Rajčata 2022 I

host - 81.144 (?)
4.8.2022 23:02
Za pár dní to vypukne, bude se vařit první dávka leča nejen z červených ale i ze žlutých. Letos poprvé pěstovanou poloranou keříčkovou Galeru si ale budu šetřit na kečup. Prozatím se pořád zdá, že bude mít pevnou konzistenci i při přezrání, žádná vodnatá dužina. Papriku mám nouzově zamraženou v pokrájeném stavu, než dám dohromady potřebné množství rajčat. Defekt s nedostatkem K na některých tyčkách přetrvává, ale hnojit už víc nebudu, odkrojím.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 3.8.2022 16:53

Nějaká ta rajčata rychle dozrávají a já mám problémy s odbytem. Snažím se jich co nejvíce pojezt, ale syn a dcera s rodinami odjíždí v sobotu na dovolenou do ciziny (Řecko, Chorvatsko) a tak jsem dnes dal asi pět kilo rajčat bývalé kolegini, kterou jsem potkal v tramvaji. Mezi jinými tam byla dvě španělská rajčata Zamorano, patřící mezi mé nejoblíbenější, ale zkonzumovat je bez pomoci manželky (rajčata skoro vůbec nejí) by byl pro mne problém a tak šly mimo domov. Na obrázku je vidět ta jizva po odpadlém květu.

Vladimír

Zamorano
Zamorano

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 13.8.2022 22:50

No vidíš, a to já už jsem považoval za známku BER - je to docela rozsáhlé.

Letos je rok, kdy přehodnocuji, doufám, že realisticky, chuťové kvality jednotlivých odrůd, protože díky počasí nejspíš dosahují optimální chuti. V roce 2018 jsem se na tu chuť zase až tak nesoustředil, ale letos je to asi ještě lepší. Rehabilituji docela dost odrůd. K mému zklamání ale ne Mountaineer Pride. Vylepšilo chuť maximálně o půl stupně. Delighta vůbec nemám. A hlavně měním svůj postoj k biftekům. Keříčkové Galahad je 8, to měli Američani pravdu, ale Defiant je chuťově horší, tak za 7, ale její výnos je snad největší ze všech (zatím) a je to skvělé rajče na protlak či kečup. Crimson Blush - 8. Honey Moon - 9. Mountain Merit také 8. A třešnička na dortu: letos mám opět desítkové Startky. Tak, jak si je pamatuju. Správná velikost, optimální chuť: vyvážená kyselost a cukr. U mnoha dalších odrůd (Crokini, Garden Berry, Primabella a i Mountain Magic) převažuje cukr nad kyselostí. Neotrhávám totiž listy preventivně.

Zpracování a odbyt jsou i mým problémem. Ale tu radost z toho, jak rostou, zrají a chutnají, mi nemůže nic pokazit. A to nemluvím o paprikách (nevěděl jsem, co s nimi, tak jsem je nechal dozrát, i ty teplomilné jako Big Red), okurkách a dalších druzích.

Milan 

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 9.8.2022 11:04

Pěstuji většinou velká masitá rajčata zejména ta ve tvaru srdce. Mám také pár menších rajčat, tři odrůdy Artisan, jedno červené hybridní cherry Rajče Philovita F1 a jedno rajče pro dlouhodobé skladování Ramallet pequeňito malorquin. Rajčata od Artisan jsou poněkud větší než cherry, řekl bych, že jejich velikost lze označit jako koktejlové rajče. Rajčata, která jsou na přiložených obrázcích Creamsicle grape, Lucky Agi F1 a Philovita jsou vynikající chuti a jsou velmi úrodná.  Vyhovují mně a do budoucna nepředpokládám, že bych rozšiřoval sortiment těchto menších rajčat. Green Bee F1 nemám letošní obrázek, protože mně zatím moc nezrají.

Vladimír

Lucky Agi F1
Lucky Agi F1
Creamsicle grape
Creamsicle grape
Philovita F1
Philovita F1

host - 81.144 (?), 9.8.2022 13:07
U nás v Chřibech se to zrátní už konečně rozjelo ve větším, konzumovat už jen nestačí a tak jsem se pustil do leča a kečupu. Padlo na to zatím přes 10 kg rajčat.

host - 81.144 (?), 4.8.2022 23:02
Za pár dní to vypukne, bude se vařit první dávka leča nejen z červených ale i ze žlutých. Letos poprvé pěstovanou poloranou keříčkovou Galeru si ale budu šetřit na kečup. Prozatím se pořád zdá, že bude mít pevnou konzistenci i při přezrání, žádná vodnatá dužina. Papriku mám nouzově zamraženou v pokrájeném stavu, než dám dohromady potřebné množství rajčat. Defekt s nedostatkem K na některých tyčkách přetrvává, ale hnojit už víc nebudu, odkrojím.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 9.8.2022 19:45

V pátek 26.8.2022 od 9.00 do 15.00 se koná v areálu Mendelovy university Den otevřených dveří s přehlídkou teplomilných zelenin (hlavně rajčata a papriky, dále cukety, lilky atd.). Po několika letech se asi opět zúčastním.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 12.8.2022 17:03

Další oblíbené Heirloom (dědictví) rajče od Carolyn Male
        NOIR DE CRIMÉE

Vladimír

Noir de Crimée
Noir de Crimée

host - 53.11 (?), 13.9.2022 14:48

Reaguji zpětně s dotazem, tak moc se mi chtělo na polní den, ale cesta dlouhá, nebyl čas... Byl jste pane Vladimíre a jaké máte dojmy?
Může se tu vůbec diskutovat adresně o šlechtiteli a všeho kolem polního dne?
Myslím o zkušenostech s různými firmami atd.
Jinak 24.9.2022 je polní den MS ve Svijanském Újezdě, pro nás Čechy blíže, chystáte se někdo?
Bylo by milé se potkat s některými místními pěstiteli osobně.

Jarmila

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 136.219 (?), 16.9.2022 9:51

Ja som bola na polnom dni a mala som neskutočne krásny, pozitívny zážitok z Dňa otvorených dverí MORAVOSEED V LEDNICIACH.  Perfektne zorganizované, vstup i parkovné zdarma, nezabudli ani na pitný režim a upomienkové darčeky, samozrejme aj koštovku paradajok a papriky. Nádherné políčka,  skleníky a fóliáky, okrasné záhrady s trvalkami i letničkami. Semienka s 20% zľavou.  Moravoseed a Zahradnícka Fakulta Mendel. Un. v Ledniciach sa krásne prezentovali.🙂 Stretla som sa aj s Vladimírom, vymenili skúsenosti. Pridávam zopár foto.

Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 18.9.2022 11:14

Ahoj Evi, dlouho jsem od Tebe nic neviděl.

Musím Ti poděkovat za Primabellu. Měly sice průběhem léta nějaké potíže s hnědnutím horních listů (ne všechny z nich - nejspíš to bylo o půdě), ale překonaly to báječně (dodal jsem draslík), krásně plodí, jsou nejmíň devítkové chutí a hlavně teď odolné (jako jediné, i když Mountain Magic si taky nevede úplně špatně) proti praskání.

Škoda, že je pro mne Lednice tak daleko.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024