Prosím poraďte s kombinací zeleniny

potmesila - (35) - 69.219 (?) 
31.1.2011 20:48, zobrazeno: 22429x

Dobrý večer

Ráda bych Vás požádala o radu. Již roky pěstujeme pouze 3-4 druhy zeleniny na záhoně 2,5x6m - rajčata tyčková, cukety a fazole tyčkové. Vše se daří tak, že když rodí, tak to nestíháme jíst a rozdávat. Ještě pár rostlinek hrášků a ten nikdy nestačí.

Raději bych zvolila větší variabilitu, ale nevím moc jak. Navíc jsme vždy pěstovali vše na stejném místě, což chci také změnit. Jsme na východě za Prahou, v 260mnm, hlinitá spíše těžší půda, hnojeno jen kompostem před rytím, nestříkáno, nebo vyjímečně. Záhon je bohužel v pozdějším odpoledni a večer ve stínu velké sousedovi třešně.
Dříve rodiče zkoušeli spoustu věcí, ale moc se toho neosvědčilo. Mrkve byly křivé a s drátovci, cibule také, ředkvičky malé a pálivé, okurky pochcípali dřív než začly rodit, shlávkový alát byl vždy jen pár řidkých listů a strašně špinavý, porek prý taky nic moc, brambory špatné. Papriky nikdy moc nedozrály ani bývalé skleníčku. Přehnanou péčí však rostlinky nikdy netrpěly a u nás asi ani nikdy nebudou, nicméně mnoho z problémů mohlo být právě nevhodnou péčí.  Prý se dařil mangol, tak ho plánuji zařadit. Každopádně bych ráda měla zeleninu i jindy než v srpnu při podobném úsilí jako teď - zalévat, 2x vyplít, sklízet, zrýt a přidat kompost. Cukety ožírají slimáci, ale plodí hodně moc a dlouho. Rajčata loni byla hodně plesnivá tak brzy odešla, tak letos zas budem stříkat, ale bylo jich také strašně moc. Fazole jsou bez odtíží.  Ráda bych, aby byly zeleniny namíchané spolu více druhů a tak, aby si vzájemně prospívaly a aby byla úroda co nejdelší.

Nejsme příliš velcí jedlíci zelí a kapusty a také různé pikantní listové zeleniny by u nás asi nešly na odbyt. Na trhu kupuji nečastěji tyto: mrkev, petržel, okurky, papriky, cibuli, brambory, brokolici, květák, porek, kukuřici cukrovou, červenou řepu, špenát, celer řapíkatý i bulvový, ředkvičky, salát hlávkový a ledový. Cokoli z toho, co myslíte že by se mohlo dařit a doplnit sortiment i s případnou doporučenou odrůdou a kombinací s jinými druhy, bych moc uvítala. Taktéž doporučení na méně obvyklé, snadno pěstovatelné druhy.

Předem Vám mnohokrát děkuji

S pozdravem

Zuzana B.

PS: Přikládám fotku části záhonu loni.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

miroslav partl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 121.114 (?), 31.1.2011 21:48

Určitě bych zkusil špenát, kadeřavý salát a klidně i ředkvičky. Jenom mám obavu z té mulčovací kůry (to asi bude to vpravo pod stromky). Možná by to chtělo trochu povápnit, protože ten mulč má kyselou půdní reakci.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 70.100 (?), 1.2.2011 6:44

S listovými bude asi problém, i když salát snad vyroste všude. Košťáloviny nezkoušejte. Zkuste jarní cibuli ze semene, nevím proč by cibule neměla prosperovat. Mangold je vcelku na nic, je to řepa a jako řepa chutná. Že se dá použít jako špenát či chřest je spíše sen než skutečná možnost. Pravý špenát by se dal zkusit taká, ale je to jarní a podzimní zelenina, v létě kvete.

host - 152.34 (?), 1.2.2011 10:53

Pocházím od Všetat a popisované podmínky (těžší půda, méně slunce) se skutečně od optima, které cibule nebo česnek potřebuje, dost liší. Pěstovat je ke spotřebě "nazeleno" ale samozřejmě dobře půjde. Jen asi nelze počítat s plným samozásobením po celý rok.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 70.100 (?), 1.2.2011 11:23

Pokud je to na mne, reagoval jsem na původího tazatele. K té cibuli mám tolik, že jí nevadí sušší podmínky a nazeleno vyroste snad všude. Na takové zahrádce nejde o samozásobení v plném rozsahu. Zajímavé je, když uvádíte, že ve Všetatech jsou nevhodné podmínky pro cibuli. Vždy jsem měl zato, že když se cibule jmenuje Všetatská, či Všetana, že tam "bydlí".

potmesila - (35) - 69.219 (?), 1.2.2011 13:33

Moc Vám všem děkuji za reakce. Rozhodně mi nejde o samozásobení po celý rok. Jen si chci pochutnat na vlastních zdravých a zralých zeleninách nesrovnatelných se supermarketem. Navíc chci naučit děti, že jídlo se nevyrábí v továrně :) Ostatně naše děti jsou vysloveně potomci sběračů. Až když vše co venku roste ochutnájí či zcela spasou, tak si jdou hrát.

Ještě bych se Vás ráda zaptala na okurky. Máme rádi všechny typy - i nakladačky mi na jídlo příjdou dobré. Loni nám na kompostu (máme dva - zelený a ten skorozralý - tak na tom skorozralém, rozebírací typ z polen) náhodou vyrostly dýně a vypadaly, že se jim perfektně dařilo - je to chráněné místo s dostatkem sluníčka. Myslíte, že to je vhodné na pěstování okurek? A existují nějaké plísni odolné odrůdy vhodné na přímou konzumaci? Loni jsem měla pocit, že by tam mohl růst i meloun, ale okurky by byly asi jistější.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 70.100 (?), 1.2.2011 14:46

Zkuste některé nové odrůdy salátovek pro pole, mohly by jít. K plísni jsou tolereantní, ale ne odolné.

host - 152.34 (?), 1.2.2011 17:28

To jsme si nerozuměli, porovnávala jsem podmínky v mém rodišti s podmínkami popisovanými v dotazu. V okolí Všetat se cibuli samozřejmě daří :-)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.2.2011 14:00

Nu pravda, mangoldové řapíky si s chřestem splete málokdo. Ale od pravého špenátu jej poznáte jen podle nepatrně světlejší barvy pokrmu, podle chuti určitě ne. Co se týče salátu z mangoldu, není tak křehký jako hlávkový, zato je k dispozici po celou sezónu.  Já si mangold chválím, navíc vyroste úplně všude.

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 1.2.2011 14:09
loni jsem mel MANGOLD GATOR neni to klasicky mangold ma menší listky jako špenát a taky jako špenat se používá a hlavni výhoda byla ta, že jsme ho sbírali 4x tzn neustále obrustá a to jsme ho vždy oškubali skoro cely ;) a chut srovnatelna se špenatem..
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz