Rajčata 2021

host - 28.103 (?)
13.10.2021 17:57

Pokud se tady černí míní PB, tak zase musím říct, že strýček má ve skleníku tornáda a dost z nich PB zlikvidovala. Pokud by je nestříkal následně mancozebem ode mne, tak by to bylo velký špatný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 10.10.2021 10:31

Hnusný to nebylo. Sousedka mi je přinesla jako zajímavost s tím, že jim chutnají hodně. Mě chuť úplně skvělá nepřišla, ale byla ok a moc se mi líbí různě barevná rajčata do salátů. A bílý prkýnko bylo po krájení fialový, to mě taky baví wink

Naopak s červenými rajčaty mám potíž, že mi přijdou nudný. Nicméně jsem se letos díky místní diskuzi vrátila po letech ke Startkám, a byly skvělý, těm tu nudnou barvu, tvar i velikost prominu laugh

Ale každý to má fakt jinak - manžel se třeba pořád dožadoval "normálního rajčete"... ale nakonec jako nejlepší stejně hodnotil Kumato.         Elen

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 10.10.2021 18:46

No jo, do hodnocení vstupuje příliš mnoho proměnných, proto vychází rovnice každému jinak. Každý máme jiné chutě, různé podmínky pro pěstování - nadmořská výška, půda, hnojeni a klimatické podmínky, které jsou navíc každý rok jiné. Kumato jsem také zkoušel a nechutnalo mi ani to z obchodu, ani to, co jsem vypěstoval. Zkouším různé odrůdy, různých barev a nejvíce mi chutná "nudná" Strartka, s kterou všechna ostatní rajčata poměřuji. Zatím ji nic nepřekonalo. Zdraví Mirek

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 189.204 (?), 10.10.2021 21:32

Startky sú stálicami na mojej záhrade už vyše 30 rokov. Chuťovo pre mňa najlepší Čs hybrid klasickej veľkosti. Tornáda napr.nemusím. Kumata sú chuťovo celkom odlišné, ale o tom je práve tá rozmanitosť chutí, mne chutia aj tie.

Eva T.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 13.10.2021 13:51

teď, po prvních mrazících, se konečně projevuje výhoda skleníkového pěstování rajčat. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 13.10.2021 13:58

jen pro zajímavost, dnes focená řada vyplozených tornád ve skleníku bez použití postřiků proti chorobám. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 13.10.2021 15:36

Vypadají jako zamlada. laugh On už tady někdo psal, ale možná jsi to byl Ty, že Tornáda odolávají černi rajčatové ve skleníku nejlíp ze všech odrůd. Možná, že jsi blízko splnění mého snu o rajčatovém stromu, plodícím celý rok po dlouhá léta. Stačilo by jim přes zimu zajistit slušné teploty. Jen nevím, zda by netrpěly v prosinci a lednu nedostatkem světla. Ale to vytápění a osvětlení budou teď po zvýšení cen elektřiny hodně finančně náročné.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 13.10.2021 16:12

psal jsem to já, nevím, jestli odolávají nejlíp, ale prostě čerň na nich vůbec není, a to i když jsou přímo vedle nich odrůdy, které černí trpí. Walter

host - 28.103 (?), 13.10.2021 17:57

Pokud se tady černí míní PB, tak zase musím říct, že strýček má ve skleníku tornáda a dost z nich PB zlikvidovala. Pokud by je nestříkal následně mancozebem ode mne, tak by to bylo velký špatný.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 13.10.2021 19:29

nemíní.Opravdu, čerň rajčatová není PB. Čerň napadá listy, ne plody. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 13.10.2021 19:59

Ne, čerň rajčatová je způsobována úplně jiným patogenem. Je v tom trochu moc přejmenovávání, takže cituji:

"Pokud se jedná o čerň rajčatovou, tak to je starší název pro chorobu se současným názvem olivově hnědá skvrnitost listů rajčete. Jejím původcem je houba Passalora fulva (dřívě Fulvia fulva nebo Cladosporium fulvum). V minulosti to byla velmi závažná choroba rajčat ve sklenících nebo fóliovnících."

Plíseň bramborová je spíš postrachem venkovních pěstitelů a způsobuje ji Phythophthora infestans. Je ze všech těch chorob rajčat, které znám (ale je jich spousta, o kterých jsem ještě neslyšel) ta nejničivější. Rozhodně někde na čele tabulky. A Tornáda u mne venku rok co rok prokazují velice nízkou tolerancí k této plísni. Jsou vždy mezi prvními oběťmi.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025