Rajčata - plíseň
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.2 (?), 3.6.2020 20:53
a kolko postrekov vlastne treba?od zaciatku cervence sa mi to zda nejak skoro ved to bude sama chcemia a prehanadlo po konzumacii
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.2 (?), 4.6.2020 13:35
Na rajčata tvrdou chemii nedávám, protože často (jako letos) jdou sazenice do půdy již s malými rajčátky. U postřiků nesleduji ochranné lhůty (OL), ale MRL (Maximum Residue Levels) jsou maximální legální limity (hladiny) reziduí, které jsou zpravidla v řádu měsíců. Měď je povolena jako "bio" a stojí na ní, jak jsem aspoň viděl v jižní Itálii ochrana rajčat (pole jsou tam modrá ), na druhou stranu je to toxický kov, špatně se z plodů umývá a působí fytotoxicky - zpomaluje zrání až o 14 dní. Zkouším tedy kombinaci bio - Polyversum, Alginure, Vitisan případně Kumulus. Zda a jak moc to funguje Vám neřeknu, protože nemám srovnávací neošetřenou plochu a když je špatný rok, měl jsem rajčata napadená už v červenci, když je dobrý, vydrží do prosince (ve skleníku, hlavně se nesmí za deště zavírat...).
Daník
|
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 25.216 (?), 4.6.2020 19:43
Lído, já si myslím, že dochází k razantnímu omezení používání mancozebu (součást Acrobatu, Ridomilu, jednosložkové Dithane atd., přípravků je moc). V Registru přípravků na ochranu rostlin většina přípraků obsahujících mancozeb končí 7/2020 nebo 01/2021. Malá i velká balení. Jestli budou nové registrace? Asi ne. V révě používám proti peronospoře dvousložkový přípravek Orvego (eshop). Jedna složka (ametoctradin) je nová, ekologicky přijatelná, účinná, a zatím na ni nevznikla rezistence. Ametoctradin se i u nás používá proti plísni bramboru v bramborách, ale v jiných přípravcích. Orvego má vě světě registraci do mnoha plodin: Brambory, rajčata, okurky, další zelenina, květiny... Trochu jsem pátral na internetu, a když to zprůměruju (ochranné lhůty, četnost postřiků... se vrůzných zemí liší), tak brambory (plíseň bramboru): 3 - 4x za sezónu po 5 - 12 dnech, OL 7 dnů. Rajčata (plíseň bramboru na rajčatech): 3 - 4x za sezónu po 12 dnech, OL 1 den, okurka (plíseň okurky): jako rajčata. Vždy 8 ml/10 l vody. Raději s ničím nemíchat a postřik hned spotřebovat. Myslím, že na brambory (a révu) to je super postřik. Používat hlavně preventivně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.100 (?), 4.6.2020 22:17
Kuky, díky za info. Zatím mám nějaké zásoby, tak pak uvidíme, ale štve mne, že mi vždycky zruší to, co se mi osvědčilo, Discus taky,,, Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.224 (?), 5.6.2020 7:23
Loni mi fungovala rajčata bez postřiků, záleží na počasí a sousedech. Naštěstí nikdo z nich nepěstuje ani rajčata, ani brambory.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|