Situace s rajčaty k dnešnímu dni je stále dobrá. Po ochlazení se zredukovalo šíření Septorie (nebylo ale nijak katastrofické), ale naopak se s vydatným deštěm masivně objevilo praskání plodů. Snad nejméně náchylná se jeví Crimson Plum, ale ani ta se tomu úplně nevyhne. Velmi popraskané jsou pak Crimson Coctail. Mountain Magic je, nejspíš díky své tvrdé slupce, relativně odolný.
K dnešnímu dni jsem sklidil od začátku kolem 115 kg. V srpnu pak o něco málo víc než v roce 2018. Tehdy jsem měl 57 rostlin a letos 55, ale skladba odrůd byla dost odlišná.
Suché a horké počasí u některých odrůd způsobovalo zasychání květů a i mladých listů, a zastavení růstu, ale teď po období dešťů se růst obnovuje a plody se tvoří hodně vysoko (u Crokini už na ně bez stoličky ani nedosáhnu - bezkonkurenčně největší vejtaha na zahradě). Tak jsem je ještě jednou, naposled, pohnojil slepičincem v zálivce - nakonec mají ještě tak 6 či více týdnů před sebou. Tedy doufám.
Podle nasazení plodů budou mít řízky bohatou úrodu. První jejich plody uzrály už 20.8. - cherry na Crokini a malé plody Consuela. Ale masivní zrání na nich ještě nenastalo, takže doufám, že se vyhnou vlně praskání. Ovšem to bude všechno záviset na počasí. A momentálně jsou tam nahoře ráno tak silné rosy, takže ani nemusí pršet, což spolu s rozdílem teplot ve dne a v noci znamená, že akutní nebezpečí trvá.
7 rajčat, která rostou ve "vylepšeném" záhonu (spodní vrstva jílu nahrazena biomasou) jsou viditelně nejsilnější a nejplodnější, a to navzdory tomu, že byla vyjmuta z "hnojícího programu" slepičincem v zálivce. Takže už jsem začal vylepšovat i další volný záhon po jarním zelí a brokolici. Je to děsně pracné, ale co bych neudělal pro to, aby se mé rostliny měly dobře.
O vyšší, až příliš vysoké, letošní cukernatosti téměř všech odrůd už jsem se zmiňoval. Poněkud mi ty kyselinky chybí.
Kontrolní skupina je i po deštích a ochlazení čistá. Všiml jsem si totiž, že na rozdíl od loňska a předloňska, letos u nás nepředcházel deště celodenní silný vítr, který by spóry plísně bramborové roznášel ještě suché.
Jak jste na tom vy?
Milan HP