Rajčata 2021
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 184.13 (?), 4.9.2021 14:56
Hola Hola, Milane, jak Ti to jdem pochlub se :)
Které odrůdy jsou již ve věčných lovištích?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.40 (?), 9.9.2021 12:40
At nasadim jakoukoliv tyckovou odrudu rajcat do skleniku vzdycky je to hora zelene hmoty az po strop a semtam nejake rajce kde delam chybu vasek
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.103 (?), 9.9.2021 13:16
tak samozřejmě je u rajčat ve skleníku větší listová plocha, než venku, v důsledku sníženého množství světla, které prostoupí sklem. Možná mají vaše rajčata taky příliš dusíku a nedostatek draslíku pro tvorbu květů a plodů. Pak je taky možné, že máte ve skleníku příliš vysokou teplotu a rajčata pak shazují květy. Dále rajčata vypěstovaná ze semínek začnou plodit, někde to tu psali odborníci Milan a Vladimír, až za 5. listem, což ve skleníku může být i až 1 metr vysoko, oproti tomu rajčata vypěstovaná ze zálistků kvetou už za 1. nebo 2.listem, a tak to vypadá, jako by plodila už od země. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 97.37 (?), 9.9.2021 14:33
Pravděpodobně nedostatečné opýlení, už se o tom psalo dříve.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 9.9.2021 15:05
a přitom jste paprikový král, O takových paprikách, jaké máte vy, si mohu nechat jen zdát. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 14.9.2021 22:08
Pokud máte ta rajčata ve stejném skleníku jako ty Vaše nedostižné papriky, nedivím se jim: mají o dost vyšší teplotu, než je pro ně přirozené a dobré. Pro papriky nutnost, pro rajčata luxus, na který reagují přebujením. Roli asi také hraje hnojení, ale pokud hnojíte přirozenými hnojivy, mám za to, že rajčata i papriky na něj reagují velmi podobně. Slepičinec dělá divy u obojího - ale já pěstuju venku.
Opylení paprik je obtížnější než u rajčat, tam bych problém neviděl, tedy za předpokladu, že teplota ve skleníku nepřesahuje 30°C. 33°C je totiž prý horní hranice, nad kterou se nevytváří v rajčatech použitelný pyl.
Moje rada: oddělte části skleníku tak, aby v nich bylo možno udržovat teploty, a teď střílím na slepo, alespoň o 3 - 4°C od sebe. Pro rajčata tu nižší. Ale upozorňuju, že tohle je ode mne jen teoretická úvaha: nemám skleník. Nejjednodušší by asi bylo vypěstovat jen rajčatové sazenice, které pak hodíte ven.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.10 (?), 15.9.2021 17:56
ještě by vám něco polámali, prostě jen mají úctu k vašim výpěstkům, to je správné. U nás se dělíme, já pěstuji, paní sklízí, třeba jen ostružin včera 20 litrů, za sezónu už určitě přes 200 litrů. Ale hodil jsem udici, že nějaké ostružiny zlikviduji a to prý nééé. A rajčat, nevím, kolik jich bude celkem z 70 rostlin v sklenících a 4 rostlinách venku pod střechou. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 15.9.2021 21:54
Ach jo, ostružiny. Waltře, vy se v nich vyznáte: která bezostná, velmi výnosná, odrůda bujně roste, rychle plesniví a hlavně chuť ostružiny připomíná jen jako z jedoucího vlaku? Thornless? Tak tu mám. A letos prostě zůstaly ostružiny na keřích: manželka už je nechce zpracovávat. Ještěže rostou na plotě, tam je alespoň obírají pocestní.
Kupodivu s rajčaty zatím nejsou, díky pomalejšímu zrání a plísni, téměř žádné problémy s odbytem. Těch 105 dosud sklizených kilo tak nějak bez stresu zmizelo: u synka (spotřeba 3 - 4 kila týdně = dědičné zatížení), ve mně, v zavařovacích sklenicích, v sušičce a něco málo se rozdalo.
Zelí Murdoc mi začalo těžce praskat. Jak jsem ho na začátku měl pod netkankou, vybujelo do obřích rozměrů a přesto teď stále roste a praská. Tam je se sháněním spotřebitelů trochu potíž. A při tom je stále ještě jemňoučké jako mladé zelí.
Jasně, ta "dobrá rada" je "pěstuj míň". Jenže to nejde předem odhadnout, jak si kdo povede, čeho bude moc a čeho málo. Jak moc se urodí škůdců, jaká choroba se dostaví. Takže jsem připraven na to, že se to bude opakovat. Úspěch má vždycky nějakou daň. Ale hřeje.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|