Rajčata pro sezónu 2014
|
|
|
|
|
|
|
pefito - (47) - 49.206 (?) 9.1.2014 20:29
Mal som tú istú skúsenosť
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petrn - (27) - 147.166 (?), 16.12.2013 11:18
Uvažuji vyzkoušet beefsteaková rajcata, ale říkám si, jestli to v našich podmínkách není zbytečné. Jsou pozdější, spíš pozdní takže se dá očekávat malá úroda - to by mi až tak nevadilo. Ale především mám strach z praskání. Letos mi například popraskaly všechny Starty a praskání je u mě problém, protože je nemohu sesbírat hned a než se k tomu dostanu tak už jsou rajčata shnilá.
Existuje odrůda, se kterou má někdo dobré zkušenosti? Nebo se v našich podmínkách jedná spíše o speciality, které vyjdou jen když je obzvláště dobrý rok? Láká mě vyzkoušet známá jména jako:
Brandywine
Cherokee Purple
Azoychka
Cosmonaut Volkov
Costoluto Genovese
Existuje i československé beefsteakové rajče, které se v zahraničí prodává jako Marianna's Peace. Nevím pod jakým názvem byl/je u nás. Možná by se mu dařilo lépe.
Nejde mi o maximální velikost. Spíš o rajče, které je chváleno chuťově. Samotné vyzkoušení by až takový problém nebyl - 2 rostliny od každé, místo by bylo. Ale nechce se mi zbytečně utrácet za hromadu semen.
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 16.12.2013 13:46
Jsou i ranné beef odrůdy, ale musíte počítat s tím, že takové rajče potřebuje poněkud delší dobu než naroste a dozraje. Každopádně potřebuje vyrovnané počasí a hlavně vyrovnanou závlahu, tzn. že nejlépe mu bude ve foliáku nebo skleníku. Tady je ovšem na zvážení, zda si jimi obsadit místo ve foliáku, protože úrodnost není zase až tak velká, narozdíl od plodů. Já s nimi po pár letech experimentů skončil díky jejich necnostem a nevyužití. Na sušení jsou zbytečně velká, na protlak je zaskočí úrodnější keříčky, na konzum jsou mi "suchá", na salát nemají šťávu, na grilování mám malá. Odrůdy beef nejspíše potřebují hodně suché podnebí ke kvalitnímu růstu.
|
|
|
|
|
|
|
petrn - (27) - 147.166 (?), 16.12.2013 16:31
Mirku, děkuji za informace. Mě k tomu vede to, že jsem si loni koupil na trhu jedno jakési býčí srdce. Rostlina byla neduživá a měl jsem z ní jeden větší a jeden malý plod. Ale chutnalo mi, líbilo se mi, že bylo chuťově zcela odlišné od ostatních - takové masité. Tak bych je chtěl mít v mixu jako zpestření.
Brandywine a Cherokee Purple jsou v zahraničí děsně vychvalovaná ohledně chuťového zážitku. Ale pokud bych z nich měl mít dvě rajčata tak to zase až takový fanda nejsem. A vyrovnaná závlaha, skleník nebo fóliák u mě nehrozí. To znamená praskání, pokud tomu správně rozumím, takže je to pro mě s nima zabitý.
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 16.12.2013 17:39
Popíšu Vám jednu odrůdu kterou jsem pěstoval na zahradě na záhoně nastlaném černou PE folií a v květináči doma u baráku. Počasí bylo v druhé polovině prázdnin přímo nechutné a věčně pršelo, rozdíl v úrodě přímo drastický. Na zahradě jsem to povyhazoval, doma v květináči se urodily krásné plody. Rozdíl v lokalitě je vzdušnou čarou asi 3 km, zahrada je o něco chladnější, žádná z rostlin nebyla ničím chráněna proti dešti, zeminou v květináči voda jen proteče a oproti podmáčené zahradě nedrží dlouho vlhkost, i nasycení vodou je menší, slunce (pokud vyleze) kořenový bal rychleji ohřeje. Jedná se o poloranou polodeterminantní odrůdu 100 Pudov. Neházejte flintu do žita, a pokud máte doma kousek místa, tak prubněte pěstování v nádobě s propustnou zeminou, možná to bude dobré a budete spokojen.
Přidávám i fotky jednoho z mých favoritů (Novinka Pridnestrovja) a fotky dalších beefů jak dopadly.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agent špionovač - (19) - 216.173 (?), 16.12.2013 19:18
Zdravím pane Mirek! Ta poslední fotka je jak sa říká u nás samá chuť, ale té s tím pivkem chybí kus nějakýho flaische... nebo jste végo???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|