Rajčata 2017

host - 232.225 (?)
12.2.2017 18:40

My jsme před 3 léty koupili drahé osovo - philovita, sportivo a phantasia, od fy. Kiepenkerl, prezentovaná, jako velmi odolná chorobám. Cena ovšem závratná - 6 semen za 120 kč, letos semen jen 5. Dál množení ze zálistků - řízkování.

Letos už rostou F4 a vloni odolnost proti chorobám zůstala. Plody se ovšem už liší velikostí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 32.24 (?), 20.12.2016 19:00

A zklamán jste byl proč? em

host - 173.17 (?), 20.12.2016 20:06

Jestli jste četl něco co firma k těmto tykvím píše, tak tyto dvě odrůdy by měly být podstatně úrodnější než nehybridní Hokaido. U mne to bylo dokonce opačně, možná to pěstovat neumím, nevím. Ale podruhé už tento neúspěch nechci opakovat. To je má osobní zkušenost, možná má někdo zkušenost opačnou, rád bch s to přečetl.

Vladimír

host - 32.24 (?), 21.12.2016 0:09

S úrodností mám různé zkušenosti - mám 2 zahrady a rosliny byly sázeny s týdením rozdílem. Na jedné zahradě 10 a 7 plodů, u té s 10 navíc 2 plody o velikosti asi 15 cm sežrali slimáci, druhá roslina o hodně plodů přišla suchem - nezalívala jsem a byla na hodně suchém místě. Obě rosliny na polokompostu.(v jámě zbytky loňských rajčat a hokaid, shnilá jablka, trochu trávy a listí) Na druhé zahradě maximálně 3 plody, ale většinou horší podmínky. Jedna měla podmínky zdánlivě dobré - asi 40 cm kompostu se zemí, ale vespod je jíl a po dešti zamokření a rostlině to nesvědčilo. Asi chce spíš kompost než zem. Hnojeny všechny 2x Kristalonem. EM

host - 17.210 (?), 21.12.2016 9:18

Možno by bolo dobré založiť tému na túto zeleninu a neprispievať do témy, ktorá je zameraná na rajčiny.

host - 173.17 (?), 21.12.2016 23:04

Svým způsobem máte pravdu, ale my jsme si s paní EM něco chtěli dovysvětlit. Pokud chcete něco zajímavého do diskuze o rajčatech napsat, tak by Vám to nemělo vadit, místa je zde ještě plno.

Vladimír

host - 231.25 (?), 4.1.2017 22:52

Semo prodává i směs Hokkaido a pak bych ráda podotkla, že Hokkaido jsem jako F1 nezaregistrovala, ale je fakt, že já mám na mysli tykve, nevím jestli je nějaká odrůda rajčat se stejným názvem. janas

host - 232.225 (?), 12.2.2017 18:40

My jsme před 3 léty koupili drahé osovo - philovita, sportivo a phantasia, od fy. Kiepenkerl, prezentovaná, jako velmi odolná chorobám. Cena ovšem závratná - 6 semen za 120 kč, letos semen jen 5. Dál množení ze zálistků - řízkování.

Letos už rostou F4 a vloni odolnost proti chorobám zůstala. Plody se ovšem už liší velikostí.

host - 241.98 (?), 23.12.2016 16:47

viz tabulka na konci stránky

Jak vzikne ustálená odrůda - je to stejné u rajčat, paprik a jiné zeleniny

matka A (např něco sladkého) x otec B (např něco odolného vůči plísni) = vznikne hybrid F1 (velmi sladký a odolný vůči plísni)

rok 2016 - Člověk si to koupí semena F1 v obchodě a vysadí. Plody zklidí a semena F2 ponechá na příští rok.

rok 2017 - veme semena F2 a vysadí. Teoreticky 50% rostlin je identických jako F1 (žádaný hybrid), zbylých 50% je jiných něco je více podobné na matku A něco na otce B. Vemu semena z těch plodů co jsou podobné na původní hybrid. Semena jsou F3

rok 2018 - veme semena F3 a vysadí. Teoreticky 75% rostlin je identických jako F1 (žádaný hybrid), zbylých 25% je jiných něco je více podobné na matku A něco na otce B. Vemu semena z těch plodů co jsou podobné na původní hybrid. Semena jsou F4

rok 2019 - veme semena F4 a vysadí. Teoreticky 87.5% rostlin je identických jako F1 (žádaný hybrid), zbylých 12.5% je jiných něco je více podobné na matku A něco na otce B. Vemu semena z těch plodů co jsou podobné na původní hybrid. Semena jsou F5

rok 2019 - veme semena F5 a vysadí. Teoreticky 93.7% rostlin je identických jako F1 (žádaný hybrid), zbylých 6.3% je jiných něco je více podobné na matku A něco na otce B. Vemu semena z těch plodů co jsou podobné na původní hybrid. Semena jsou F6

takto pokračuju do F8 (99.2%), tady už se považuje odrůda za ustálenou. Takže ustálit odrůdu trvá cca 8 let.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 23.12.2016 21:37

Popis vzniku nové odrůdy vypadá logicky správně, ale dle mne to tak nefunguje.

1. Tato jednoduchá metoda selekce by se používala v praxi, pokud by fungovala.

2. Dle zákonů genetiky hybrid je proto natolik výkonný, protože má jiné geny od otce a jiné od matky, laicky řečeno. V dalších generacích musí nutně dojít ke štěpení, které se projeví hlavně v nevyrovnanosti potomstva v mnoha znacích. Zkuste si prostudovat nějakou učebnioci genetiky. J.

host - 141.231 (?), 23.12.2016 23:06

Myslim, ze ma skoro pravdu, i ked casto to nemusi takto fungovat. Ide o prirodnu selekciu. F2 generacia zvacsa poskytne moznost vyberu rastlin, ktore maju optimalne vlastnosti. Predpoklada sa ze rastlina sa sama seba opeluje.

Niektore dominantne a uzitocne alely v hybridoch F1 su sparovane s recesivnymi alelami - genmi (od druheho rodica), ktore sa mozu naplno prejavit v generacii F2. Kombinacia 2 recesivnych aliel sa uplatnuje v gene rastliny a prejavi sa skryty gen. Dolezite je mat vela rastlin F2 generacie a vybrat co vam vyhovuje. Potom pokracovat selekciou niekolko generacii. Vysledok bude rajcina s podobnymi vlastnostami ako F1, ale uz s inou genetikou. Dominantne alely budu zas len sparovane s dominantnymi alelami a nebudu mat tendenciu tvorit rozne jedince dalsieho potomstva. Ale budu stabilne. No nie vzdy to takto musi fungovat. Viac na stranke Tomato Breeding 101.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz