Rajčata 2021
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 10.10.2021 18:46
No jo, do hodnocení vstupuje příliš mnoho proměnných, proto vychází rovnice každému jinak. Každý máme jiné chutě, různé podmínky pro pěstování - nadmořská výška, půda, hnojeni a klimatické podmínky, které jsou navíc každý rok jiné. Kumato jsem také zkoušel a nechutnalo mi ani to z obchodu, ani to, co jsem vypěstoval. Zkouším různé odrůdy, různých barev a nejvíce mi chutná "nudná" Strartka, s kterou všechna ostatní rajčata poměřuji. Zatím ji nic nepřekonalo. Zdraví Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 189.204 (?), 10.10.2021 21:32
Startky sú stálicami na mojej záhrade už vyše 30 rokov. Chuťovo pre mňa najlepší Čs hybrid klasickej veľkosti. Tornáda napr.nemusím. Kumata sú chuťovo celkom odlišné, ale o tom je práve tá rozmanitosť chutí, mne chutia aj tie.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 13.10.2021 17:57
Pokud se tady černí míní PB, tak zase musím říct, že strýček má ve skleníku tornáda a dost z nich PB zlikvidovala. Pokud by je nestříkal následně mancozebem ode mne, tak by to bylo velký špatný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 13.10.2021 19:59
Ne, čerň rajčatová je způsobována úplně jiným patogenem. Je v tom trochu moc přejmenovávání, takže cituji:
"Pokud se jedná o čerň rajčatovou, tak to je starší název pro chorobu se současným názvem olivově hnědá skvrnitost listů rajčete. Jejím původcem je houba Passalora fulva (dřívě Fulvia fulva nebo Cladosporium fulvum). V minulosti to byla velmi závažná choroba rajčat ve sklenících nebo fóliovnících."
Plíseň bramborová je spíš postrachem venkovních pěstitelů a způsobuje ji Phythophthora infestans. Je ze všech těch chorob rajčat, které znám (ale je jich spousta, o kterých jsem ještě neslyšel) ta nejničivější. Rozhodně někde na čele tabulky. A Tornáda u mne venku rok co rok prokazují velice nízkou tolerancí k této plísni. Jsou vždy mezi prvními oběťmi.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|