Rajčata 2021

host - 6.180 (?)
12.2.2021 15:28

To topidlo vypadá dobře, určitě by to stačilo na skleník 24m2. A předpokládám, že skleník máte poblíž domu, takže si můžete do skleníku dat sondu teploměru a z domu dle teploty pustit ventilátor na 1000, nebo 2000W. Alex

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 60.76 (?), 10.2.2021 20:29

Já nepořebuji, aby mně rajčata jely jako divá. Kdyby tam bylo napsáno, že jsou chutnější, tak bych do toho třeba šel. Ale podle mého názoru, rychlost růstu nic na chuti nepřidá spíše ubere. Takže zůstanu u toho, že moc nehnojím i třeba proto, že hnojení není má oblíbená práce. Rostliny musí vydržet s tím, co jim na podzim připravím. Sazenice nikdy nehnojím a ani hnojit nebudu. Teď mně jde jen o to, aby mně začala co nejdříve kvést rajčata určená pro výsadbu do pařeniště v březnu. Je to jedna ze dvou cest, kterou letos budu zkoušet.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 10.2.2021 20:59

Vladimíre, (pokud jsi to Ty), pomalu dospívám k téže filosofii, jen s tou výhradou, že extrémy vedou často do zdi. Letos zredukuju hnojení, ale ne zase tak, aby rajčata trpěla. Na podzim jsem ani nestačil dorýt. Natož připravit záhony. To největší umění zahradnické je právě v tom, jak dokážeme najít tu správnou rovnováhu. Zatím stále osciluju podél optimální osy a jen doufám, že se amplitudy trochu zmenšují.indecision

Milan

P.S. To odhlašování jsi asi nevyřešil, co?

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 209.60 (?), 11.2.2021 8:52

Pani Eva, všimla som si,  že tu prispievame 2 Evy, Podľa vašich schém pestujete zrejme okrem iného aj hydroponichky vo vyhrievanom skleníku- podeľte sa teda prosím o skúsenosti a prípadne aj nejaké foto. Díky Eva T., príp. E. T.

host - 17.220 (?), 11.2.2021 20:13
Omlouvám se, neuvědomila jsem si to, přidám identifikátor. Pěstuji rajčata v malém množství pro rodinu a hledám chuť, pestrost, minimalizaci práce a sem tam nějakou vychytávku. Začala jsem s polohydroponickým systémem s cca 18 květináči - aby se to zalévalo samo a bylo to trochu zábavné. Ty mám venku podél domu pod střechou. Díky tomu, že na rajčata neprší, neměla jsem nikdy plíseň (klepu na dřevo). Další rajčata mám ve skleniku. Nevyhřívám, ale pěstuji v běžné nudné sezóně. Když to přeženu s ranou výsadbou ve skleníku, nechávám na noc topnou “kostku” s termostatem. Zalévám kapkovou závlahou, kterou pouštím ručně. Chtělo by to upgrade a zautomatizovat. Některé odrůdy se lépe daří ve skleníku, jiné venku, tak se v tom snažím vyznat a třídit. Že jich mám málo, vybírám chutná a zajímavá rajčata, vyřazuji nespolupracující a zkouším, co mě zaujme a seženu. Čtu vás, protože tu nacházím fajn inspiraci. Uznávám a respektuji experimentální přístup, pěstování musí být zábava a člověk nesmí ustrnout :-) Zdravím Eva H.

host - 61.157 (?), 12.2.2021 7:45

Vítám Vás mezi stejně postiženými,. Mám dojem, že ti co pěstují rajčata pro zábavu a pro radost už u nás vymřeli nebo se zatím nenarodili. Alespoň tak to vypadá na českých zahrádkářských webech. Tak ať Vám to letos roste a něco se také poučím o jiném třeba tom polohydroponickém pěstování o kterém nemám ani potuchy.

Vladimír

host - 40.227 (?), 13.2.2021 9:11

Děkuji, Vladimíre. Původně jsem si chtěla koupit pro radost a lenost hydroponický systém a zároveň pěstovat rajčata, ale musela jsem to trochu změnit. Rajče je velká rostlina, kterou je v hydroponii třeba v něčem ukotvit, a pak jí dodat komplet výživu. Radila jsem se na několika místech, nakonec jsem nejvíc informací našla v growshopech. Tam byli velice slušní a vstřícní, i když jsem chtěla pěstovat rajčata. Doporučili mi slevit z nároků a vytvořit hybrid, abych to zvládla. Nakonec jsem smíchala kokos a připravený "předkrmený" velmi lehký substrát založený na netopýřincích (Batmix od Plagronu) 2 : 1. Batmix byl sice drahý, ale na celý systém asi 20 květináčů většinou 11 l mi stačil jeden. Se systémem (pasivní zalévání z nádrže, květináče si dávkují vodu podobným kladívkem jako nádržka WC) nastal problém, protože jsem ho nedokázala vyrovnat, aby byl vodorovný. A když ano, děti mi do něj koply a zas to teklo. Nakonec zalévám kapkovou závlahou a hydroponická hnojiva dolévám ručně (po nakopnutí dětmi jsem přišla o několik plných nádrží s naředěným hnojivem). Takto systém skvěle funguje, květináče jsou u zdi pod střechou. Původní pěstební substrát využívám 2 roky. V tomto systému hnojím, jak už jsem psala, Advanced Hydroponics podle schématu. V období sílící sklizně už jen zalévám (ona ta schémata nejsou úplně určena na plodící rostliny). V growshopu jsem také dostala vzorek hnojiva Green Sensation, kterým jsem zázračně zachránila pár rostlin, které byly z různých důvodů v žalostném stavu a moje přeokenní truhlíky takřka zakyly okna a málem se převrátily pod tíhou rostlin. Rajčata s ním nehnojím, protože nepotřebuji zelenou hmotu a chci je jíst, nehledě na šílenou cenu :-)

Letos mě čeká salátově-bylinkový pokus s opravdovou hydroponií. Mám systém trubek se 108 otvory, vodu s hnojivy budu honit čerpadlem (síla jako v akváriu, tak doufám, že pohled na účet za elektřinu nepoloží). Značka Jungle Indabox má letos novinku pro normální pěsitele, takže si konečně koupím specializované hnojivo na saláty. U té čisté hydroponie se musí hlídat pH a elektrokonduktivita, aby se rostliny nepředávkovaly nebo neměly hlad. Amazon prodává za slušný peníz (pár stovek za set pH + EC) digitální měřáky. V mé dosavadní polohydroponii řízlé netopýřím substrátem nebyl takový inženýring potřeba, hnojiva jsem naředila, zalévala a rajčata si nestěžovala.

Na rajčata v čisté hydroponii to zatím nevidím, protože bych potřebovala něco mnohem většího a dražšího kvůli tomu kotvení rostlin a jejich rozměrům. Nebo nějak pořádně vyrovnat ten můj dosavadní systém, na což nemám podmínky.

Zdravím

Eva H.

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 209.60 (?), 12.2.2021 9:29

Pani Evo, díky za odpoveď, vítam vás ako ďalšieho experimentátora, tiež by ma zaujímali skúsenosti s polohydroponickým pestovaním, prípadne pridajte aj nejaké foto. Ja zatiaľ všetko zalievam ručne, aj v skleníku. Sadievam do skleníka skoro, už koncom marca, požívam v prípade chladu ešte 1 tunel a hroziacich mrazov ešte sviečky na noc a bandasky s teplou vodou. Rozmýšľam, že prikúpim tento rok nejaké topné teleso poradíte niekto, či by stačilo napr Güde GEH 2000 na 24 m štvorcových?  Pani Evo, ktoré odrody sa vám osvedčilo do skleníka? Mne z klasiky jednoznačne Start S F 1, z Cherry Tutti Frutti F1, Santa Orange F1. Dattero Moscato F1... Každoročne dávam von okolo 90 odrôd, z toho okolo 40 nových na otestovanie.

Eva T.

host - 6.180 (?), 12.2.2021 15:28

To topidlo vypadá dobře, určitě by to stačilo na skleník 24m2. A předpokládám, že skleník máte poblíž domu, takže si můžete do skleníku dat sondu teploměru a z domu dle teploty pustit ventilátor na 1000, nebo 2000W. Alex

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 209.60 (?), 13.2.2021 8:47

Díky Alex za radu.  

Včera sa mi konečne začala vyfarbovať moja najlepšia bojovníčka z výsevov 2. novembra2020- Maglia Rosa. Prvé kvety rozkvitli 27. decembra a teda prvé plody dozrievajú po 48. dňoch, čo je pri takomto počasí aj za prisvetľovania skvelé. Tretía 4. obr. je Sophie´s Choice, posledný Blaue Zimmertomate.

E. T.

Maglia Rosa
Maglia Rosa
12.2.2021- magický dátum
12.2.2021- magický dátum
Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Sophie´s Choice
Mongolskyi Karlik
Mongolskyi Karlik

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 13.2.2021 9:24

Evi, gratulace. Stále pokračuješ v překonávání svých vlastních rekordů. No vidíš, a mně Maglia Rosa loni nešla a zaostala za Nelinkou i Startkou. Ale Sofie letos vypadá velmi podobně jako ta Tvoje - i stejná velikost plodů. No, uvidím.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025