Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
15.6.2022 19:14

Proto jsem to napsal tak opatrně. My kolem Ústí stále musíme zalévat, těch pár kapek, co napršelo to moc nevytrhlo. Tady jsme trochu ve srážkovém stínu. A je fakt, že ani 2018 nebyl bez plísně všude. Držím nám všem palce, aby se moje špetka naděje splnila.smiley

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 15.6.2022 19:14

Proto jsem to napsal tak opatrně. My kolem Ústí stále musíme zalévat, těch pár kapek, co napršelo to moc nevytrhlo. Tady jsme trochu ve srážkovém stínu. A je fakt, že ani 2018 nebyl bez plísně všude. Držím nám všem palce, aby se moje špetka naděje splnila.smiley

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 23.5.2022 21:55

Tak jsem je zase ve čtvrtek viděl: jsou v naprostém pořádku. Udělal jsem i pár fotek, ale nechal foťák na chalupě, takže až někdy příště.

Rajčata už jsou totálně bez možnosti ochrany, protože přerostla velikost tunelů a já je musel opatřit klacky patřičné velikosti. Papriky postupně vysazuji, ty jsem ale nechal pod netkankou 30g/m2. Několik z nich už má plody, ty největší pak přes 10 cm. Ale s těmi už tam nahoru šly, i když byly podstatně menší - to je to důležité: plody i rostliny se rozvíjejí. Počasí jim zatím přeje, tedy kromě toho sucha. Ťuky, ťuk na dřevo.

Hlídat a měřit teploty je prospěšné, tedy předtím, než se člověk rozhodne. Pak už záleží na možnostech a "záchranných plánech", které si ponecháme. Ledoví muži byli letos jen svátky v kalendáři. Ale to je mnohem víc výjimka než pravidlo.

Milan HP

host - 81.144 (?), 28.5.2022 19:48
Dnes jsem si dal poslední z několika málo rajčat, která mně doma za oknem narostla a dozrála. Nyní už musím čekat až na skleník nejdřív v červenci. Ale pěstování za oknem zkusím znovu s vhodnější odrůdou. Hlásí zase na zítra přízemáky, tak jsem venku aspon v nejhorší mrazové kotlině výsadbu přikryl. Držím palce, aby nikomu nic nezmrzlo!

host - 81.144 (?), 29.5.2022 14:55
Ve skleníku jsem měl dnes v noci zatopeno, ráno v domečkách z textilie u venkovních rajčat naměřeny pouze 2 nad nulou, ale v čerstvě pokosené trávě se daly ojediněle najít i krystalky ledu! Ve skleníku jsem dnes provedl první přihnojení rajčat a paprik přípravkem kristalon k tomu určeným.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 30.5.2022 21:06

Když už jsme u těch teplot, zjistil jsem, že můj elektronický teploměr má paměť na nejnižší a nejvyšší teplotu za dané období. V těch 570 mnm jsem naměřil v noci na včerejšek minimální teplotu 3,3°C a na dnešek 5,1°C. Bohužel nedokážu říct, jak dlouho. Nicméně teplota půdy se u paprik snížila na 14,2°C a je to na nich vidět tím, že stagnují, i když jsou pod netkankou. Možná je chyba, že je černá netkanka na půdě a bílá vytváří tunel - tím se na půdu nedostává přímé slunce. Ovšem ta bílá netkanka je nutnost proti větru, který byl dost silný a severní, tedy studený. Holá půda u rajčat je studenější: 13,2°C (stejná hloubka kolem 25 cm) a rajčata rostou - stačí jim to. Nepříliš rychle, ale viditelně. Vidím to tak, že ta studená vlna hlavně ovlivňuje růst přes snížení teploty půdy, přičemž nadzemní části rostlin, tedy pokud není 0°C či méně, nějak viditelně netrpí. Spíš je to o slunečním svitu a denních teplotách.

A ještě k Vašemu minulému příspěvku: poslední rajče za oknem. Proč poslední? Jaké odrůdy jste přes zimu pěstoval a které si myslíte, že by byly vhodnější? Loni jsem pěstoval nějaká keříčková: Mongolskij Karlik, Sophie's Choice, Arctic Rose (dwarf) a rok předtím Vilmu. Někde jsem asi udělal chybu, všechny dost odplodily v první vlně - první zralé rajče 6.3., ale pak kromě ARose zašly. Záchranné akce neměly výsledek. Letos tedy jedu jen tyčková, nemám rajčata tak brzo, ale bez problémů přežívají a po přesunutí na balkón dál rodí až do zámrazu. Nevysadil jsem ale žádné cherry, které se mi v minulosti dobře osvědčilo (Nelinka (Juanita), Tomato/Garden Berry, Strabena). Jak tak sleduji jiné zimní pěstitele, nejlépe jim jde Maglia Rosa. U mne se jí ale nevedlo. Snad už vím proč a příští rok ji zkusím znovu.

Vy máte skleník, takže přesun není problém. A na tohle pěstování doma a později ve skleníku či balkonovníku je stálice Startka. Nejen u mne. A za sebe budu muset rehabilitovat i Stupické rané - letos si vede velmi slušně.

Milan HP

host - 228.156 (?), 4.6.2022 23:53
Môžem vás poprosiť, vystipujete aj strapcove paradajky z popod pazuch, nové vyrastky? Alebo nechávate na kvety..viem že kolikove sa vystipuju, krickove sa nechávajú tak..ale strapcove som nemal ešte ďakujem..

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 5.6.2022 9:24

Omlouvám se, ale nevím, co jsou "strapcové paradajky." A to jsem si myslel, že moje slovenština je slušná. Ale vyhledal jsem to. Mají hrozny, tedy strapce.

Nemůžu poradit zodpovědně, ještě jsem je nikdy neměl. Ale pokud je to tyčková odrůda, řekl bych, že typ vijanu by neměl mít na vyštipování vliv. Jakou máte odrůdu? Cristal F1? Ta je uvedena jako "polotyčková". Takže nevím. Pokud máte víc rostlin, můžete zkusit oba způsoby a porovnat výsledky.

Milan HP

host - 248.18 (?), 5.6.2022 11:58

Zálistky normálně vyštipuji, jako u normálních tyčkových. Dávám Bejbino, pěstuji na dva výhony (tahle odrůda si obvykle ve výšce cca 40cm většinou sama rozdělí hlavní výhon na dva).           Lída

host - 228.156 (?), 13.6.2022 8:20
Ďakujem vám za odpovede... momentálne nechávam na dva výhony..nikde som sa.nedocital o Strapcovych paradajkach niečo viacej...

host - 168.10 (?), 13.6.2022 9:30

strapcove paradajky, česky asi rajčata se stopkou, jinak ve světě známá jako long life tomatoes. Tak ano, jsou v posledních letech často vidět v marketech a jsou to nově vyšlechtěné odrůdy tak, aby celý vijan s plody dozrál do červené barvy, sklizňové zralosti a přitom udržel všechna rajčata na stopkách. Tedy jde o odrůdy, kde rajče na stopce pevně drží i po dozrání a do distribuce jde celý vijan s rajčaty držícími na stopkách. Přiznám se, že takové odrůdy zatím nepěstuji, neboť tento způsob pěstování a distribuce je podle mě jen marketingový tah pro spotřebitele v obchodech, kteří při nákupu mají pocit, že rajčata se stopkami jsou určitě čerstvější, než rajčata bez nich. Pro nás, kteří si rajčata pěstujeme sami na zahrádkách, tento způsob distribuce takových vyšlechtěných rajčat asi význam nemá. Otázka je, jak chutná takto vyšlechtěná rajčata jsou, protože chuť rajčat je pro nás, kteří si rajčata pěstujeme sami, jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru odrůd, které chceme pěstovat. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz