Rajčata 2021
|
|
 |
 |
kubais - Stříbrný Zahrádkář (125) - 242.213 (?) 1.3.2021 17:25
COB vyžaduje chlazení, nechtěl jsem doma nic bastlit tak jsem koupil verzi s velkým pasivním chladičem a díky tomu teplotu vůbec neřeším. Mám verzi s 2x 50w čipy, kdybych kupoval znovu, určitě bych právě kvůli lepšímu pokrytí koupil 2, resp. více svítidel, každé s 1x 50w.
Něco na styl stanu používám, jednak pro udržení teploty přes den, když je to potřeba a hlavně pro odraz světla - konkrétně "Kryt na čelní okno pro dodávku", resp. taková ta obyč. alumatka na auta proti mrazu a teplu - obtočím tím sazenice - nahoře je svítidlo, které potřebuje větrat a dole kontejnery se sazenicema, tam se nemá z hlíny co odrážet.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 1.3.2021 14:27
CXB jsou na COB principu. Používáte tedy jeden 100W zdroj. Jak je to z chlazením? Vyžaduje přídavné chladiče? CXB ano. Osobně vidím v tomhle způsobu osvětlení jen jeden problém: pokrytí. A napadá mne, že by se to možná dalo řešit jako růstový stan. Všechny stěny včetně podlahy s vysokou odrazností by mohly rozptýlit světlo po celém tom prostoru. Asi ne úplně rovnoměrně, ale dostatečně na to, aby ty na okrajích nestrádaly.
Milan HP
P.S. Asi bychom ale měli být na jiném vlákně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 63.140 (?), 1.3.2021 15:03
Dnes jsem vysel svá oblíbená španělská rajčata a k tomu sedm nových odrůd od Nico z Tomatoville- Verde de las Landas, Rossa Mealilerd, Gordo de Patones, Gordo Extremeňo, Rosa de Ayerbe, Garode Bicolor a Robredillo de la Jara.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 157.50 (?), 1.3.2021 16:07
Vladimíre, dúfam, že do konca leta budeme už zaočkovaní a budem môcť prísť ochutnať tvoje novinky, podobne si vítaný aj ty u mňa.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
kubais - Stříbrný Zahrádkář (125) - 242.213 (?), 1.3.2021 17:25
COB vyžaduje chlazení, nechtěl jsem doma nic bastlit tak jsem koupil verzi s velkým pasivním chladičem a díky tomu teplotu vůbec neřeším. Mám verzi s 2x 50w čipy, kdybych kupoval znovu, určitě bych právě kvůli lepšímu pokrytí koupil 2, resp. více svítidel, každé s 1x 50w.
Něco na styl stanu používám, jednak pro udržení teploty přes den, když je to potřeba a hlavně pro odraz světla - konkrétně "Kryt na čelní okno pro dodávku", resp. taková ta obyč. alumatka na auta proti mrazu a teplu - obtočím tím sazenice - nahoře je svítidlo, které potřebuje větrat a dole kontejnery se sazenicema, tam se nemá z hlíny co odrážet.
|
|
 |
|
 |
 |
|
FilipR - (3) - 190.21 (?), 2.3.2021 14:07
Dobrý den.
Prosím máte někdo zkušenosti s takzvanou trhanou sadbou rajčat?
To znamená pěstování sazenic společně v bedýnce a až před trvalým vysazením je od sebe oddělit. Samozřejmostí je předchozí pikýrování. Toto doporučuje pan Jan Meisl u paprik, výhodou by měl být lepší růst v bedničce díky delším kořenům a následnou výhodu po zasazení na stanovište okamžitý růst díky absenci kořenového balu, ze kterého se údajně kořenům moc nechce dál a který vznikne pokud se sazenice předpěstovává v květníčku. Údajně je u paprik při konvenční květníčkové sadbě zpoždění tři týdny, než se kořeny začnou z kořenového balu rozrůstat. Sazenice jak paprik tak rajčat si několik let předpěstovávám sám, pod umělým osvětlením a s dvojím pikýrováním, nyní zvažuji tento postup jak pro papriky, tak pro rajčata.
Předem velmi děkuji za případné rady a postřehy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.140 (?), 2.3.2021 15:07
Ano, u paprik bývá problém, že sazenice z kelímků dlouho sedí, aniž kořeny rostou. Stalo se mně, že jsem potřeboval jednu rostlinu vyměnit asi tak za čtrnáct dní, a když jsem tu původní vytáhl, tak kořeny byly tak jak jsem rostlinu zasadil. Lze to řešit tak, že se cca měsíc před výsadbou zasadí do většího kelímku, v mém případě z 0,2 l do 0,5 l. Rajčata tento problém nemají, pokud sazenice svým vzrůstem odpovídá kořenovému systému, tak ihned po zasazení rostou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 2.3.2021 19:00
Nemám zkušenosti s trhanou sadbou, ale kořenového balu sazenice rajčat zbavuji tak, že jejich kořeny namočím do roztoku lignohumátu (dle návodu) i s balem, který se tím rozpustí a uvolní bez poškození kořenů a kořínky se narovnají. Na 2 - 3 hodiny. A pak je teprve zasadím. Namočené sazenice si vedou v porovnání s kontrolní skupinou lépe v kvetení a násadbě na plod. Není to stoprocentně průkazné, vzorek byl malý, ale ten rozdíl je vidět u většiny z nich. Samozřejmě stejné odrůdy. A rozhodně jsem si nevšiml, že by tento způsob zabrzdil růst rajčat o 3 týdny. Chytnou se a rostou během 2 či 3 dní, někdy i dřív. Udělejte pokus: trhaná versus běžná (ne nutně s lgh) výsadba a porovnejte výsledky.
Domnívám se, že při trhané sadbě se nelze ubránit poškození kořínků (což ale prý je ku prospěchu) a manipulace s bedničkami musí být nutně náročnější. Třeba při přenášení při otužování. Mým zádům by to asi neprospělo. Nechci zatracovat, co jsem nezkusil, ale domnívám se, že ty výhody trhané sadby se poněkud přehánějí. Možná, že lze podobného efektu dosáhnout zaléváním sazenic do podtácků zespoda.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 157.50 (?), 2.3.2021 22:13
Myslím, že trhaná sadba prospieva paprikám, ktoré netvoria korienky z ponorených stoniek, ako rajčiny. U rajčín som nevidela pri nej lepšie výsledky.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 62.146 (?), 3.3.2021 7:01
Milane, jak vypadají Mountaineery ve srovnání s ostatními? Já počítám, že je vyseji s ostatními zbylými odrůdami zítra. Vypladá to, že budu mít letos šedesát tyčkových odrůd, tři výsevy po dvaceti odrůdách.Místo mám pro osmdesát rostlin, ale všechny cherry chci pěstovat po dvou rostlinách u sebe, takže by to bylo 96 rostlin.Nevím jak zvládnu vyštipování. Musím udělat ještě nějaká opatření, abych ušetřil čas. Uvažuji, že na cestičky mezi rajčaty položím tu silnou bílou netkanou, po které se dá bezpečně chodit. Bude to vypadat trochu blbě (bílé cesty mezi černými záhony), ale ušetří mně to plno času s likvidací plevele. Asi lepší by byla černá, ale mám plno bílé.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|