Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?)
27.4.2025 23:21

Nové hlášení: vývoj viditelně probíhá. Rose Crushe už zažloutly, tedy otevírají květní poupata. Takže jsem dnes vysadil další čtyři kousky. Ty nejpřerostlejší, které už to nutně vyžadovaly. Postup jsem zvolil stejný jako minule. Dva Mountain Magiky, jednoho Crimson Crushe a jednu Defiant. Ale o tom, že by to nějak urychlilo první zralá rajčata mám své pochybnosti. Nicméně bude zajímavé to sledovat.

Sranda je, že letos jsem vysadil rajčata dřív než brambory. Ovšem to není nic jiného, než mizerná výkonnost zahradníka, který teprve dnes doryl záhon na brambory. V žádném případě si z toho neberte příklad.laugh

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 22.4.2025 21:34

Vypadá dobře. Nejenže přežije, bude prosperovat.smiley

Čím jsi ho pohnojil do zásoby? A jak ho chceš hnojit potom?

Já jim do kýblové směsi dávám Cererit a trochu siranu draselného, aby kvetly a plodily. Průběhem vegetace jsem je dřív přihnojoval Kristalonem v zálivce podle návodu, ale letos jsem přešel na Cererit jen mírně zapracovaný do povrchu a vypadají lépe, i když jsou jen 7,5l kontejnerecha dřív byly ve 12 litrech. Občas je zaleju roztokem ledku vápenatého, ale BER se moc nebojím, protože na balkóně pěstuju jen koktejlky a kontejnery mám odstíněné. Ten Cererit jim dávám tak jednou za měsíc, uvolňuje živiny postupně.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 113.237 (?), 23.4.2025 10:02

Nějaké přihnojování do zásoby jsem zatím neřešil. Jednoduše jsem smíchal nějaký substrát Agro, který snad má něco pro začátek, s mým kompostem. Do budoucna počítám s nějakým přihnojováním rozpustnými hnojivy (síran draselný, kristalony, ledek vápenatý a pod., vše co mám na zahradě).

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 23.4.2025 18:03

Já jen, že hnojení v kontejnerech je jiná písnička než v záhonech. I když na kontejner neprší, při pravidelné zálivce mají minerály tendenci se splavovat do podšálků. Máš v tom kýblu díry nebo jen drenáž? Já mám děravé. To také hraje roli. Navíc ty doporučené koncentrace jsou nejspíš propočítány pro pěstování v záhonech, kde množství roztoku při zalití je nejmíň dvojnásobné než při zalití do nádoby. Vyzkoušel jsem to a výsledek mne překvapil. Při použití suchých hnojiv na povrch (mělké zapracování) si letos rajčata vedou o dost líp než při použití doporučených koncentrací v zálivce. A u těch hnojiv, která nemám suchá, zdvojuji doporučenou koncentraci.

Vím, Ty si to uděláš po svém, ale já si nechci nechat svou zkušenost jen pro sebe.wink

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 113.237 (?), 24.4.2025 10:57

Dna kbelíků mám provrtána pěti otvory průměr šest milimetrů. Na dno jsem nasypal kamínky vyplavené z dětského hřiště, jen vrstvu cca 5 mm. Zalívat budu jrn podmokem do těch hliníkových nádob, občas tam dám i nějaké to rozpustné hnojivo, spíš míň než víc. Nepotřebuji nějakou větší úrodu, jsou to jen kytky na parádu a pro zábavu.Nevydržel jsem to a už jsem přesadil další čtyři, jen mně došel substrát a tak budu muset zajet pro dalších 10 litrů (kompostu mám doma dost), abych ho doplnil a mohl přesadit další dvě kytky Aztek a Vilma. Na povrch doplním také ty kamínky. Momentálně vypadá ta má zahrádka na balkóně takto:

Vladimír

Kytky na balkóně
Kytky na balkóně

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 26.4.2025 21:55

Dnešní foto ukazuje, tedy zatím, že ten nápad/nutnost nebyl zase až tak ujetý, jak jsem si myslel. Rajčata se viditelně slušně chytla, nezvadl ani lísteček. Sice růst, pokud vůbec nějaký, je nepatrný, tedy nepostřehnutelný, ale teď už se má oteplit, takže se snad rozjedou. Zítra ráno má být sice nula, ale jsou chráněná dvojí vrstvou netkanky (zvolil jsem dvě slabší místo jedné silnější - 2 x 17 g oproti 1 x 30 g). Teplota půdy u kořenů 11,3°C. Za slunečna jako dnes jim kryt otevírám, aby slunce svítilo na půdu, tedy hnědou netkanku. 

Milan HP

P.S. Fotila manželka telefonem.

26.4. Mušketýři
26.4. Mušketýři
26.4. Jiný pohled
26.4. Jiný pohled

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 27.4.2025 23:21

Nové hlášení: vývoj viditelně probíhá. Rose Crushe už zažloutly, tedy otevírají květní poupata. Takže jsem dnes vysadil další čtyři kousky. Ty nejpřerostlejší, které už to nutně vyžadovaly. Postup jsem zvolil stejný jako minule. Dva Mountain Magiky, jednoho Crimson Crushe a jednu Defiant. Ale o tom, že by to nějak urychlilo první zralá rajčata mám své pochybnosti. Nicméně bude zajímavé to sledovat.

Sranda je, že letos jsem vysadil rajčata dřív než brambory. Ovšem to není nic jiného, než mizerná výkonnost zahradníka, který teprve dnes doryl záhon na brambory. V žádném případě si z toho neberte příklad.laugh

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025