Rajčata 2021
|
|
|
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?) 2.7.2021 16:15
Každoročně si dělám jakousi inventuru stavu rajčat k 1. 7. Letos pěstuji celkem 23 odrůd na 28 rostlinách (5 odrůd po dvou rostlinách), z toho 5 odrůd/rostlin ve skleníku. Všechny prosperují slibně, plodů mají nasazeno dost, ale zatím jsem sklidil pouze jeden plod Startu ve skleníku a dva plody Sungoldu venku. Další se zatím nezbarvují. Nejmohutněji roste Amish Paste, ve skleníku má 190 cm (je již zaštípnutá, deklarovaná výška měla být cca 150 cm) a venku (od jiného dodavatele) má 180 cm. Ač by se mělo jednat o jednu odrůdu, mají plody odlišný tvar. Dalším rekordmanem je zelená Malachitowa Szkatulka, roste venku a měří rovněž 180 cm. Třetí příčku zaujímá žlutý Romus ve skleníku se 175 cm. Na opačném konci žebříčku je ve skleníku Orange Queen se 125 cm a venku z pozdější výsadby Chefs Choice Black se 120 cm a Alices Dream se 125 cm. Počasí je zde na Chomutovsku, podobně jako v celém státě, poměrně deštivé, ale listy po dešti rychle osychají, takže snad na plíseň nedojde a počasí se brzy změní. Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.53 (?), 1.7.2021 5:30
Nedostatek hořčíku. Hořkou sůl v postřiku na list.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2874) - 6.138 (?), 1.7.2021 19:21
Vzhledem k tomu, že Váš dotaz byl reakce na můj příspěvek, musím Vám s lítostí oznámit, že jste narazil na ignoranta, pokud jde o postřiky. Naštěstí už se ozvali zkušenější.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 2.7.2021 16:15
Každoročně si dělám jakousi inventuru stavu rajčat k 1. 7. Letos pěstuji celkem 23 odrůd na 28 rostlinách (5 odrůd po dvou rostlinách), z toho 5 odrůd/rostlin ve skleníku. Všechny prosperují slibně, plodů mají nasazeno dost, ale zatím jsem sklidil pouze jeden plod Startu ve skleníku a dva plody Sungoldu venku. Další se zatím nezbarvují. Nejmohutněji roste Amish Paste, ve skleníku má 190 cm (je již zaštípnutá, deklarovaná výška měla být cca 150 cm) a venku (od jiného dodavatele) má 180 cm. Ač by se mělo jednat o jednu odrůdu, mají plody odlišný tvar. Dalším rekordmanem je zelená Malachitowa Szkatulka, roste venku a měří rovněž 180 cm. Třetí příčku zaujímá žlutý Romus ve skleníku se 175 cm. Na opačném konci žebříčku je ve skleníku Orange Queen se 125 cm a venku z pozdější výsadby Chefs Choice Black se 120 cm a Alices Dream se 125 cm. Počasí je zde na Chomutovsku, podobně jako v celém státě, poměrně deštivé, ale listy po dešti rychle osychají, takže snad na plíseň nedojde a počasí se brzy změní. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2874) - 6.138 (?), 2.7.2021 17:01
Míro, sice jsem výšky neměřil, ale dost za Tebou pokulhávám. Odhedem bych řekl, že ty moje nejvyšší jsou jako ty Tvoje nejnižší. Po zrání žádné známky, počítám tak za 14 dní - to je ten optimistický scénář. Díky MP můžu ale říct to samé, co Ty: slušně prosperují, většina z nich má 4 a víc vijanů a zatím se zdá, že netrpí ani tou mou všedypřítomnou Septorií. A ačkoliv jsem si myslel, že ty spodní vijany, co prošly tím studeným obdobím nejsou opylené, kupodivu se na nich vyvíjejí plody - lajdácká kontrola. Ovšem málokde všechny, obvykle pár květů úplně odpadlo. Čekal jsem to po květnu o dost horší.
Vesele řízkuju, protože pořád nacházím docela velké zálistky, které jsem přehlídl. Takže už mám víc řízků než původních sazenic (51 : 46). To řízkování je metoda pro lenochy: uštípneš, odlistíš, píchneš do země a zaliješ. Nepočítám ani s hnojením. Ujaly se úplně všechny a pár jich už má plody. No a protože je jich velká většina z plísni odolných odrůd, přestal jsem mít panický strach z plísně, tak typický pro minulé roky.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.118 (?), 12.7.2021 21:29
já mám většinu rostlin mezi 150 - 200cm mají většinou kolem 4-5 vijanů bez rozdílu odrůd. Mezi vijany i 5 internodií/listů bez vijanu. Soused má rajčata menší, ale každoročne skoro za každým listem vijan. Pěstuje klasický Start a ještě něco. Tak nevím, jestli nedávám moc dusíku (hnojím každoročně kompostem, občas granulovaný hnůj...
Daník
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2874) - 6.138 (?), 7.7.2021 16:40
Míro, hýčkáme až rozmazlujeme, ale ve svůj prospěch. Loni jsem zkusil "řízkovat" papriku - omylem ulomenou větvičku. Nic, ani ťuk. Já vím, že se to obecně ví, a proto si vážím té vděčné "buriny".
Včera jsem zjistil, že mi zraje první rajče na zahradě. K mému velkému překvapení to není vůbec žádný z favoritů, ale Crimson Crush a ten není zrovna rekordman v ranosti. Náhodné okolnosti: rozvíjel plod založený už dole na balkóně, kdežto favoriti se na to vyflákli. A papriky ze zahrady konzumuju už skoro denně, byť ještě v mladém věku. Chci rostlině ulevit. A ty světlé, Citriny, Superamy apod., chutnají náramně: slupnu je i se semeníkem.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.244 (?), 7.7.2021 22:39
Jo, Milane, také mi začínají rajčátka sem tam zrát. Zatím jsem sklidil 1 ks Start ve skleníku, 3 kuličky Sungoldu venku a dnes 1 ks Pink Bumble Bee (25 g) venku. Ale už se barví i několik zástupců bifteků. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|