Rajčata k dlouhodobému skladování podzim/zima
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 154.67 (?) 29.5.2014 13:17, zobrazeno: 25255x
Dobrý den, hledáním na anglických stránkách jsem se dopátrala, že existují odrůdy rajčat, které sklizené ve zralém, ale zeleném stavu dozrávají postupně během celé zimy, některé údajně až do února. Toto pozvolné dozrávání je prý způsobeno nějakým genem, původ odrůd je kdesi v Rusku. Jedna z odrůd je například Burpee´s long keeper tomato.
Proč tuto diskusi zakládám:
Existují nějaké podobné odrůdy zde v ČR? Pokud ano, které a jde jsou k sehnání? Pokud ne, které z v ČR dostupných odrůd by jste pro dlouhodobé skladování doporučili?
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.137 (?), 30.5.2014 8:24
Mám odrůdu koktejlových rajčat která se v překladu jmenuje Venušiny prsíčka, pochází z oblasti neapole a údajně tam tyto plody skladují do velikonoc. Nemyslím ale, že sklízejí v zeleném stavu, spíše se zavěšené celé vijany někde ve stodole nekazí, tak jsem tomu porozuměl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3356) - 5.149 (?), 30.5.2014 16:38
Při zrání plodů rajčete se tvoří etylén. Některé odrůdy rajčat mají takovou genetickou výbavu, že tvarba etylenu v plodech je blokována. Tato rajčata jsou označována LSL (Long Self Life). Jsou to především hybridy, které se u nás prodávají zejména v zimě. Plody zůstávají dlouhodobě tvrdé a světle zbarvené ať jsou skladovány v jakýchkoliv teplotách. Jediný jejich problém je, že jim chybí ta správná chuť, což si můžete ověřit nákupem těchto rajčat v Supermarketech. Americké rajče Burpee´s long keeper jsem nikdy nepěstoval a asi nebudu pěstovat. Má asi stejnou genetickou výbavu jako jako rajčata LSL. Pro zajímavost hodnocení mých přátel z webu Tomatoville: „Jednou jsem se pokusil Burpee Longkeeper, ale nikdy. chuť byla horší než Supermarket rajčat.“ Gill „Ve skutečnosti, já jsem se těžko rozhodnout, zda jsou lepší než obchodě koupil rajčata nebo ne.“ Tania U nás v ČR jsou také k dispozici semena LSL odrůd a dokonce firma SEMO nabízí odrůdy MSL (Bejbino, Torino,…) kde není tvorba etylénu blokována, ale pouze zpomalena. Dokonce rajče Bejbino bylo na tomto webu jeden čas hodnocena jako nejchutnější. Já jsem od nich ustoupil, protože jsem nikdy nepoznal, zda je už rajče úplně zralé, často jsem je jedl nedozrálé. Pro dlouhodobé skladování bych Vám nedoporučil žádnou z běžných odrůd rajčat, protože to vůbec není jednoduchá věc. Kdyby to bylo tak jednoduché (například jen otázka teploty a vlhkosti) tak by u nás byly plné sklady rajčat a nemusely by se dovážet ze Španělska. Jistě by to bylo ekonomicky výhodnější, než skladovat zelí nebo brambory, možná i banány. Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 89.14 (?), 30.5.2014 17:46
Děkuji za informace, o zavěšování celé rostliny jsem už také četla. Důchodce nejsem, takže mi 14 stupňů v ložnici nehrozí :D, ale o nějaký experiment se pokusím, čistě pro zábavu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3356) - 5.149 (?), 30.5.2014 20:12
To není o zavěšování celé rostliny ale jen vijanú se zralými plody jak je na obrázcích. Pokud jde o teplotu, tak se jedná cca o 18 °C.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 30.5.2014 20:36
Mistr Big má pravdu, snížení tvorby etylénu v závislosti na snížené teplotě vede k zvýšení skladovacích ztrát. Genetické snížení tvorby etylénu zase posouvá chuť někam k lilku.
Uzrání marketových zimních rajčat LSL zase urychlíte společným skladováním s banány na světle a v teple. Banán je totiž ovoce s největší produkcí etylénu do okolního vzduchu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 24.11.2017 17:09
Tak uběhl měsíc od uložení rajčat v poměrně teplé místnosti a už dnes mohu říct, že mám vybrané dvě odrůdy, které budu příští rok pěstovat. Rajčata Pienollo de Vesuvio už mám všechny snězené, moc dlouho nevydržely. Ramallet Mugró se začaly v místech kde ležely kazit. Přece jen tato rajčata potřebují viset na provázku (od toho také všeobecný název pro všechna tato rajčata Colgar- visící). Pověsit je nemám kde, tajk je ani nebudu pěstovat. Další tři odůdy jsou v pohodě. Nejlepší chuť má Ramallet Pequeňito Mallorquín, lepší ne Ramallet Bombeta a proto příští rok dám této odrůdě přednost i proto, že vytváří krásné květenství. Druhou odrůdou kterou budu pěstovat bude Ramallet Saint Llorenc des Cardassar, rajčata jsou chutná (občas nějaké zakousnu), za ten měsíc co jsou v teple se vůbec nezměnila.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|