Na Slovensku som paradajky Kumato dostal už viackrát kúpiť v hypermarketoch TESCO a Kaufland, no bývajú iba párkrát do roka, v cca 2 várkach.
O tom, že Kumato je F1 nepochybujem, lebo ich na prianie synov pestujem vždy z nových semien už tretí rok, pričom plody z rastlín z takéhoto presevu mali vždy úplne odlišnú farbu i chuť, než tie kúpené. A nebolo to iba inou mierou dozretia alebo dobou zberu (podtrhnutia). A kým plody z obchodu sa chovali skôr ako MSL alebo dokonca LSL odroda, doma na záhone sa správali ako hociktoré bežné klasické čierne rajčiny (t, j. boli vodnaté a predčasne mäkli). Navyše výsledná chuť bola vždy veľmi nevyvážená, silne presladená, takmer úplne bez akýchkoľvek typických kyslých rajčinových tónov. Navyše v niektorých plodoch sa na moje veľké prekvapenie tvorili i tuhšie miesta, akoby vlákna zatvrdlín sklovitého charakteru. Neoslnili ani vôňou - boli vždy akoby úplne bez vône, nieto ešte aby mali nejakú typickú rajčinovú arómu. Navyše oproti ostatným mnou pestovaným odrodám boli veľmi citlivé na pleseň zemiakovú a ďalšie hubové choroby. Preto niekedy už ani neverím vlastným očiam, keď tu permanentne čítam iba o tom, ako ľahko sa pestujú, a aké majú úžasné chuťové a senzorické vlastnosti i napriek presevu...