Rajčata kvetou, ale neplodí

host - 32.208 (?)
1.6.2014 2:30
Podpis: petrpan
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.91 (?), 31.5.2014 19:15

Taky mám rajčata na balkoně a u každého (někde víc někde méně) květy uschly a odpadly, hledal jsem všude možně a nic jsem nezjistil co to způsobuje. V angličtině jsem našel i něco o odvětrávání ethylenu nebo co.

Můj osobní názor je, že ta rostlina nemá prostě podmínky a tolik plodů neuživý. Múže to být nedostatek světla, kyslíku, teploty apod.

děvočka
děvočka

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5589) - 242.167 (?), 1.6.2014 15:35

Registrovanýuživatel - rostlina nemá prostě podmínky a tolik plodů neuživý - toto je i můj názor, rostlina si sama řekne kolik plodů má mít v konkrétních podmínkách.

Já mohu porovnávat Tomatoberry Garden, jedno mám ve skleníku a druhé venku v květináči. To ve skleníku roste jako divé, a k dnešnímu dni vykukuje větracím oknem, což je nějaký metr a půl. Jenže je to rostlina jako kráva, zpočátku hodně shazovala plody a já ji musel hodně vylámat, aby nestínila. Dnes už má plody které začínají chytat lesk (to je u této odrůdy známka nástupu zrání), ale přesto ji nejspíše vyhodím, stejně tak jako ostatní odrůdy ve skleníku, protože poloviční rostlina venku v květináči má rovnocenou (ne-li větší) násadu květů a plody se již začínají červenat.  Rostliny venku jsou kompaktnější, rozestupy vijanů a listů menší,  stonky slabší.

Zásadní rozdíl není ani v teplotě ale ve světelných podmínkách!!! Ve skleníku je o něco tepleji, ale slunce do něj svítí až někdy po desáté hodině, a to je dle mne rozhodující. Méně světla je větší "zlo" než nižší teplota. 

Tomatoberry ve skleníku
Tomatoberry ve skleníku
Tomatoberry v květináči
Tomatoberry v květináči
..... a ještě na záhoně.
..... a ještě na záhoně.
detail zrajícího plodu. Už se těším, mňam.....
detail zrajícího plodu. Už se těším, mňam.....

host - 32.208 (?), 1.6.2014 2:30
Podpis: petrpan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 5.149 (?), 1.6.2014 6:36

Ještě bych připojil dvě poznámky:

1. To, že část květů nemusí nikdy vytvořit plody může být odrůdovou záležitostí. Vyskytuje se u tzv. multiflora rajčat a u jejich kříženců. Kdo někdy pěstoval Ildi nebo Riesentraube ví, že zdaleka neodpovídá počet plodů počtu květů. Jestli je to tím, že rostlina nestačí uživit tento velký počet rajčat nebo některé květy jsou už svou stavbou předurčeny k tomu aby z nich plody nemohly být to jsem se nikde nedočetl, vlastně mně to ani moc nezajímá.

2. Můžete ještě zkusit setřepat trochu pylu například na lžičku (uvidíte hned jestli něco vypadne ev. jestli je prášivý nebo tvoří hrudky). S tímto pylem můžete zkusit opylit nějaké vybrané květy a uvidíte, jestli se budou tvořit plody.

Mr Big

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.91 (?), 1.6.2014 11:06

Ještě k porovnání:

1. děvočka na parapetě uvnitř balkonu.

2. děvočka na kraji balkonu - na světle a vzduchu.

Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na parapetu
Děvočka na kraji balkonu
Děvočka na kraji balkonu
Děvočka na kraji balkonu
Děvočka na kraji balkonu
Děvočka na kraji balkonu
Děvočka na kraji balkonu

host - 127.107 (?), 3.6.2014 17:21

Děkuji za všechny rady. Ještě bych se ráda zeptala, zda nemám otrhat nějaké listy tak, aby šlo na plody více sluníčka.

Tumbling Tom red
Tumbling Tom red

host - 127.107 (?), 3.6.2014 17:23

...nevím, jak vložit dvě fotografie současně...

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.91 (?), 3.6.2014 18:22

Fotky vložíte do již odeslaného příspěvku "přidat obrázek".

Listy netrhejte ty právě sbírají sluníčko, na plody slunce jít nemusí.

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.91 (?), 3.6.2014 20:12

Pár fotek z mojí džungle.laugh

Krasavice moskvy
Krasavice moskvy
Krasavice moskvy
Krasavice moskvy
Čelnok
Čelnok
Explosion
Explosion
Medvědí tlapa
Medvědí tlapa
Finík oranž.
Finík oranž.
Finík oranž.
Finík oranž.
Finík oranž.
Finík oranž.
Černý maur
Černý maur
Černý maur
Černý maur
Nějaký Čudo
Nějaký Čudo

Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 75.91 (?), 3.6.2014 20:25

Pár fotek z mojí džungle.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025