Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
2.8.2022 22:25

Vladimíre, vypadá moc hezky. Budeš mít semínka?

Na snímku je vidět lehoučké postižení BER. U mne na zahradě se to projevuje letos opravdu jen u bifteků, a to jen velmi mírně (žádné jsem ještě nemusel vyhodit), asi díky změně v geometrii rozsazení. Stíní kořenovou plochu svoji či jiných rajčat. Dřív jsem směřoval kořenový prostor přímo na jih. Dobré na jaře, ale pak se to obrací proti nim. Upřímně se přiznám, že to nebyl záměr, ale nutnost vměstnat jich víc na stejnou plochu, tedy náhodný efekt. A také pomáhá ta vyšší poloha.

Zato bifteky na západním balkóně jsou postiženy dost těžce (naštěstí jich tam moc není). I když stíním květináče, teploty tam někdy dosahují i 40°C, což je naprosto neúnosné. Ale menší rajčata (Start, Stupice, Ailsa Craig) si vedou na to, že jsou téměř bezlisté, velmi slušně - BER jsem našel jen asi na 4 plodech Ailsy.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 5.7.2022 9:10
Já mám letos nějaké nové červené keříčkové rajče. 4 rostliny ve skleníku, jsou tam i plody. Venkovních 8 keřů z části shodilo květy... Ale ani ve skleníku zatím násada není taková, na jakou jsem zvyklý u rajčat, která pěstuju dlouhodobě a která tam s nimi společně rostou. Uvidím do podzimu, pak se rozhodnu, zda bude výsev i příští rok.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 13.7.2022 8:26

O řízcích a jejich menší plodnosti jsem psal já. Tehdy (2018) jsem to prováděl na odrůdě Mountain Magic a řízky byly vzaté z mateří, setých první týden v lednu. Porovnával jsem je se semenáčky setými 15.3. Ten rozdíl mohl být způsoben tím, že nebyly na stejném stanovišti. Pozdějšího dozrávání jsem si nepovšiml. Ovšem v podmínkách skleníku tohle asi není relevantní, protože jsem to testoval na záhonech venku v 570 mnm. 

Mateř (setá 7.1.18) = 6,223 kg
Řízek 1 = 3,127 kg
Řízek 2 = 2,642 kg
Semenáček 1 = 5,197 kg
Semenáček 2 = 3,427 kg

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 7.7.2022 15:21

To rád slyším. A co se barvy týká, existují výtečná rajčata všech možných barev. Ovšem pro mne je mezi nimi pramálo (pokud vůbec nějaké) plísni-odolných odrůd. Ta barevná, která jsem zkusil, neobstála. 

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 1.8.2022 19:47

Jako vzpomínku na mou kamarádku Carolyn Male pěstuji letos větší množství odrůd rajčat z její knihy "100 Heirloom tomatoes for the American Garden". Jedním z těchto rajčat je odrůda Herman´s Yellow. Tato ne tak často pěstovaná odrůda mne překvapila svou chutí, která byla poměrně výrazná (oproti jiným velkým oranžovým a žlutým rajčatům) dužnina masitá, mírně nakyslá a přitom dostatečně sladká, prakticky bez semen.

Vladimír

Herman´s Yellow
Herman´s Yellow
Herman´s Yellow
Herman´s Yellow
Herman´s Yellow
Herman´s Yellow

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 2.8.2022 19:28

Dvě z nejznámějších rajčat v knize, Brandywine Sudduth´s a Brandywine Yellow (Platfoot Strain). Rostliny u mne na zahradě nejsou moc úrodné, ale stojí za to ochutnat tato rajčata.

Vladimír

Brandywines
Brandywines

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 7.8.2022 21:12

Další ze 100 heirloom rajčat Carolyn Male:
CHEROKEE PURPLE
Druhým rokem pěstuji vedle sebe Cherokee Purple a Cherokee Jumbo (semena od Darrell Jones- Fusion Power). S Cherokee Purple mám problém s jeho úrodností. Letos stejně jako minulý rok mně vyrostla poměrně malá rostlina, na ní čtyři pěkná rajčata, ale růst rostliny se zastavil a asi žádná další rajčata již nebudou. Zato Cherokee Jumbo je mohutná rostlina momentálně se čtyřmi patry plodů. Chuť a velikost plodů jsou totožné. Pokud budu tyto napříště pěstovat, tak asi to Jumbo i když to není pravé Heirloom.

Vladimír

Cherokee Purple
Cherokee Purple
Cherokee Purple
Cherokee Purple
Cherokee Jumbo a Cherokee Purple
Cherokee Jumbo a Cherokee Purple

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 8.8.2022 19:24

Dostal jsem stará semínka (z roku 2012) Reinhardova čokoládového srdce z dědictví po Carolyn. Dobře mi klíčila a tak jsem zasadil jednu rostlinu. Plody jsou velké, krásné, dužnaté s dobrou chutí. Ze všech mých rostlin bude tato rostlina pravděpodobně nejúrodnější, jak je vidět na obrázku.

Vladimír

Reinhard´s Chocolate Heart
Reinhard´s Chocolate Heart
Řez plodem
Řez plodem
Rostlina
Rostlina

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 2.8.2022 22:25

Vladimíre, vypadá moc hezky. Budeš mít semínka?

Na snímku je vidět lehoučké postižení BER. U mne na zahradě se to projevuje letos opravdu jen u bifteků, a to jen velmi mírně (žádné jsem ještě nemusel vyhodit), asi díky změně v geometrii rozsazení. Stíní kořenovou plochu svoji či jiných rajčat. Dřív jsem směřoval kořenový prostor přímo na jih. Dobré na jaře, ale pak se to obrací proti nim. Upřímně se přiznám, že to nebyl záměr, ale nutnost vměstnat jich víc na stejnou plochu, tedy náhodný efekt. A také pomáhá ta vyšší poloha.

Zato bifteky na západním balkóně jsou postiženy dost těžce (naštěstí jich tam moc není). I když stíním květináče, teploty tam někdy dosahují i 40°C, což je naprosto neúnosné. Ale menší rajčata (Start, Stupice, Ailsa Craig) si vedou na to, že jsou téměř bezlisté, velmi slušně - BER jsem našel jen asi na 4 plodech Ailsy.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.102 (?), 3.8.2022 8:20

Milane, mýlíš se. Na tom rajčeti na obrázku není BER! To co asi považuješ za BER je jen zkorkovatělá vrstvička, která zbyla po květu. U biftekových rajčat je to běžná záležitost, je to jen na povrchu, který se odloupne. Podobná vrstvička v místě kde byl květ je třeba i na cuketách.Jinak na tom rajčeti je vidět tzv. zip, způsobený chladem, který také nemá žádný vliv na kvalitu rajčete.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 3.8.2022 9:31

No vida, to je dobrá zpráva. To znamená, že se BER u mne nahoře téměř neobjevila. Jak rozsáhlá může tahle vrstva být?

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024