Poraďte, prosím, jak pěstovat zeleninu
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?) 5.4.2010 8:39
Když už ten offtopic tak hezky funguje, odpovím. Jsem názoru, že rekultivace u tazatelky pomocí borůvek a fíkovníků JE nesmysl a tazatelce je to k ničemu. Když připustíme (nedovedu si představit jak by fíkovníky a borůvky odstranily ten sajrajt vespod),že by to fungovalo, za jakou dobu by tam asi mohli tu ZELENINU pěstovat? za padesát -sto let? To že jste nečetla o navážení ornice neznamená, že se nenaváží, loni jsme například k novostavbě ornici naváželi (a nikam o tom nepsali, samozřejmě). Pokud jde o borůvku, vyžaduje pro svůj růst TRVALE rašelinu, jinak jde do háje. A k Vašim posledním větám, Bohužel ten kýbl to opravdu neřeší, jednak kýbl není kubík, druhak tazatelka - jestli jsem dobře pochopil - chce pěstovat ZELENINU na větší části zahrady, ne zasadit jednu borůvku.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 4.4.2010 13:37
Pane PP, Vy jste snad ještě větší kacíř, než pan Kacíř. Vymýšlýte proč to nepůjde. Borůvky apod. byl nápad proto, aby v případě kyselé reakce nenavápnili vše a následně, až si vzpomenou nebo někde uvidí nemuseli znovu okyselovat. Zkuste přečíst příspěvky. Lidem se zadařilo zrekultivovat také skládky, daří se pěstovat v písčité půdě a nečetla jsem, že by někdo navážel ornici (možná jsem nečetla dostatečně pozorně). Vím, že by to byla asi nejvhodnější varianta, ale hledám nejschůdnější cestu a nabízím nápady. Nic víc, nic míň. Použít mohou a nemusí. Ten kýbl byl uveden pouze proto, že borůvka nebotřebuje pro svůj počáteční růst mít zrekultivovanou, navezením několika Tater (nebo čert ví jaké náklaďáky tam jezdí) ornice, půlku zahrady. Stačí cca kubík. A rostou tam růže, levandule a rajčata, taky plevel - na střepech a granátech. Přeji pěkný den! Elena
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?), 5.4.2010 8:39
Když už ten offtopic tak hezky funguje, odpovím. Jsem názoru, že rekultivace u tazatelky pomocí borůvek a fíkovníků JE nesmysl a tazatelce je to k ničemu. Když připustíme (nedovedu si představit jak by fíkovníky a borůvky odstranily ten sajrajt vespod),že by to fungovalo, za jakou dobu by tam asi mohli tu ZELENINU pěstovat? za padesát -sto let? To že jste nečetla o navážení ornice neznamená, že se nenaváží, loni jsme například k novostavbě ornici naváželi (a nikam o tom nepsali, samozřejmě). Pokud jde o borůvku, vyžaduje pro svůj růst TRVALE rašelinu, jinak jde do háje. A k Vašim posledním větám, Bohužel ten kýbl to opravdu neřeší, jednak kýbl není kubík, druhak tazatelka - jestli jsem dobře pochopil - chce pěstovat ZELENINU na větší části zahrady, ne zasadit jednu borůvku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 5.4.2010 9:05
Pane PP. Kanadská borůvka nevyžaduje trvale rašelinu, ale vyžaduje trvale kyselou půdu, což je rozdíl. Když jsem se po mnoha letech podíval do obce, kde jsem kdysi sloužil na vojně, tak tam u jednoho domu byl nádherný živý plot právě z kanadských borůvek doslova obalený plody. Ale půda je tam totálně písčité, o rašelině ani památky. Na horských svazích taky nikdy rašeliník většinou nerostl a půda je tam kyselá. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 5.4.2010 9:32
Pane PP, do háje, mám takový pocit, že si každý melme svoje, nepsala jsm kultivovat půdu pro zelninu pomocí borůvek, tak zlé to se mnou ještě není (aspoň doufám). Psala jsem nechat kyselý někde vedle domu, jako nápad, pro příště, něco mimo zeleniny. O kýblu bylo - nemají potřebu maxi prostoru pod kořeny - proto potom kubík. Když povápníte, dáte pytel rašeliny, půda okolo Vám tu rašelinu vlivem srážek, rozkladu a já nevím čeho ještě, odkyselí. Vaše zemina na zahradě není asi dostatečně propustná, proto nutná rašelina. A že vám tak nevadily vřesovištní rostliny jako borůvka? Ty se navíc nedají ani ozobat. Pěkný den. Elena Pane Stanislawe díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 5.4.2010 11:19
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 5.4.2010 15:54
No, nakonec mi to no koment nejde. Pane PP, psáno "pro chuť, pro radost, ze zahrádky na zobání dětem" - tudíž nejen zelenina. Kýbl - k tomu je snad zbytečné se vracet, ostatní pochopili! Vaše opuncie jsou bezva nápad, podle Wiki.. nejsenzačnější rostlina, znám ji, je krásná, když kvete, léčivá, plody jedlé, ovšem kdyby... Zavrhla jsem světlici barvířskou na zelené hnojení také proto, že mají děti. Zabodl jste si někdy trn z opuncie a pokoušel jste se ho dostat ven? Já jo. A určitě tam půjde! Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.54 (?), 5.4.2010 9:43
Pane PP,
tentokrát musím já konstatovat, ať si Vy řádně přečtete příspěvky. Nikdo neříká, ať tazatelka posazí celý pozemek borůvkami či brusinkami a tím. že ho rekultivuje. Ale že může na kousek zkusit na dát ty borůvky. pokud je tam samozřejmě kyselá ta tzv. půda.
No vidíte, Vám borůvky v kyselé půdě nejdou, mně jo. Ph 4.8. Když použiji Váš zabroušený styl, tak jste asi houby pěstitel, nebo Vám tam prostě nepůjdou, ať děláte co děláte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|