Zdravím, asi tak ako väčšina z vás som už nedokázal jesť rajčiny z obchodu. To je hrozné čo kapitalizmus v kombinácii priemyselným pestovaním urobili z mojej oblúbenej zeleniny. Preto som si kupil záhradku a už tretí rok sa snažím nájsť si pre mňa najvyhovujúcejšie odrody z bežne dostupnej ponuky. Pestujem voľne na záhone, foliovník ani skleník nemám. Doteraz som nepoužil žiadnu chémiu a ani sa na to nechystám. Hnojím iba kompostom ktorý sa nazbiera na záhrade a v kuchyni počas roka. Preto moje subjektívne hodnotenie veľkosti a hojnosti berte s ohľadom na spôsob pestovania. Vylamujem spodné listy a zálistky, po čase skracujem listy na polovicu keď začnú ovýsať blízko k zemi. Polievam cca 3x týždenne pretože záhradu mám 10km od bytu a problémový prístup k vode.
Tento rok som vysadil odrody San Marzano, Galera, Idyl, Perun a Stupicke polne ranne. Moje pozorovanie je nasledujuce:
San Marzano - doposiaľ ani jeden plod v uspokojivej kvalite. Ako prvá z odrôd začala hniť na špičke plodov. Všetky plody v uspokojivej veľkosti. Ešte skúsim na budúci rok, ak sa nevydaria - v budúcnosti s nimi nerátam.
Galera - krásne plody v uspokojivej veľkosti, asi 4 plody mali špičku hnilu, dozreli ako druhé po odrode Idyl, chuťovo tak na dvojku keď hodnotím ako v škole, skôr kyselšie ako vyvážené. Do budúcna s nimi rátam.
Idyl - dozreli ako prvé, všetky zdravé až na pár drodných nepodarkov, chuťovo vynikajúce (za 1*) pre mňa ideálny "pomer cukru a kyselín", velkosťou o málo väčšie ako koktejlové, bohatá násada plodov. To je momentálne moj favorit.
Perun - prvá žltá rajčina ktorú som pestoval. Minulý rok z nej vôbec nič nebolo ale tento rok je to favorit mojej paní. dozreli ako tretie po odrode Galera, Obrovská nádielka plodov, všetky zdravé, kvalitné (jak na obale sáčku) chuťovo skôr sladké ako vyvážené. Do budúcna pokračujem v pestovaní.
Stupické poľné ranné - druhý rok posebe sklamanie, okolo stopky problém s dozrievaním, Chuťovo priemer, veľkosťou po San Marzano najväčšie. Končím s ich pestovaním.
Manfred