Prosím doporučte cuketu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 1.12.2018 19:15
Je to k hlubšímu zamyšlení-tíží duši konzumenta stejnou měrou jedna mlaďounká cuketka, jedna jikra rybí, jedna kvasinka v pečivu či moku pěnivém ? V té samé době, kdy tykve chvíli po odkvětu nabízejí drobné plůdky sklízím spousty jiných zelenin, které jsou pro můj+rodinný jazyk a břich lákavější, na cukety, patizony... dojde řada později, až z nich lze připravit větší objem-řízečky, zelíčko, karboše, koláče, polévky... . PS: ptačinec jsem ochutnal-mi připomíná cosi mezi hráškem a mladým turkyňovým kláskem-no, nechám to asi zase jen slipečkám . SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.20 (?), 3.1.2019 14:39
To je pravda, malé cuketky jsou chuťově nedostižné, zejména ORELIA nám chutná. Nikdy si nezapomeneme utrhnout tuto svačinku, když jsme na zahradě. Mám pocit, že celosezonní konzumace syrových cuket mi vychovává chuťové buňky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.20 (?), 3.1.2019 14:17
Dobrý den, na kompostu se nám nedařilo a tak cukety, dýně a rajčata pěstujeme již léta na černé agrotextilii dodávané firmou Juta a.s.. Jsme příznivci pokud možno "bezpracného" pěstování, a pod plachtou se dobře drží vlhko. Zelenina a ovoce jsou čisté a po deštích poměrně dobře osychají.
Ideálně na začátku května posečeme na zahradě trávu, nanosíme v malé vrstvě na zvolené místo, kde chceme pěstovat cukety, či rajčata, nebo dýně, do textilie uděláme otvory asi 15x15cm spon 150x150cm, ideálně 2 metry, vyhrabeme jamky a půdu v místě jamky zkypříme do hloubky cca 15cm, zasadíme předpěstované sazenice, celou plachtu zalijeme a tím spláchneme i rozsypanou hlínu u děr. Máme z toho pravidelně po nějakém čase velmi plodnou džungli, takže ke každé sazenici po výsadbě pícháme minimálně 120cm vysoký označník - klacek, abychom věděli kam zalévat. Při pěstování dýní je nutno počítat s další větší plochou na rozrůstání. Šlahouny usměrňujeme. Většinou pod plachtu nepřihnojujeme ničím jiným, než zředěnou močovinou, max 2x do doby než se začnou tvořit plody. V počátku zaléváme více, Plošně jakmile se porost zapojí, tak podle stavu listů. Po sklizni a následné orbě bezplevelného pozemku sázíme další rok brambory a další rok česnek a zelené hnojení. přibližně, s menšími obměnami. Cca výměra pod plachtou 250metrů čtverečních, poloha 430mnm, pod horami.
Preferujeme cukety ORELIA F1 - výborná chuť nejlépe do 15cm, mizerné skladování, STARTGREEN výborné skladování, dýně Muškátová na saláty s ovocem i zeleninou, Máslová / Nejlepší na skladovánín/ a Hokkaido na polévku, pod maso, rizoto, pečení, jako příloha... nebojte se melounů - letos 6 ks melounú vodních, zralých, sladkých. Rajčata plazivá, divoká, Stupická, Latah a pod stříškou jinde Tornáda a "hruštičky". Dýně a rajčata jsou moje vášeň jíst je mohu každý den. Ještě teď rajčata máme z vlastních zdrojů dýně vydrží většinou do května i když s odpadem se musí počítat.
Zdroje semen: SEMO + Permasemínka a když mě cvrnkne jinde něco do nosu.
Přeji hodně úspěchů v praktickém využití všech rozumných rad z diskuze. Veronika
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.2 (?), 4.1.2019 12:38
Krásný bílý a mraziví den,
do včerejška nám na kuch. lince zbyla jedna přerostlá cuketa BUSH BABY F1. Doplnila Vánoční dekoraci (je krásně pruhovaná). Neměl jsem co do jarních závitků - vietnamskému marketu došlo zelí a mé sežrali už za vegetace brouci, jež přišli o domov posekáním pole z řepkou hned vedle zahrady. Sáhl jsem tedy po výzdobě a byl jsem překvapen. Cuketa byla OK. Byl jsem překvapen. Narval jsem ten balast do závitků a děti nic nepoznali. Pomalu se rozhlížím po dalších výzdobách - copak asi uvařím...
Ať to roste Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.29 (?), 4.1.2019 16:02
Dobrý den, prosím o upřesnění. Tu nasečenou trávu dáváte pod folii, nebo na folii?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.14 (?), 10.1.2019 21:59
Ja sadím tekvice rovno na záhon, pretože mám zatiaľ len jeden funkčný kompost a na ten celé leto prihadzujem organické zvyšky a zahádzala by som si aj tekvice:-). Zatiaľ som vobec nezaznamenala nejaké nevýhody obyč. záhonu oproti pestovaniu na komposte. Záhon pravidelne mulčujem nasekanou trávou, na začiatku sezóny pod každú rastlinu dám substrát a zopár granúl granulovaného ovčieho hnoja, v sezóne raz za čas Kristalon plod a kvet. Rastliny celú sezónu parádne rastú. Moja najobľúbenejšia cuketa je Atena Polka F1, má nádhernú jemnú zlatožltú šupku. Robíme z nej vynikajúce čatní k masu a čalamádu, zopár mladých cuketiek vždy pojeme len tak na surovo aj so šupkou. V našich podmienkach(veľmi teplý juhozápadný svah) úplne sklamali zelené a zelenobielo pruhované odrody-šupka je aj na mladučkých plodoch veľmi hrubá a prakticky nekonzumovateľná. Rovnako u nás sklamala žltoplodá odroda Paladin F1, nasadila len veľmi málo plodov. Tento rok skúsim žltoplodú GoldenaF1.
Z tekvíc mám najobľúbenejšiu olejovú tekvicu Oľga, pretože ju prakticky celú využijeme. Chutné olejnaté semená aj všetku dužinu, pretože dokonca v čase zberu zrelých semien je dužina jemná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 104.20 (?), 7.2.2019 18:10
Pravidelně pěstujeme zelený startgreen F1 - roste keříčkově, ale i tak potřebuje dost místa okolo a tyč ke kořenům jako označení, kam zalévat. Podobný byl i ambassador, letos chci zkusit gambit F1, má bý odolnější vůči chorobám. Dále pěstujeme nehybridní black beauty a světlou jemnější cuketku ("tykvička") ze semen z Bulharska. Nikdy mi pořádně nevyšly žluté cukety a světlá cuketa bětka.
Z tykví pěstujeme velké bílé zploštělé tykve ze semen z Bulharska - poslední máme ještě na lodžii - a dále máslové tykve a podobného tvaru ale větší tzv. cigulky opět ze semen z Bulharska. Vždycky se táhly vijany na všechny strany a přitom ty velké tykve měly jen jeden až dva plody. Až před nedávnem mi kamarád z Bulharska poradil, že u těchto velkých tykví se vijan odřeže dva listy za místem, kde nasadí první plod a buďto má rostlina dost sil na další plod a pustí další vijan zezadu a nebo jde veškerá síla do tohoto plodu a je pak větší. Zkusím to.
Pak už jen 2 - 3 rostliny patizonu delikates a hotovo. Cukety a rajčata jsou základ letního stravování.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 69.65 (?), 7.2.2019 19:40
Me se dobře dařila keřícková bílá tykev Kveta, je jako cuketa, nebo proužkovany Tapír.Loni sem mela Nefertiti, a Goldenu.
Letos budu mít opet Tapir, Goldenu,a nejakou maďarskou keřičkovou tykev Albatók.Možna mi zbyl od minulych let i nejaky patizon Disco.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |