Rajčata 2021
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.45 (?), 15.4.2021 19:23
tak som to natrel fungicidom orvego ide o sadenice strabeny z presevu a nejake orkado uz su oddelene od ostatnych dalsich asi 60 sadenic je v pohode sadenice mountain magic maju samostatnu miestnost a specialnu starostlivost koli cene osiva na tie septembrove klony nic nezabralo furt tam boli molice tak som to este v decembri vyhodil... ale dakujem za rady a odpovede
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.45 (?), 15.4.2021 20:47
ešte perlička 6.3 2021 som vysial semena z presevu odrody gustafano(semena 3 dni skvasene)takze boli super čerstve a vykličilo to dnes nerozumiem tomu nechaval som to pokusne obcas tam cvrkol trochu vody teplota v izbe 20-22st.myslel som ze to zabila nejaka huba alebo niečo tie semena vyžralo ale tak dlho mi este ziadne rajcinky neklicili... dalsia varka z toho presevu za tych istych podmienok vyklicila za 4dni...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 15.4.2021 20:50
Potvrzuji vaši zkušenost s řízky, tedy klony. Byl jsem sice trpělivější a nevyhodil je včas, ale jen ke své škodě. Ano, také jsem chtěl zachovat Mountain Magiky. Jenže jsem tím nakazil i nové sazenice a i když to přežily, ta sezóna nebyla úplně úspěšná.
Neumím zajistit, aby klony byly naprosto zdravé. Takže jsem si řekl, že tudy pro mne cesta nevede.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.180 (?), 16.4.2021 7:11
Na ven - čekat a do skleníku by byla škoda to nedat teď. Studený skleník má obrovskou výhodu v tom, že pokud se přece jenom na chvilku objeví slunce, okamžitě se oteplí až na teplotu mezi 20-30stupňů. A ta se akumuluje do hlíny. V noci je tam pak asi o 3stupně více, než venku. A pokud je možnost v případě nočních mrazíků přitopit elektřinou, máte vyhráno. Alex
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 203.95 (?), 18.4.2021 21:36
Piatok 16.4. ráno som nafotila niečo v skleníku, rastlinám je už tesno, niečo musím posunúť známym, zvyšok zreorganizovať. Ráno o 7 hod., teplota 13 stupňov, prikurované teplovzdušným ventilátorom.
Eva T
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 203.95 (?), 18.4.2021 21:55
Dnes na obed sa konečne ukázalo slnko, tak som na chvíľu vyložila na dvor okenné rýchlené rajčiny Krásne zrejú, tak som niektoré pred odtrhnutím nafotila. Snáď privolajú krajšie počasie.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 3.5.2021 17:07
Milane, našla jsem Tvůj příspěvek až teď, tak reaguju opožděně. Moje rajčata nijak stříhaná ani vyštipovaná nejsou, přesně takhle narostly samy od sebe a vlastně i teď, skoro po měsíci, o moc větší nejsou. Maglie jsou tedy zapuštěné nejméně o 15 cm pod zem, potřebovala jsem je nižší. Ale mám s tím potíž - po nasazení prvních plodů rostliny téměř přestávají růst a na další vlnu květů čekám a čekám... asi chyba ve výživě, taky mi letos jednou ofoukly venku a květy pak shodily, ale loni to vlastně bylo dost podobné. Takovou "nakopávačku", jakou jim způsobí přesazení do finální nádoby zatím doma zopakovat nedokážu... Elen
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 3.5.2021 20:06
Elen, já jim asi moc podstrojuju. Tedy po zahradnicku přehnojuju a možná i přesvětluju. S teplotami doma už nic neudělám, žiju v cca 19°C a spím v 16 a dál už se nejsem ochoten otužovat.
Pozoruju rozdíl mezi keříkovými a tyčkovými. Tyčková stále kvetou a na plody nasazují, ale po dozrání první várky hodně zrání zpomalila. Zato vidím, že plody Startek budou o dost větší než v té první várce. Ne tak u Nelinky, ta má standardní velikost plodů kolem 5 g. Keříkové Sofie odplodily a odporoučely se, Mongol má nasazeno docela dost, ale také nějak zabrzdil zrání (ten už je ale venku). Růst ale také zarazil.
Díky testu klíčivosti teď pozoruju růst malých sazeniček bez umělého světla na východním okně na schodišti (15 - 16°C): i Sofie se docela vytahuje, MK ale drží fazónu. Arctic Rose je sice dwarf, ale spíš teď vypadá na tyčkáč. Zatím nemají víc než 15 cm, ale zdají se mi slabé. Směs mají podobnou jako ty várky předtím. Tam problém nebude.
Takže se stále pokouším to vybalancovat na příští rok tak, abych měl kdykoliv zralé rajče k utrhnutí. U cherry jedno nestačí. Momentálně jsem skoro na suchu (jen několik Nelinek a Tomato Berry se červenají). Možná je tahle přestávka přirozená. A možná jsem udělal chybu, že jsem některé vyhodil moc brzo na balkón (no, netušil jsem, že bude takhle chladno). Ale zdá se, že Arctic Rose, jak dospěláci, tak řízek, snášejí to chladno venku lépe než Startka a MK. Něco na tom jejich jménu asi bude. Ale zrát se jim taky moc nedaří.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.53 (?), 5.5.2021 11:10
Dobrý den, prosím o radu, zda je tohle nějaká nemoc? Mám sadbu rajčat (Harzfeuer) na pěti oknech, jako první se tyto fleky na listech objevily na okně, kam nejvíc svítilo slunce a také v době, kdy po cca týdnu, kdy bylo zataženo, přišly slunečné dny. Tak mně napadlo, že je to spálené od slunce. Ale bohužel, postupně se objevily skoro na všech rostlinách, teď už i na okně, kde je světla nejméně. Předem děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 63.204 (?), 15.5.2021 19:36
Miusím konstatovat, že ten druhý způsob, kdy jsem dal dvě sazenice do kelímku 500 ml byla blbost. Asi jsem nepoučitelný. Už jsem to zkoušel s paprikami a také to nestálo za nic. Asi na tom okně nejsou podmínky, pro to, aby ta větší rostlina nestínila tu menší a tak se rozdíl mezi nimi stále prohlubuje i když při startu byly obě stejně veliké.
Vladimír.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|