Rajčata 2021
|
|
 |
 |
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 203.95 (?) 14.4.2021 7:09
Ellen, pekné rajčinky, gratulujem, znova som sa presvedčila, že okrem nehybridných je zrejme najlepšia na takéto rýchlenie Maglia Rosa.-u mňa plodí stále od polovice februára. Ešte Blaue Zimmertomate ma milo prekvapilo síce prvé začalo červeňať až okolo 8. marca, ale stále odvtedy tiež paralelne pekne kvitne na výhonoch z pazúch a nahadzuje plody sem tam nejaké pre utrhnutie, má veľmi kompakrný rast ako Vilma, ale väčšie plody- koktejlovej veľkosti. Chuť síce vtejto dobe priemerná, ale nevadí. Sophie dozrievajú posledné plody a začína znova kvitnúť.
Pre Kvarka : Rajčinám táto sezóna nepraje, vyzerá to tak, že nielen apríl, ale aj máj bude studenší, ako obvykle. Ani do studeného skleníka bez možnosti prikúrenia by som nič nedávala. Ja tam síce mám väčšinu rastlín a priesad, ale po tieto dni prikurujem drahou elektrinou(čosom doteraz žiaden rok nerobila) vo dne aj v noci a teplota aj tak je tam iba 9- 13 stupňov, niet sa čo čudovať pri tom severáku, snežení a teplotách aj cez deň okolo1-2 stupne. Dúfam, že to do víkendu ustoja, lebo veľa vysadených už kvitne a niektoré majú nasadené aj plody.
Eva T.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 13.4.2021 22:16
Kvarku, dávat to ven se rovná popravě. O tom skleníku by se dalo uvažovat, ale záleží na nadmořské výšce a místních podmínkách. Možná by se dala použít strategie "průzkumné čety" (dá se to nazvat také "pokusní králíci"). Jen několik rostlin a pozorovat, jak si vedou. Jaká je teplota půdy ve skleníku? Do míň než 7°C bych je nedával (a ani to není to pravé ořechové). A pokud si dobře pamatuju, vy ho nemáte u domu, ale někde jinde, ne? Čili nějaká záchranná akce v případě krize nemusí být dostatečně rychlá.
Pokud není situace s prostorem doma za hranou, nejspíš bych se řídil Vladimírovou radou. Pevně doufám, že ta zima už brzy sbalí fidlátka.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 203.95 (?), 14.4.2021 7:09
Ellen, pekné rajčinky, gratulujem, znova som sa presvedčila, že okrem nehybridných je zrejme najlepšia na takéto rýchlenie Maglia Rosa.-u mňa plodí stále od polovice februára. Ešte Blaue Zimmertomate ma milo prekvapilo síce prvé začalo červeňať až okolo 8. marca, ale stále odvtedy tiež paralelne pekne kvitne na výhonoch z pazúch a nahadzuje plody sem tam nejaké pre utrhnutie, má veľmi kompakrný rast ako Vilma, ale väčšie plody- koktejlovej veľkosti. Chuť síce vtejto dobe priemerná, ale nevadí. Sophie dozrievajú posledné plody a začína znova kvitnúť.
Pre Kvarka : Rajčinám táto sezóna nepraje, vyzerá to tak, že nielen apríl, ale aj máj bude studenší, ako obvykle. Ani do studeného skleníka bez možnosti prikúrenia by som nič nedávala. Ja tam síce mám väčšinu rastlín a priesad, ale po tieto dni prikurujem drahou elektrinou(čosom doteraz žiaden rok nerobila) vo dne aj v noci a teplota aj tak je tam iba 9- 13 stupňov, niet sa čo čudovať pri tom severáku, snežení a teplotách aj cez deň okolo1-2 stupne. Dúfam, že to do víkendu ustoja, lebo veľa vysadených už kvitne a niektoré majú nasadené aj plody.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 14.4.2021 9:48
Děkuju, Evo, Maglii mám od Vás a na rané výsevy je úplně skvělá - velikost tak akorát na doma, neustále nasazuje nové květy a kromě toho, že mám slabost pro oválná rajčátka je i moc dobrá na chuť, loni jsem se k ní ráda vracela po celý rok, jsem Vám moc vděčná, děkuju 
I mě už asi deset rajčat v květináčích doma kvete a začíná tvořit plody, mají 1,5 l květináče a holt to musí vydržet... Nemám tedy skleník, ale až to trochu půjde, dám je na takový vozík, kterým na den vyjedu ven a na noc ho dám do garáže. Elen
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
obo - Stříbrný Zahrádkář (122) - 79.141 (?), 14.4.2021 16:29
Stále to nemohu pochopit, proč ta rajčata děláte tak brzo. Bez sluníčka, pořádného prostoru a pohybu na jarně letním ovzduší. Je to balzám pro celé tělo.
Chuť nemůže být taková, jako rajče utržené v červenci ze skleníku. Jsem o tom přesvědčen a pokud chutnají stejně, tak jenom z lítosti vůči rostlinkám, bych to nedělal. Kanaďané dováží semena stupického, že jim to tam dozrává nejdřív a my paradoxně pěstujeme kanadské odrůdy.
No nic, ať se Vám v pěstění daří a máte z toho radost a chuťový požitek z vlastní vypěstované zeleniny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.182 (?), 14.4.2021 19:02
Pokud tomu rozumím, tak ve svém příspěvku reagujete na mou odpověď "Čekat", kterou jsem odpověděl Kvarkovi na jeho dotaz. Jinak je věcí každého, kdy vysévá rajčata a také jaká rajčata pěstuje. Pokud to nemůžete pochopit, tak je to Váš problém. Jestli se něco něco nepovede, tak není žádnou hanbou, zeptat se, případně dát odpověď. Tak to vidím já.
S těmi Kanaďany jste úplně mimo. Žádná semena Stupického nedováží a pochybuji, že Vy pěstujete nějaké kanadské odrůdy. Jinak jestli jste si nevšiml, tak doba se změnila a naši pěstitelé dost často pěstují i cizí odrůdy bez ohledu na to odkud pochází. Asi to má nějaký důvod.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.45 (?), 15.4.2021 14:21
obo ked mate tak velke skusenosti neviete mi poradit co so sivou plesnou na stonkach rajcin?vyhodit ci nejako zachranit?dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 15.4.2021 14:57
A fotečka či dvě by nebyla? Nejlépe detailní.Těžko radit, když není jasné, jak rozsáhlé to je a hlavně jak to vypadá.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.182 (?), 15.4.2021 15:28
Plíseň šedá- Borytis cinerea, běžná plíseň, která napadá řadu rostlin, je známá hodně u jahod, kde dokáže poničit celou úrodu. U rajčat se spíše uvádí tato nemoc jako šedá hniloba rajčete. Napadá všechny nadzemní části rajčete.Šíří se hlavně v teple a vlhku. Existují postřiky přímo na tuto chorobu (Proti plísni šedé od AgroBio). Pokud se jedná o pár rostlinek, tak bych zkusil natírat třeba hypermangánem případně zředěným peroxydem nebo Savem. Je potřeba postupovat opatrně, abyste rostliny spíš nepoškodil.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|