Rajčata 2018



host - 200.242 (?)
1.1.2018 13:27

Ctenému osadenstvu prajem aj ja všetko dobré v Novom roku, nielen na záhradkách. Po dlhšom čase som si s potešením prečítal, čo pribudlo v tomto vlákne, a dostal som sa do tej správnej nálady,- takej "predjarno- záhradníckej ". :) 

Pani E.T., ktorú som tu predtým nezaregistroval, si získala moje sympatie so svojim zdravo "bádateľským" prístupom a istou hravosťou, podobne, ako pán "Milan Hokus- Pokus ". Oboch osobitne pozdravujem a prajem správny cit a inšpiráciu pri skúmaní našej spoločnej vášne. Ale nezostaneme len pri tom, obom ponúkam, ak máte záujem, môžem poslať nejaké tie zaujímavé semienka z podľa mňa atraktívnych rajčín, nie zrovna "bežných" druhov. Pán Mr. Bigggg píše, že cherrynky tento rok nehodlá pestovať, ale ak by mal záujem pán Vladimír, tiež ponúkam.  Poprosím Vás v prípade záujmu ma kontaktovať cez formulár. Pani Evičku však "na oplátku" poprosím, aby pozmenila svoju tvar slova "skleník" na korektný, s jedným "n". wink Je to detail, ale ja som v tomto trošku "autista", a pani Eva používa navyše to slovko veľmi často. smiley Bežne to ľudia takto "pletú", podobne, ako slovíčko "rané- ranné". ("Pannenský olej" som ale ešte nevidel. laugh )

No a pre ostatných tu tiež mám niečo, a síce- chcem vám ukázať jednu milú zvláštnosť, čo sa mi v minulej sezóne vyskytla. Vynikajúca gurmánska odroda "Rose de Berne", často označovaná za "európsku Brandywine", alebo "najchutnejšia európska rajčina", ktorá má obvykle sýtoružovú farbu plodov šalátovej veľkosti a naozaj lahodnej chuti i textúry sa v prípade jednej mojej rastliny rozhodla odlíšiť, a plodila plody farby, ktorá sa u rajčín zvykne označovať, ako "biela", aj keď je to taká svetlá žltá. Táto odchýlka tiež v tomto prípade spôsobila, že senzoricky-chuťovo sa tieto plody javili ako jemnejšie, akoby "maslovejšie", čo ešte zvýšilo mimoriadnu kvalitu, akú táto odroda má. 

V mojich možnostiach nie je, aby som túto zaujímavú mutáciu geneticky stabilizoval, avšak mám to šťastie, že si troška píšem a vymieňam semaná s vynikajúcim šľachtiteľom (nielen rajčín)  z USA, ktorý má tie správne predpoklady spraviť z nej regulérnu novú sortu. Poslanie semien z nej nadšene uvítal, rovnako ho zaujalo, o čo ide. Tak snáď po nejakom čase bude možné sa dostať k nej, ako oficiálnej odrode, čo by mi neskutočne lichotilo. blush Ide o firmu J & L gardens z Nového Mexika, môžete sa presvedčiť (i objednávať), že ide o skutočne excelentné odrody skvelých kvalít.

Tu pripájam nejaké fotky pre ilustráciu, na jednej môžete vidieť pre porovnanie aj "klasickú podobu" Rose de Berne.

Rose de Berne, obe verzie
Rose de Berne, obe verzie
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 30.12.2017 0:40

Rychlost růstu rajčat je přímo úměrná teplotě. Čím vyšší teplota tím rychlejší růst. Dokonce existuje i vzoreček na výpočet, který vychází z toho, že někde okolo 16 °C se růst blíží nule. Protože k růstu je potřeba také světlo, tak je v tom vzorečku zohledněna doba po kterou je rostlina vystavena světlu. Z toho vyplývá, že pokud někdo má možnost přisvítit rostliny tak aby se nevytahovaly, tak bude mít silnější a větší rostliny než nepřisvěcované pěstované při teplotách nízko nad 16 °C. Prostě rostou rychleji. Optimální teplota pro pěstování sazenic 18- 27 °C ve dne a 12-15 °C v noci.

           Vladimír

                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 247.166 (?), 30.12.2017 8:16

Vladimíre a keď sú dlhodobo sadeničky pri 16 stupňoch, nevyhynú? tú druhú pokusnú várku mám nateraz dočasne v studenej miestnosti, kde nemôžem regulovať teplotu- do 9. jan. mám návštevu v izbe kde boli pred Vianocami umiestnené, tj, budú tam spolu 16 dní. Nesledujem každý deň teplomer, ale v noci je tam okolo 14-15 a cez deň 16- 17- čo sú dosť malé rozdiely. Inak vlastne aj to je pokus, keď prežijú, aj tak z nich niečo rozdám. No bolo by mi ľúto, keby neprežili. Eva T. 

                     
host - 6.138 (?), 30.12.2017 9:50

Evi, taky mám cukání svůj kontrolní vzorek vzít z pokusu: viditelně se mu nedaří. A to není až v tak nízké teplotě, takže je to tím nedostatkem světla. No ale pokus je pokus, tak tam ty dvě Startky ještě nechám. Třeba se vzpamatujou.wink

Milan

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 30.12.2017 10:07

takže je to tím nedostatkem světla.

Heuréka!!!

                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 247.166 (?), 30.12.2017 10:34

To všetko vieme, pane PP, pestujem rajčiny 40 rokov, ale experimenty ma stále bavia a mimochodom v tom chlade sa celkom zatiaľ držia, ibaže obmedzili rast a sú podstatne nižšie. Preto aj tie foto na porovnanie. Eva T.

                     
host - 6.138 (?), 30.12.2017 21:06

PP, prokrýlepána, kdo vám řekl, že se pokus nepovedl a že tudy cesta nevede? Viděl jste snímky mých rajčat? Já mám naopak pocit, že jsem docela úspěšný, tedy kromě té klíčivosti, ale to je úplně jiná záležitost. A jediný závěr, který můžu předběžně udělat je, že v mém bytě je přisvětlování nezbytně nutné. Je to pochopitelné: východní okna jsou ještě stíněná balkonem, bydlím hluboko v údolí Labe a touhle roční dobou jsou tu mlhy na denním pořádku. Světelné podmínky opravdu vepsí. Ale přisvětlovaná rajčata si vedou na západním okně docela dobře, ano, vy namítnete, že to není ekonomické. Jenže to mi moc nevadí. Propočítal jsem to a vyjde to tak na 6 Kč denně. Čokl je zakopaný v pozici každého bytu/domu a mocnosti s tím rozhodně mají co dělat: ale ty vyšší.

Jo a ještě jeden detail: prvotní stonky pod děložními lístky jsou vyčouhlé (všechno tyčkové odrůdy), ale když je zasypu přiměřeně substrátem, rostliny se dál nevytahují nad obvyklý růst a zároveň sílí ve stonku a vyhánějí listy. Pravda, s 12hodinovým přisvětlením. Vysvětluju si to tím, že věnují dost energie růstu kořenů.

Všechno tohle popisuji na svém vlákně. Jenže vy ho nejspíš ani nečtete. Vyvodil jste si svůj závěr a tím operujete jako faktem. Ale on to rozhodně není závěr pokusu, takže ani potvrzený fakt. V květnu vám pošlu zralá rajčata.

Milan HP

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 30.12.2017 19:36

16 °C není teplota pro rajčata kritická. Jen ten růst je minimální. Vždyť rajčata po výsadbě jsou na zahradě často dlouhodobě celodenně v teplotách pod 16 °C. Pokud jde o kritickou teplotu tak ta je někde pod 12 °C, kdy při této teplotě za tři dny rajčata hynuly nebo byly nenávratně poškozeny (růstové deformace, opožděné kvetení, špatné vyzrávání plodů, atd.

           Vladimír

                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 247.166 (?), 30.12.2017 19:59

Díky Vladimíre za príspevky, ako vždy sú obohatením vlákna.Celkom ma zaujímajú tie druhy tolerantné na chlad, zišla mi Sophie Choice aj Sarayev 22,tak budem sledovať, ako sa im bude dariť. Doteraz som preferovala hlavne indeterminantné druhy, ale pre skorépestovanie tento rok vyskúšam viac determinantných.  Pokus nekončím, aj tiero budem skúšať v studenšom i teplejšom prostredí s prisvetlením.  Eva T

                     
host - 200.242 (?), 1.1.2018 13:27

Ctenému osadenstvu prajem aj ja všetko dobré v Novom roku, nielen na záhradkách. Po dlhšom čase som si s potešením prečítal, čo pribudlo v tomto vlákne, a dostal som sa do tej správnej nálady,- takej "predjarno- záhradníckej ". :) 

Pani E.T., ktorú som tu predtým nezaregistroval, si získala moje sympatie so svojim zdravo "bádateľským" prístupom a istou hravosťou, podobne, ako pán "Milan Hokus- Pokus ". Oboch osobitne pozdravujem a prajem správny cit a inšpiráciu pri skúmaní našej spoločnej vášne. Ale nezostaneme len pri tom, obom ponúkam, ak máte záujem, môžem poslať nejaké tie zaujímavé semienka z podľa mňa atraktívnych rajčín, nie zrovna "bežných" druhov. Pán Mr. Bigggg píše, že cherrynky tento rok nehodlá pestovať, ale ak by mal záujem pán Vladimír, tiež ponúkam.  Poprosím Vás v prípade záujmu ma kontaktovať cez formulár. Pani Evičku však "na oplátku" poprosím, aby pozmenila svoju tvar slova "skleník" na korektný, s jedným "n". wink Je to detail, ale ja som v tomto trošku "autista", a pani Eva používa navyše to slovko veľmi často. smiley Bežne to ľudia takto "pletú", podobne, ako slovíčko "rané- ranné". ("Pannenský olej" som ale ešte nevidel. laugh )

No a pre ostatných tu tiež mám niečo, a síce- chcem vám ukázať jednu milú zvláštnosť, čo sa mi v minulej sezóne vyskytla. Vynikajúca gurmánska odroda "Rose de Berne", často označovaná za "európsku Brandywine", alebo "najchutnejšia európska rajčina", ktorá má obvykle sýtoružovú farbu plodov šalátovej veľkosti a naozaj lahodnej chuti i textúry sa v prípade jednej mojej rastliny rozhodla odlíšiť, a plodila plody farby, ktorá sa u rajčín zvykne označovať, ako "biela", aj keď je to taká svetlá žltá. Táto odchýlka tiež v tomto prípade spôsobila, že senzoricky-chuťovo sa tieto plody javili ako jemnejšie, akoby "maslovejšie", čo ešte zvýšilo mimoriadnu kvalitu, akú táto odroda má. 

V mojich možnostiach nie je, aby som túto zaujímavú mutáciu geneticky stabilizoval, avšak mám to šťastie, že si troška píšem a vymieňam semaná s vynikajúcim šľachtiteľom (nielen rajčín)  z USA, ktorý má tie správne predpoklady spraviť z nej regulérnu novú sortu. Poslanie semien z nej nadšene uvítal, rovnako ho zaujalo, o čo ide. Tak snáď po nejakom čase bude možné sa dostať k nej, ako oficiálnej odrode, čo by mi neskutočne lichotilo. blush Ide o firmu J & L gardens z Nového Mexika, môžete sa presvedčiť (i objednávať), že ide o skutočne excelentné odrody skvelých kvalít.

Tu pripájam nejaké fotky pre ilustráciu, na jednej môžete vidieť pre porovnanie aj "klasickú podobu" Rose de Berne.

Rose de Berne, obe verzie
Rose de Berne, obe verzie
                     
host - 200.242 (?), 1.1.2018 13:29

Prepáčte, odoslal som to skôr, ako som sa podpísal, pri nepodarenej snahe dať viac obrázkov naraz. Martin Kohútek, Bratislava.

Rose de Berne, obe verzie, teraz ozaj :)
Rose de Berne, obe verzie, teraz ozaj :)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika