Rajčata 2018
|
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 215.247 (?), 15.12.2017 7:28, zobrazeno: 158727x
Blíži sa konoec roku 2017 a tak by bolo načase založiť nové vlákno, čo budeme pestovať na budúci rok. Po zhodnotení minuloročnej sezóny robím plány a vidím to u mňa takto. Vlani som mala vysadených vyše 50 druhov, tento rok by som to chcela skresať na polovicu.September a október ich riadne preveril, lebo som bola 2 mesiace preč a boli bez starostlivosti, iba čo si susedia chodili oberať.Určite nebudem pestovať z Cherry Supersweet 100, Goldkrone,- praskali od začiatku aj v sklenníku, Sladkuju Devočku- bola z presevu od kamošky, Mandant mi vyšli semená, ale nezdal sa mi až taký výnimočný- dosť malé plody, neoslovili ma ani Charmant a Rubinka od Sema, nevysadím Toro, Torino, Tornádo.Ešte niekoľko ďalších druhov som vylúčila. Ale ako som sa tak prehrabávala v mojich semenách, bude to dosť ťažké. Stále ma to pokúša skúšať niečo nové. Z českých hybridov od Sema budem pestovať asi len klasické stálice Štartky, Bejbino a Pollicino. Datlo. Ešte možno ak dostanem kúpiť, vyskúšamm novú Jagodku. Zo Zelseed po 1 koreni Milicu a Niki Zel a 2 korene Holandských Cristal F1 do sklenníka a 2 korene Stupického skorého poľného, ešte dám samozrejme Gardenberry F1, Juanitu z presevu,2 nové druhy skorých koktejloviek z Uk- Sugar GlossF1 a Pink CharmerF1 z Uk. V konrajneroch budem ďalej pod strieškou pestovať Dwarf Sleeping lady, Magliu Rosu, 1 koreň Big Green Dwarf a hore uvedené hybridy prípadne ďalšie Dwarf. Na von ešte samozrejme Kumato a Mini Kumato, Sweet aperitiv, moje obľúbené SantaOrange, Philovitu F1 možno Black Cherry, ďalej Orange banana, z biftekových klasiku- skorú Annu Russian, Býčie Srdce, CorazoneF1,zo Zelseed Jerguš F1,z tmavých Black Of Tula, Cherokee Purple, Black Truffle, Orange Strawberry a nejaké španielske od Vladimíra. Ešte na sušenie Scatollone, možno aj českého Šejka a San Marzano Lungo a Mini San Marzano. Z čienych Blue berry. A už sa ro nebezpečne blíži k 40tke, hoci som najmenej toľko druhov vynechala z minuloročných pestovaní. Do začiatku hlavného marcového výsevu mám ešte trocha času to premyslieť. Aby som sa mala čomu venovať počas zimných dní a večerov-30. novembra som vysiala tie 2 skoré novinky z Uk: CharmerF1,Sugar GlossF1, ďalej Stupické skoré, Sleeping Lady, a Maglia Rosa, spolu po 2 kusy pre pokusné skoré pestovanie, teplota v izbe 22 stupňov, v noci 18 stupňov. Substrát od Forestiny supresívny na výsevy a množenie. Rastlinkám sa zatiaľ darí. Ešte som 2.dec. vysiala po 2 semená semien Štart F1, Cristal F1 a 1 GardenberryF1plus 1 TomatoberryF1(pre porovnanie). 11. dec som ešte vysiala 2 PhilovityF1 na vegetatívne rozmnožovanie. Budem skúšať pestovať v chladnejšej miestnosti bez prisvetľovania na západnom okne, príp. na východnom a s prisvetľovaním v teplejšej na juhozápadnom okne, uvidím, ako sa bude jednotlivým druhom dariť. Všetkým prajem pekný Advent. Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.17 (?), 16.12.2017 19:19
Není vůbec divné, že semena v těch zmrazených rajčatech ztratila klíčivost, protože ta semena byly ve vodě- v gelu ve kterém jsou běžně v rajčatech. Myslím si, že žádná semena i jiných rostlin by ve vodě při takových extrémních teplotách nepřežila. Něco jiného jsou semena samovolně vysetá napřílad v kompostu nebo na záhoně, kde se rajčata pěstovala.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.123 (?), 16.12.2017 19:21
V sezoně 2017 se mi bohužel vinou kočky na parapetu promísilo několik odrůd rajčat, nicméně mi vyrostla jakási odrůda, která neodpovídala popisu žádné z pěstovaných. Po prohlížení letošních novinek od SEMO jsem si téměř jistý tím, že se mi do některého balení omylem dostala semínka jejich novinky BLUMKO. Jednalo se o datlové rajče hmotnosti odpovídající Bejbínům, kvalitativně bohužel nic moc - rajče celkem moučné, špatně vyzrávalo (žluté límce), zralost nešla nikdy poznat. Takže jejich sklizeň zamířila do leča.
Je samozřejmě možné že SEMO obviňuji neprávem (a záměna byla z jiného osiva jiného výrobce) o tom se asi ujistím v příštím roce až použiji zbytek osiva a uvidím, kde mi tato odrůda vyroste znovu. Pollicino, Valdo, Datlo ani Mandát to rozhodně nebyly a jiné oválné odrůdy jsem nepěstoval. A popisem na Blumka sedí - zatímco žádné podobné rajče v sortimentu dodavatelů Semo, dobrasemena a Moravoseed nejsou (jiné jsem neměl).
Možná se dopustím vážné křivdy ale tuhle novinku zkoušet nebudu.
Naopak mi tento týden dorazily semínka odrůdy JAHODO, která se tváří jako nehybridní a tímpádem mnohem levnější náhrada Tomatoberry/gardenberry. Tak uvidíme :)
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 17.12.2017 12:52
V roce 2018 silně omezím počet pěstovaných odrůd. Omezím také celkový počet tyčkových rajčat na 80. Vysévat budu až na přelomu února a března, takže mám možnost ještě minimálně dva měsíce přehodnotit jaké odrůdy skutečně vyseji. Momentálně to vypadá tak, že budu pěstovat tato rajčata:
-plná polovina tj. 40 rostlin budou velká španělská rajčata tzv. krajové odrůdy.
Všechny mají sice svá jména, ale protože je zde nikdo nepěstuje, tak je zbytečné je uvádět.
-tři odrůdy rajčat z jedné oblasti v Bulharsku kde má zahradu Mimmo, který mně jejich
semena poskytl (paprikové, velké, malinové)
-18 rostlin velkých srdcí, z nichž jsou i u nás trochu známější Anna Russian, Orange
Strawberry, Orange Russian 117
-jako vždy budu pěstovat také něco českého, Start F1, Stupické polní rané, Uragán F1a
Tornádo F1. K tomu velmi ranou Taminu a Matinu.
-z těch klasických bifteků toho bude pomálu, z těch co si tady na webu někdo chválil, tak to
bude jistě Amana orange.
-jistě nebudu pěstovat žádná cherry rajčata
-z rajčat běžné velikosti to bude pár rostlin Kumata a mé oblíbené řecké Tessaloniki. Další zatím nemám vybrané, ale semen tohoto typu rajčat mám plno. Jde spíše o to, které nepěstovat. Těžké rozhodnutí.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 21.12.2017 21:06
Evi, sice jsem slíbil, že uveřejním obrázek své Startky 1, ale teď už si nejsem tak jistý, že je to dobrý nápad. Ty Vaše jsou mnohem silnější a vyvinutější.
A jsou to tyčková či keříčková? (Asi hloupá otázka.)
Milan HP
P.S. Na tomhle vlákně se cítím hrozně malý až nejmenší. Z těch všech odrůd (tak kolem milionu) tady zmíněných mi jde hlava kolem. Je to pro mne jako čínština.
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 247.166 (?), 21.12.2017 21:24
Z týchčo som už vysievala -Štartky, Tomatoberry, SugarGloss a Pink Charmer sú tyčkové-indeterminantné, Stupické skoré poľné a Cristal polodeterminantné, MagliaRosa kríčkové-determinantné a skorá Sleeping Lady je trpaslík- Dwarf- správa sa ako tyčkové, ale má kompaktnejší nižší vzrast a pomerne dobrú rodivosť, je vhodná do väčších kvetináčov.
Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|