Rajčata 2022 I

host - 81.144 (?)
23.5.2022 21:07
Tak šla dnes ven poslední třetí dávka keříčkových rajčat. První výsadbu jsem provedl na Serváce, druhou na Zofii. Už se uchytly, ale několik dnů s teplotama kolem 2 nad nulou jim k růstu nepřidal. Ve skleníku je to jiné, u Startek mám vylámané výhony a vyvázené ke druhému provázku. Keříčková zatím rostou do výšky stejně rychle jako tyčková. Ale já nejsem na pěstování rajčat takový vědecký odborník, tak do sklizně to bude ještě chvilku trvat. :-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 19.5.2022 8:33
Pane Miláne, jak vaše venkovní rajčata přečkala dnešní chladnou noc? U země jen 2 nad nulou. To pro čerstvě zasazené rostlinky není příznivé.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 19.5.2022 9:16

Nahoře bylo v noci minumum kolem 10°C, překvapivě víc než dole v Ústí. Ještě jsem je dneska neviděl, ale nepředpokládám, že by nastal problém: bez úhony přežily i chladnější noci. Moje rajčata totiž už z většiny nejsou čerstvě přesazená. To spíš papriky. Ale ani o ty se nějak moc nestrachuji. Dnes tam jedu vysadit dalších 8. 

Mám pocit, že panuje mírně inverzní počasí: v noci je nahoře tepleji než dole. A protože je moje zahrada obrácená přímo k jihu, teplota půdy je po slunečném dni krásně vyhřátá. A vlastně udržuje i teplotu vzduchu nad ní. Spíš mívám problém ji v parném létě uchladit, aby se mi neobjevilo příliš moc suché hniloby. 

Zahrady v mrazových kotlinách jsou na tom teď s teplotami nejspíš hůř.

Milan HP 

host - 23.44 (?), 19.5.2022 13:08
Soused včera sadil asi zase papriky nebo rajčata a moje upozornění na možnost nepříznivých teplot nebral vážně. Ani záhon ničím nepřekryl. No jo pane Milane, ne každý je takový hlídač nejen nočních teplot jako já a nebo třaba vy. Tak až to roste!

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 19.5.2022 19:05

Po delší odmlce vás všechny zdravím. Chci se podělit o své letošní „rajčataření“. Od 27. 4. „sklízím“ ze 4 „zimních“ balkonových rajčat (Aztek, Bajaja, Venus a Vilma) průběžně, je to tak akorát na košt, nikoli na najezení, to by muselo být těch rostlin alespoň 10. Co do chuti nejsou vůbec špatná, ve srovnání s  „obchodní“ drobotinou vychází mnohem lépe, hodnotím je zhruba 5 – 7 na 10 stupňové škále. Co se týče „normálních“ rajčat. Většina mi letos vzcházela výborně, během 3 – 5 dnů. Problém byl pouze s: Celano F1, Galahad, Chef´s Choice Pink F1, Maglia Rosa, Mountaineer Delight. Buď nevyšly vůbec (ani po opakovaném výsevu) nebo vzcházely velice dlouho a měly neodstranitelnou čepici. Sazenice jsem vysadil 4. 5. Podmínky pro pěstování jsou zatím výborné. Měl jsem je jako obvykle chráněné ohrádkou z dřevěných podlážek a polystyrénu a na noc jsem je v případě většího chladu přikrýval polykarbonátovými deskami. Při zpětném pohledu to byla „zbytečná“ práce navíc, neb noční teploty v naší podkrušnohorské vísce neklesly během května pod 9°C. Dnes 19. 5. jsem ohrádku odstranil a zatloukl vysoké kolíky. Doufám, že jsem se neunáhlil, neb na pátek 20. 5. předpovídají „rosničky“ silný vítr a kroupy. Venku mám vysazeno 19 tyčkových rajčat: Appleberry Orange F1, Appleberry Yellow F1, Buffalosun F1, Buffalosteak F1, Canestrino Di Lucca, Chef´s Choice Bicolor F1, Cocktail Crush F1, Crokini F1, Fantasio F1, Honeymoon F1, Mandat F1, Mountaineer Pride, Mountain Merit F1, Orange Santa F1, Percevidnyj, 2x Start F1, Sto Pudov, Virgilio F1. Ve skleníku 5 rostlin: Čelnok (keř), Chef´s Choice Green F1, Chef´s Choice Yellow F1, Churma (keř), Znamenitoje Byčje Serdce (keř). Čelnoku se nedaří - chřadne, ač má stejné podmínky jako ostatní, ty jsou bez problémů. Předpokládám nějakého škůdce u kořenů – mravence apod. – buď si nějak poradí, nebo adié. Srdečně Mirek

Balkónová rajčata 26.4.2022
Balkónová rajčata 26.4.2022
První sklizeň 27.4.2022
První sklizeň 27.4.2022
Rajčata 19.5.2022
Rajčata 19.5.2022
Čelnok 19.5.2022
Čelnok 19.5.2022

host - 81.144 (?), 21.5.2022 13:53
Pane Mirku, u nás v Chřibech teploty ráno klesají ke 2 stupnům ještě v několika předešlých dnech. Já tedy tolik odůrd nepěstuju. Spoléhám se na žlutá keříčková a nově zkouším odrůdu červených keříčkových. Tyčkových mám jen pár Startek. Připravuju se na možné problémy s plísní šedou, která mé pěstitelství v předešlých letech trápila. Mám připravený nálev z přesličky a pokud by to nepomohlo zkusím to jistit Magnicur Quick, který doufám letos nebudu muset poprvé vyzkoušet na moniliovou hnilobu peckovin. Nemám s ním zatím žádné zkušenosti. Přeju pěknou úrodu.

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 21.5.2022 16:54

Jo jo, ač jsme malá země, přesto jsou místní podmínky různé a každý pěstitel se s nimi musí vypořádat po svém. Co do množství odrůd, nejsem žádným přeborníkem, to tu jsou jiní kabrňáci. Ale je zajímavé porovnávat jednotlivé odrůdy. Samozřejmě že to něco stojí, tak už to s koníčky bývá. Tady v Podkrušnohoří jsme ve srážkovém stínu, takže mnoho deště si tu neužijeme. S plísní šedou jsem se tu na rajčatech ještě nesetkal a plíseň bramborová přichází buď poměrně pozdě nebo vůbec. Přeji hodně pěstitelských úspěchů. Mirek

host - 81.144 (?), 23.5.2022 21:07
Tak šla dnes ven poslední třetí dávka keříčkových rajčat. První výsadbu jsem provedl na Serváce, druhou na Zofii. Už se uchytly, ale několik dnů s teplotama kolem 2 nad nulou jim k růstu nepřidal. Ve skleníku je to jiné, u Startek mám vylámané výhony a vyvázené ke druhému provázku. Keříčková zatím rostou do výšky stejně rychle jako tyčková. Ale já nejsem na pěstování rajčat takový vědecký odborník, tak do sklizně to bude ještě chvilku trvat. :-)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 23.5.2022 22:59

Ahoj Míro, už jsem si říkal, kde se touláš.

Tak především blahopřání k Tvým zimním keříčkáčům. To je parádní úspěch. Že to není na salát a že nejsou na maximu své chuti je prostě normální, ty podmínky nejde dál vylepšit. Podobně to vychází i mně s jinými odrůdami. Snad jen ještě, že jsou o dost menší než ty ze zahrady v létě. 

Máme letos kliku, že naše bezpečnostní opatření jsou nakonec navíc. Jenže vzpomeň minulý rok, kdy to bylo přesně naopak - nebýt jich, bylo by zle.

To, že Ti nevyšel Mountaineer Delight, není velká ztráta - Mountaineer Pride je vitálnější a odolnější. Chutí jsem je vůbec nedokázal rozeznat. Ale pokud chceš, pošlu další semínka. Já ho letos ani nevysel. S Galahadem jsem měl taky docela problém: v prvním výsevu ze 3 jen 1 a ve druhém ze 4 jen dva. Jsem hrozně zvědavý na Tvé Chefy, loni jsi nebyl zrovna potěšen, ale loni byl dost špatný rok. Sto Pudovi dej hned aspoň 3 tyčky - láme se pod tíhou plodů. Co se mi z nich podařilo ochutnat před příchodem plísně - šel jak podťatý mezi prvními - mne opravdu nenadchlo. Jediná výhoda je ta obrovská velikost plodů. 1 rajče = salát pro rodinu. Jinak s Tebou sdílím prvničky: Crokini, Honey Moon a Mountain Merit: pak porovnáme výsledky.

Taky už mám všechna rajčata u tyčí, takže přikrytí je téměř vyloučeno. Ale jsou dobře zakořeněná, i kdyby je mráz (?) či někdo jiný pocuchal, obrazí rychle znovu. Hrozí jen zpoždění úrody.

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 24.5.2022 9:50

Ahoj Milane, "zimní" balkonovky mě chutí docela mile překvapily, počítal jsem s mnohem horší. Letošní počasí je zatím naprostý opak toho loňského, kdy jsem v "ohrádce" přitápěl svíčkami. Nyní už mrazíky v našich končinách na 99% nehrozí, ale pro změnu je velké nebezpečí krup. Podmínky pro šíření PB jsou zatím špatné, což je výborné, ale jsme teprve na začátku sezóny, takže vše může být ještě úplně jinak. Z rajčat, která mi letos nevyšla, ještě pár semínek od každé odrůdy mám, takže příští rok je vyseju všechna a něco z nich snad vzejde. Pokud ne, tak se také nic nestane. Mimo nich mám už připraveno 10 odrůd, které se mi do letošního osevního plánu nevešly. Zatím nejdál, co do velikosti plodů, je naše oblíbená Startka, která bude patrně opět zrát jako první. Na letošní sklizeň a případné porovnání chutí se těším. Srdčně Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.9 (?), 24.5.2022 22:03

Míro, taky jsem spokojen s letošní chutí "domácek" a ty, které už delší dobu uzrávaly na balkóně jsou ještě o fous lepší. Dneska jsem slupnul sice mrňavé, ale krásně dozrálé Stupické. Téměř jako letní, ale to dělá to počasí a fakt, že na rozdíl od minulých let mají téměř plné olistění. Budu muset stupičáky rehabilitovat.smiley

Dřívější výsadba ven způsobila, že nahoru nešlo žádné rajče už s plody, jen s květy. A je srandovní, že největší plod, tedy pokud jsem si všiml, důsledné kontroly nedělám, má Koralik, Startky jsou až druhé. První zralé téměř jistě nebude v červnu, ale na balkónech se to rozjíždí, takže žádné strádání. Dokonce jsem už sklidil i první papriku - Slávy, 75g. Šťavnatá, křehoučká. Červnové lečo snad bude.

Bouřky určitě budou, ale nám se to nějak vyhýbá - při té poslední, myslím, že v pátek,  to opět vzalo šejdra a u nás spadl tak 1 mm. Okurky ještě nemám venku ze země, papriky jsou pod netkankou a rajčata to většinou přežijí bez nějaké katastrofické újmy na těle či duchu. Takže spím docela klidně s ohledem na zahradu. Celková situace je ale jiná písnička.

Měj se, parde.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty