Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
2.9.2022 16:35

Byly na těch keříčkových poškozené také plody?

Mně letos také usychají a hnědnou květy, ale mám za to, že příčina je jiná než PB. Nemáte fotku těch keříčkových či toho poškozeného listu (případně dalších)?

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 25.8.2022 5:26
Já mám dva druhy lakmusových papírků, ph metr jsem zkoušel používat do bazénu, ale dělal opravdu psí kusy a nedalo se tomu věřit.

host - 81.144 (?), 24.8.2022 21:14
Cukernatost prozradí ulepené prsty a ne chutě na jazyku a hlavně jak to pak bublá v bečce, ovšem u rajčat asi ne... ;-)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.8.2022 20:13

Situace s rajčaty k dnešnímu dni je stále dobrá. Po ochlazení se zredukovalo šíření Septorie (nebylo ale nijak katastrofické), ale naopak se s vydatným deštěm masivně objevilo praskání plodů. Snad nejméně náchylná se jeví Crimson Plum, ale ani ta se tomu úplně nevyhne. Velmi popraskané jsou pak Crimson Coctail. Mountain Magic je, nejspíš díky své tvrdé slupce, relativně odolný.

K dnešnímu dni jsem sklidil od začátku kolem 115 kg.  V srpnu pak o něco málo víc než v roce 2018. Tehdy jsem měl 57 rostlin a letos 55, ale skladba odrůd byla dost odlišná.

Suché a horké počasí u některých odrůd způsobovalo zasychání květů a i mladých listů, a zastavení růstu, ale teď po období dešťů se růst obnovuje a plody se tvoří hodně vysoko (u Crokini už na ně bez stoličky ani nedosáhnu - bezkonkurenčně největší vejtaha na zahradělaugh). Tak jsem je ještě jednou, naposled, pohnojil slepičincem v zálivce - nakonec mají ještě tak 6 či více týdnů před sebou. Tedy doufám.

Podle nasazení plodů budou mít řízky bohatou úrodu. První jejich plody uzrály už 20.8. - cherry na Crokini a malé plody Consuela. Ale masivní zrání na nich ještě nenastalo, takže doufám, že se vyhnou vlně praskání. Ovšem to bude všechno záviset na počasí. A momentálně jsou tam nahoře ráno tak silné rosy, takže ani nemusí pršet, což spolu s rozdílem teplot ve dne a v noci znamená, že akutní nebezpečí trvá.

7 rajčat, která rostou ve "vylepšeném" záhonu (spodní vrstva jílu nahrazena biomasou) jsou viditelně nejsilnější a nejplodnější, a to navzdory tomu, že byla vyjmuta z "hnojícího programu" slepičincem v zálivce. Takže už jsem začal vylepšovat i další volný záhon po jarním zelí a brokolici. Je to děsně pracné, ale co bych neudělal pro to, aby se mé rostliny měly dobře.wink

O vyšší, až příliš vysoké, letošní cukernatosti téměř všech odrůd už jsem se zmiňoval. Poněkud mi ty kyselinky chybí.

Kontrolní skupina je i po deštích a ochlazení čistá. Všiml jsem si totiž, že na rozdíl od loňska a předloňska, letos u nás nepředcházel deště celodenní silný vítr, který by spóry plísně bramborové roznášel ještě suché.

Jak jste na tom vy? 

Milan HP

host - 210.154 (?), 31.8.2022 21:40
Vcera zacibajici plisen bramborova, ostrihal jsem spoustu lehce napadenych listu, zasazeny vsechny odrudy. Jak prisly deste, rajcata zraly s klizeli se, tedy jsem uz nechtel strikat. Jestli to bude jako loni, do tydne budu likvidovat rostliny. Ano, strikal jsem, ale koncem cervna, 2x, preventivne, to jesta ale rajcata zdaleka nezraly. Milosk

host - 28.103 (?), 1.9.2022 7:27

Já likvidoval keříčkové minulý týden, kvůli PB.

Měl jsem je ve foliáku spolu s tyčkovými. U tyčkových jsem zatím našel zasažený jeden list a co jsem si všiml, tak se plíseň takticky vydala po uschlých květech po opylení. Byla skoro na každém.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 2.9.2022 16:35

Byly na těch keříčkových poškozené také plody?

Mně letos také usychají a hnědnou květy, ale mám za to, že příčina je jiná než PB. Nemáte fotku těch keříčkových či toho poškozeného listu (případně dalších)?

Milan HP

host - 28.103 (?), 11.9.2022 13:47
Doplňuji po delší době. Nemám foto, ale poznám PB... Mám dojem, že plody to na keřících to chytlo jen ty v poslední várce tj. ty zelené, co jsem dal domů dozrát. Začali pak tak divně hnědnout... Tak to je PB

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 13.9.2022 19:39

Ano, pak by to nejspíš byla. Všechny či většina zelených plodů?

Milan HP

host - 28.103 (?), 13.9.2022 20:11

Bylo jich jen pár, ostatní stačily zčervenat a šli do mrazáku =). Převážně zelené ale asi dvě červené rajčata jsem tak našel s hnědým flekem... Jakmile něco uvidím, vyfotím...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 2.9.2022 16:27

To mne mrzí. Ale je naděje, že současné suché počasí rozvoj plísně zpomalí, i když voda z rosy při napadení může být dostatečná pro šíření. Tak tomu bylo loni u mne, ale to byla plísňová invaze opravdu mohutná.

Pěstují se kolem Vaší zahrady hodně brambory?

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024