@p. mirkl: Na začiatku je nutný minimálne 1 balíček semien z niektorej konkrétnej odrody danej značky, nakoľko klíčivosť i napriek horibilnej cene neraz býva pod 50 %. Z vypestovaných, kvalitných rastlín na jeseň odoberiete vrcholky alebo dobre vyvinuté prílistky a necháte ich zakoreniť. Takto získané, dobre zakorenené rastlinky potom prezimujete na mieste s dostatočne prijateľnou temperatúrou a vlhkosťou. Na jar potom tieto buď vysadíte priamo von, alebo ich ešte znovu použijete na vegetatívne rozmnoženie, ktorým získate ďalšie priesady. Takže neskôr už pri takomto postupe naozaj žiadne ďalšie semienka nepotrebujete. Avšak zimné prezimovanie zakorenených rezkov nebýva vždy jednoduché, neraz z tým majú kvôli nie práve vyhovujúcim podmienkam problém i skúsení pestovatelia.
Inou, no v našich končinách málo využívanou možnosťou, ktorá je známa skôr niekde v Taliansku a v Ázii, je prezimovanie zrezaných minuloročných koreňov s určitým minimálnym obrastom (rajčiny i papriky sú v skutočnosti viacročné rastliny), ktoré potom na jar použijeme na dopestovanie nových rastlín. Táto metóda je veľmi výhodná v tom, že už máme korene s rastlinným materiálom, pochádzajúcim z už plodiacej rastliny, čím dosiahneme skoršiu plodnosť. Má to ale veľmi často opäť svoj háčik - u nás takto zimované korene veľmi často nevratne poškodí niektorá plieseň alebo iná hubová choroba, šíriaca sa v zemine...