Rajčata - prosím poraďte
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 62.195 (?), 16.4.2010 19:15, zobrazeno: 15089x
Dobrý den, vysel jsem si rajčata rýzných odrůd.Normálně vyklíčila a rostla.
Když jsem je přesadil, byla v pohodě. Asi po týdnu jim začaly žloutnout listy(od špičky)a některým se začaly kroutit.Nevíte co by to mohlo být?Používám substrát pro výsev a množení.Některá rajčata již uhynula.
Rajčata mám doma. V místnosti je teplo, na noc je mám přikryté.Přes den je mám odkryté(jen chvíli).
Děkuji za odpovědi
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.54 (?), 16.4.2010 21:36
Nevím, čím to je, ale v substrátu pro výsev a množení mě to dřív nebo později skoro všechno zašlo. A proč je máte přikryté? Nemají tak míň světla a vyšší vlhkost vzduchu, která by mohla být příčinou úhynu?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.117 (?), 16.4.2010 21:56
Já bych je po přesazení už rozhodně nepřikrývala. Jinak sazenice nesnáší ani přemokření ani sucho, a při přesazování by neměla být hlína upěchovaná. Tento substrát taky používám a je to O.K. Vysela jsem několik odrůd, všechny rostou, jen odrůda Venus krní.:-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.33 (?), 18.4.2010 8:52
Může se jednat o nedostatek slunečního záření nebo málo živnou zeminu. Taktéž mi žloutla sazenice rajčat. Měl jsem je nasazené spíše v písčito hlinité zemině a měla málo světla. Přesadil jsem sazenice do větší nádoby, zasypal kompostem s hlínou a dal na slunečnou stranu. Rajčata začala tmavě zelenat, spodní lístky jsou sice žluté, patrně odpadnou ale rostlinkám se daří. Rajčata už mi nahazují na květ, papriky už kvetou :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Bernys - (2) - 62.195 (?), 18.4.2010 14:51
Dobrý den, když jsem je přesazoval měly vyvinutý kořenový systém.
Dnes jsem jednu sazeničku vyndal a zjistil jsem že místo kořenů, tam měla jeden tenký vlasový kořínek(kořínek není uhnilý a žádné skvrny na sobě nemá) a zbytek rostlinky, který byl nad zemí byl silný.Je možné, že se jim to stalo tím, že jsem je vyséval do hlíny pro výsev a množení a přesazoval do jiné hlíny než na kterou byly zvyklé? Sazeničky zalévám každý druhý den, hlína neni suchá a ani moc vlhká.Sazeničky jsem měl přikryté průhledným, plastovým miny skleníčkem s větráním.Zkusím sem vložit foto. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.221 (?), 19.4.2010 8:06
Dobrý den, jsem téhož názoru jako paní Jiřina.Může se jednat o padání klíčních rostlin.Každoročně se mi to u několika kousků stane.Vysévám do obyčejné zahradní hlíny smíchané s perlitem.Je fakt, že použití Previcuru je bezva. Správně vás tam paní Jiřina nabádá, abyste při pikýrování zasadil(a) sazničky až po lístky(jak u nás říkáme - po krk).Také se mi osvědčila rada mého souseda zahrádkáře, abych při pikýrování o jednu třetinu zkrátila kořínek sazeničky. Vyprovokuje ji to k vytváření postranních kořínků a tak vytvoří před vysazením do skleníku nebo do volné půdy mohutnější kořenový bal. Rajčata pak vysazujte šikmo a co nejhlouběji, zejména pokud je máte "vytáhlá". Rajčata jsou schopna po délce zapuštěné lodyhy vyhnat kořeny. Přeji hodně úspěchů.Líba
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.195 (?), 19.4.2010 19:45
Dobrý den, lze použít Kuprikol? Děkuji
|
|
 |