.5 (?), 10.10.2018 17:04
Nám je nesejmul první mrazík, ale jediný poletní deštík(plíseň) A tím jsem začala právě uvažovat nad tím, jestli by i u nás byla reálná druhá výsadba? Jen nějak nevím kdy, jak to načasovat? Pokud by jedny sejmula plíseň, že by byly doma v květináčích přichystány sazenice tak, jako je mám v květnu a čekám, kdy bude po zmrzlých. Myslí někdo, že by tohle šlo? Problém bude asi i to, že ta plíseň se v zahradě nejspíš nějakou dobu drží, i kdybych rostliny vyhodila...?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|