Předpěstování rajčat a paprik - nedělám chybu?
|
|
 |
 |
Lina.Maria - (3) - 207.194 (?) 26.3.2015 7:10
Dobrý den, pokusím se oživit toto vlákno a poprosit také o radu. K předpěstování rajčat využívám letos rašelinové tablety jiffy, pochopila jsem, že si s nimi vystačí až do vysazení. Všechno šlo hladce, klíčily ve "skleníčku", když vystrčili hlavičku, odklopila jsem je a posadila na okno ke světlu, ale strašně se vytahují a nechtějí nasadit na pravé lístky. Mám je i s tím jiffem dloubnout do kelímku až po děložní lístky, anebo je mám nechat osudu a doufat, že zesílí? Papriky mám v jiffech taky, ale ty ještě nevylezly. Děkuji moc za rady. Lina
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 90.235 (?), 11.3.2015 20:42, zobrazeno: 19601x
Dobrý den, pěkně prosím o radu. Dnes jsem přepikýrovala vytáhlá rajčata, měly děložní lístky a začínaly růst první pravé. Zasadila jsem je po děložní lístky a z 23°C v bytě jsem je šoupla do garáže na okno, kde je 16°C. Za ně jsem dala plotnu potaženou alobalem. Mám semena Phantazie, Philovity, Vitelly, takze nebyla levná a teď mám strach, aby mi nechcíply. Myslíte, že je to takhle v pořádku a porostou?
Papriky jsem nedočkavě přepikýrovala před 10 dny a čučí na mě v kelímkách, zatím nechcíply, ale taky se ani nehly . Ale o ty mi tolik nejde... Děkuji, Magda
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 152.25 (?), 12.3.2015 10:19
Asi počkat, co udělají... podle mých zkušeností se sazenicemi rajčat - chtějí opravdu HODNĚ světla, tak zhodnoťte, jestli ho mají víc v té garáži, nebo doma v bytě.
Osvědčilo se mi taky něčím ty helímky podložit, aby byly výš než jen na parapetu, zase na ně dosáhne víc světla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.57 (?), 12.3.2015 11:03
Rajčata, když se dávají na místo, můžete zasadit hodně hluboko, je to lepší, mají pak větší kořenový bal. A v tomto případě bych se nebála je zasadit hlouběji, to jim neublíží, a že jsou v chladu je dobře, hlavně chtějí světlo, ostatně jako všechny sazeničky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.235 (?), 12.3.2015 13:55
Dobrý den, děkuji za reakce. V garáži jsem je podložila tak, aby kelímky byly zároveň se sklem, zapustila rajčata po děložní listy a nechala ještě v kelímkách trochu místa na dosypání substrátu. Jsou na jz okně, po celé délce okna mají "za zády" široký alobalový pruh na polystyrenové desce, světla tam mají určitě víc, než doma. Otevřela jsem jima tam topení, bude tam víc, než 16°C, tolik tam bylo před otevřením topení. Tož mi asi nezbyde, než doufat, že se jim tam bude líbit...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lina.Maria - (3) - 207.194 (?), 26.3.2015 7:10
Dobrý den, pokusím se oživit toto vlákno a poprosit také o radu. K předpěstování rajčat využívám letos rašelinové tablety jiffy, pochopila jsem, že si s nimi vystačí až do vysazení. Všechno šlo hladce, klíčily ve "skleníčku", když vystrčili hlavičku, odklopila jsem je a posadila na okno ke světlu, ale strašně se vytahují a nechtějí nasadit na pravé lístky. Mám je i s tím jiffem dloubnout do kelímku až po děložní lístky, anebo je mám nechat osudu a doufat, že zesílí? Papriky mám v jiffech taky, ale ty ještě nevylezly. Děkuji moc za rady. Lina
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3350) - 173.17 (?), 26.3.2015 14:16
Možná by pomohlo dát je do chladna. Přitom by neuškodilo ani trochu méně světla a méně zálivky.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.224 (?), 9.4.2015 13:10
Možná už to tu bylo, ale já jsem nenašla, mám rajčata asi měsíc a půl samostatně přesazená, momentálně asi čtrnáct dní v nevytápěném skleníku, začínají mě umírat, stonek se jakoby zaškrtí těsně nad substrátem možná začne zahnívat, je možné, že je přelívám, nebo je problém někde jinde?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.224 (?), 9.4.2015 13:48
Hniloba kořenového krčku. Aplikujte Previcur do zálivky j.c.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|