První preventivní postřik proti PB

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?)
5.6.2022 11:34

Prvního června jsem tedy stříkal proti mandelince Coragenem. Účinnost je stoprocentní. Působí minimálně 10 dnů. Hubí vajíčka, larvy i brouky. I brouky přilétlé z okolí po postřiku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 28.5.2022 16:44

Sázím 5 kg sadby, což je přibližně 10 m2. Letos více, byla drobnější sadba. K dnešku jsem sebral už na 40 brouků mandelinky! Pár skupin vajíček nechávám na pozorování, ostatní rukou rozmáčknu. Jenže pořádně zapršelo a mezi hrůbky se nedá chodit, zbytečně by se utužila půda. Tak jsem se na sběr a rozmačkávání vykašlal. Čekám na líhnutí pozorovaných vajíček, pak zasáhnu Coragenem. Má být zatím velmi účinný. Jenže není v ČR v malobalení. Mám ho z Polska. A mé zkušenosti z minulých let: Calypso, které už není, účinkovalo. Mospilan byl ještě vloni funkční na 75 %. Pyrethroidy Decis (Sanium Ultra) a Karate bez účinku! "Novinka" Sanium System někde účinkoval, jinde absolutně ne, tj. nebrat! Spintor jsem nezkoušel, ale prý zatím funguje.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 30.5.2022 18:35

A mandelinky se už líhnou! Dokonce jsem našel larvy starší (velké 3 - 4 mm)! Řádky jsou téměř uzavřené, hned udělám postřik Acrobatem, abych stihl postříkat i spodní stranu listů. Postřik Coragenem proti mandelince je trochu problém. Na to moje bramborové políčko z pěti kilogramů sadby potřebuji 0,1 ml Coragenu v 1 litru vody. Postřiku s Acrobatem spotřebuji třeba 4 litry. Pokud ke čtyřem litrům přidám 0,1 ml Coragenu, tak budou ztráty, zředění atd. Takže nejdříve dám Acrobat a druhý den Coragen pomocí malého ručního postřikovače.

host - 28.103 (?), 30.5.2022 18:47

Pane Kuky, co plánujete používat po acrobatu? Už ho nelze sehnat napřímo =/

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 30.5.2022 19:23

Cabrio Duo z polského eshopu, Infinito (= Magnicur Finito) a Revus Top. Nastřídačku.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 5.6.2022 11:34

Prvního června jsem tedy stříkal proti mandelince Coragenem. Účinnost je stoprocentní. Působí minimálně 10 dnů. Hubí vajíčka, larvy i brouky. I brouky přilétlé z okolí po postřiku.

host - 28.103 (?), 22.6.2022 10:22

Co si myslíte o kombinování postřiků? Mám dethane a championa a jeden starý a zkušený zahrádkář odvedle (mě je 24 mimochodem =D, takže jsem greenhorn) mi doporučil, že bych to měl raději stříkat Ortivou.

Tak bych to v dalším termínu stříkl ortivou. =)

host - 28.103 (?), 22.6.2022 13:10

Ještě se zeptám, já si objednal 100ml ortivy... A nějak mi uniklo, že je to kapalné... argh..

Jak to vidíte se skladováním na příští rok? Určitě 100ml nespotřebuju...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 22.6.2022 16:59

Dithane a Champion působí jen kontaktně. Pokud nepostříkáte i spodní stranu listů, a hlavně preventivně, tak efekt bude malý. Ortiva není pro PB do brambor schválená, účinkovat třeba bude, ale nespoléhal bych na to. V tuhle dobu bych použil běžně dostupné Magnicur Finito, dříve se to jmenovalo Infinito. Stačí postříkat důkladně jen horní stranu všeh listů, přípravek pak pronikne do celé natě. Šíří se směrem nahoru, do hlíz tedy ne. A opakovat po 7 - 10 dnech, u pozdnějších odrůd i vícekrát. Já jsem použil už Magnicur Finito, dnes, po silných deštích, použiju Cabrio Duo z Polska. U nás není dostupné. V dávce 2 ml na 1 litr vody. Magnicur Finito má pro malospotřebitele ne moc jednoznačné dávkování. Pátral jsem po světě a dopátral jsem se dávkování 2 ml na litr vody, do skanutí. To znamená, že když začíná postřk stékat, tak jdu stříkat dál.

host - 81.144 (?), 22.6.2022 21:13

Magnicur Finito jsem na brambory letos už jednou použil, má být odolný proti omytí deštěm.  Použil jsem dávku 16 ml na 100 m2. Jenže na okurky jsem ho použi dvakrát a pořád žádný efekt, až do té doby než jsem použil zbytek Acrobatu, pak se nakladačky popravily. Proto jako další postřik ptoti plísni na bramborách použiju Dithane, který se mně dnes podařilo koupit. Dám ho asi do motorového rosiče, který otočí listy a postřik se dostane všude. Na postřiky brambor proti plísni je motorový rosič dobrý pomocník, ovšem při stříkání stromů někdy není nad ruční klasiku s teleskopem.

host - 85.82 (?), 15.10.2022 9:33
Tak já asi už ve foliovniku končím. Tohle bude PB

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty