Elen, já jim asi moc podstrojuju. Tedy po zahradnicku přehnojuju a možná i přesvětluju. S teplotami doma už nic neudělám, žiju v cca 19°C a spím v 16 a dál už se nejsem ochoten otužovat.
Pozoruju rozdíl mezi keříkovými a tyčkovými. Tyčková stále kvetou a na plody nasazují, ale po dozrání první várky hodně zrání zpomalila. Zato vidím, že plody Startek budou o dost větší než v té první várce. Ne tak u Nelinky, ta má standardní velikost plodů kolem 5 g. Keříkové Sofie odplodily a odporoučely se, Mongol má nasazeno docela dost, ale také nějak zabrzdil zrání (ten už je ale venku). Růst ale také zarazil.
Díky testu klíčivosti teď pozoruju růst malých sazeniček bez umělého světla na východním okně na schodišti (15 - 16°C): i Sofie se docela vytahuje, MK ale drží fazónu. Arctic Rose je sice dwarf, ale spíš teď vypadá na tyčkáč. Zatím nemají víc než 15 cm, ale zdají se mi slabé. Směs mají podobnou jako ty várky předtím. Tam problém nebude.
Takže se stále pokouším to vybalancovat na příští rok tak, abych měl kdykoliv zralé rajče k utrhnutí. U cherry jedno nestačí. Momentálně jsem skoro na suchu (jen několik Nelinek a Tomato Berry se červenají). Možná je tahle přestávka přirozená. A možná jsem udělal chybu, že jsem některé vyhodil moc brzo na balkón (no, netušil jsem, že bude takhle chladno). Ale zdá se, že Arctic Rose, jak dospěláci, tak řízek, snášejí to chladno venku lépe než Startka a MK. Něco na tom jejich jménu asi bude. Ale zrát se jim taky moc nedaří.
Milan HP