Předosevní příprava semen rajčat

host - 201.149 (?)
21.7.2017 14:26

Dobrý deň,

zaujíma ma podobná problematika predosevnej prípravy semioen, zuajala ma zmienky o literatúre dostupnej v Univerzitnej knihovne v Olomouci o predosevnej príprave semien rajčat. Žiaľ ja som nič také nenašiel, vedel by ste presnejšie špecifikovať názov tejto práce, a kým bola vykonaná, pulikovaná. Ďakujem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 5.149 (?), 19.1.2012 11:54, zobrazeno: 7791x

Četl jsem, že předosevní přípravou semen rajčat (nemyslím tím namáčení ev. předklíčení) lze dosáhnout výrazného zvýšení výnosu (až o 20%) a jiným způsobem zkrátit vegetační dobu a zvýšit otužilost rostlin vůči poklesu teplot. Máte někdo zkušenosti?

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 133.163 (?), 19.1.2012 13:38

Již několikrát jsem se na netu setkal s postupy ošetření semen před výsevem. Tady je jeden z nich.

Příprava semen pro výsadbu by měla začít temperováním. Tento postup je důležitý aby rostliny dobře snášely náhlé výkyvy teplot (teplé dny a studené noci). Nejjednodušší a nejefektivnější způsob temperování je působení na semeno kontrastní teplotou. Za prvé, namočit semena mezi dvě vrstvy vlhkého materiálu, uchovat při pokojové teplotě (18-20 °C) po dobu 15-20 hodin a pak v noci (6-8 hodin) do ledničky při teplotě 0-2 stupňů. Ve dne opět uchovat při pokojové teplotě.

Tento postup temperování by měl být prováděn po dobu 10-15 dní do prvního naklíčení semene. Slabá semínka uhynou, ale přeživší velmi dobře vschází, tolerují špatné počasí a dávají vysoké výnosy.

Doporučuje se také semena namáčet v dezinfekčním roztoku 10-15% peroxidu vodíku nebo 0,1% roztoku manganistanu draselného (tmavě višňové barvy). Doba trvání tohoto postupu by měla být asi 20-25 minut.

PS: zkusil bych to, ale jak se znám tak bych na semena druhý den zapoměl.

host - 5.149 (?), 19.1.2012 16:41

Teorie je známá.Šlo mně o to, zda má někdo zkušenosti s některým z doporučovaných postupů. Pokud jde o teorii, pak bych měl zájem o výzkumnou zprávu VÚZ, která se zabývá třiceti dvěma různými způsoby předosevní přípravy semen rajčat, které byly testovány po dobu tří let. Tato zpráva je pro mne nedostupná, mají ji v Universitní knihovně v Olomouci.

Mr Big

host - 201.149 (?), 21.7.2017 14:26

Dobrý deň,

zaujíma ma podobná problematika predosevnej prípravy semioen, zuajala ma zmienky o literatúre dostupnej v Univerzitnej knihovne v Olomouci o predosevnej príprave semien rajčat. Žiaľ ja som nič také nenašiel, vedel by ste presnejšie špecifikovať názov tejto práce, a kým bola vykonaná, pulikovaná. Ďakujem

host - 100.198 (?), 22.7.2017 22:10

V ruských příspěvcich na youtube pěstitelé semena rajčat přelévají horkou vodou z rychlovarné konvic.

host - 173.17 (?), 24.7.2017 9:14

O pokusech s předosevní přípravou semen rajčat jsem se dočetl v knize „Plodové zelenina“ zeleniny od autorů Vlček a kol. Tuto knihu všem kdo pěstují plodovou zeleninu doporučuji. Je sice z roku 1968. Ale v češtině nic lepšího za těch 50 let nevyšlo. K sehnání jistě není, ale ve větších knihovnách by ji mohly mít (alespoň v MZK Brno ji mají). Testování různých předosevních příprav semen rajčat prováděl po dobu tří let Výzkumný ústav zelinářský v Olomouci a o výsledcích byla podána zpráva v jejich sborníku (výzkumné zprávě?), dnes už si nepamatuji jak to bylo přesně, ale tento materiál jsem našel při vyhledávní v katalogu knihovny v Olomouci, což bylo pro mne trochu z ruky.
Dělal jsem jeden pokus dle návodu uvedeného v knížce PZ, ale nemám ledničku, kde bych mohl nastavit teplotu -6 °C a tak jsem byl odkázán na počasí. Výsledky byly proto nečitelné. Testoval jsem na Beefmaster F1 a san Marzano 3.
Našel jsem si jiné zajímavé projekty a k tomuto jsem se už nevrátil
           Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty