Rajčata 2021

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?)
9.3.2021 21:46

Chvíli mi o tom povídej.wink

A zítra seju dalších cca 50 rajčat. Ale už mám plán: prostě to sem zase vměstnám bez nějakých velkých újem na zdraví rostlin. Jako každý rok.

Milan

Levé západní okno dnes
Levé západní okno dnes
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 3.3.2021 12:13

Záhony mám velké, takže je i hodně cestiček, a i když to s plečkou-očkem jde vcelku dobře, je to pěkná fuška. Před pár lety jsem s tím skončila, pak chvíli plečkoval manžel a už toho má taky dost, teď slámuju. Mulčuju slámou skoro všechnu zeleninu, cestičky jsou lehce zahloubené, odházené lopatou asi o 10 cm níž než záhon, každý rok znovu po projetí rotavátorem. Takže na ně nastelu těch 10 cm slámy a hotovo. Už čtyři roky a samá pozitiva wink Elen

host - 63.246 (?), 4.3.2021 8:30

Souhasím s tím, že je to hrozná otrava a docela náročná práce pořád čistit cestičky. Většinou je to ušlapané a těch třicet metrů okolo a uvnitř záhonu s rajčaty mně vždycky dá zabrat. Slámu nemám a tak půjdu do té bílé netkané, které mám opravdu hodně.

Vladimír

host - 28.103 (?), 3.3.2021 11:06

Chci se zeptat, co děláte pro to aby ste mohl semena nadále uchovat se zachováním stejné genetické informace? Dávate na rajče nějakou síťku proti hmyzu abyt nedošlo ke křížení?

Nějaký tip co koupit? Děkujji mohokrát

host - 62.146 (?), 3.3.2021 16:48

Na květenství natáhnu před rozvitím prvního květu takový sáček ušitý ze staré záclony, dole v tunýlku je šňůrka, kterou zatáhnu, aby se hmyz nedostal ke květům. Netkaná textilie není vhodná, protože květy se v ní uvaří. Někdy použiji i takový návlek na celou rostlinu, opět ze záclonoviny. Dole ho nechám neuzavřený, ale musí sahat alespoň 15-20 cm pod nejnižší květy. Neviděl jsem nikdy, že by tam čmelák zespodu vletěl. Poslední možnost je dát rajčata do tunelu což u některých rajčat chci udělat letos.

Vladimír

host - 15.108 (?), 3.3.2021 22:12
Tím tunelem máte na mysli dát celé rostliny rajčat v řadě pod onu záclonu? Jsem méně chápavý začátečník... Děkuji :)

host - 63.246 (?), 4.3.2021 8:23

Ano, přesně tak. Pochopitelně já budu pěstovat pod tím tunelem jen rajčata u kterých chci získat nějaká semena, většinou různá keříčková od kterých mám třeba jen pět starších semínek, chci si odrůdu zachovat a nechci je znovu někde v cizině poptávat. Tunel mám vysoký jen cca 70 cm. Sázet sazenice budu až někdy ve druhé polovině června, tak aby byla určitá jistota, že na každé rostlině uzraje alespoń nějaké rajče. V druhé polovině června už budu mít nějaký záhon volný a také doma koncem dubna volno pro výsevy (i čas). Vyseji také nějaká tyčková, která pak budu muset pěstovat na několik výhonů jako keříčková. to znamená zaštípnout hlavní vrchol už za druhým vianem květů. Momentálně pracuji na výrobě velkého počtu takových klecí na pěstování keříčkových rajčat, které potom použiji.Toj´ je vše.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 3.3.2021 19:38

Vladimíre, Mountaineery jsou momentálně nerozeznatelné velikostí i vývojem od Startek. Je to ta várka setá 18.2.. Vyrůstá jim druhý pravý lístek, malilinko menší než u Startek. Ještě tak týden a přesadím je, protože nastoupí semínka druhé várky. Asi bych si už měl na ně založit deníček, co?

Být Tebou, tou barvou netkané bych se netrápil. Bílá stejně po týdnu chození bílá nebude.

No, když Tě tak čtu, říkám si, že se musím držet trochu zpátky. I tak budu muset vytvořit fungl nový záhon pro rajčata, ale chci se počtem držet loňska a předloňska: méně než 50. Vlastně naštěstí mi vypadly ty dvě odrůdy - Galahad a Defiant, které nedošly. Mám tam nově ty keříčkové cherry, Korolika a Matt's Wild (MW od Tebe vyšly 2 ze 3 bez speciálního zacházení, což bylo přesně to, co jsem potřeboval).

Milan

host - 63.94 (?), 9.3.2021 9:43

Jako každý rok začínají u mne problémy, kam to všechno dát.

Vladimír

Za oknem
Za oknem

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 9.3.2021 16:04

Super nápad s těma difuzorama ze zářivek jako podmiska. Máte toho opravdu požehnaně.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 9.3.2021 21:46

Chvíli mi o tom povídej.wink

A zítra seju dalších cca 50 rajčat. Ale už mám plán: prostě to sem zase vměstnám bez nějakých velkých újem na zdraví rostlin. Jako každý rok.

Milan

Levé západní okno dnes
Levé západní okno dnes
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky >