Polodeterminantní odrůdy - popis

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?)
25.5.2010 7:14
Skoro většina odrůd ze semen dovezených z Ruska jsou keříčkové, jelikož jsem vybíral dle tvaru, barvy a velikosti. A právě keříčkové byly "exotičtější". Jsou prý chuťově úplně někde jinde než tyčková, uvidíme (pokud tedy v tomto nečase porostou a nebudou chutnat všechny stejně - po odstáté vodě).
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 4.3.2010 10:05, zobrazeno: 7880x
Setkal jsem se na několika místech s tímto popisem i když ne přímo u rajčat. Dokážu si vybavit Determinantní (keříčkové) a Indeterminantní (tyčkové). Existuje i rajče polodeterminantního vzrůstu? Jak potom vypadá? Nebo je to jen vyšší forma keříčkového rajčete? Děkuji za odpovědi.

host - 180.2 (?), 4.3.2010 15:15

Dobrý den. Zkusím odpovědět. Při odpovídajících podmínkách Vám bude indeterminantní tyčkové rajče růst vlatně do nekonečna. Toho bylo využito před lety na světové výstavě v Japonsku, kdy byla předváděna jedna rostlina rajčete mohutného jako běžný strom. Keříčková rajčata se pěstují hlavně na poli pro svoji snadnou mechanizovanou sklizeň. A vámi uvedené rajče je něco mezi tím, čili může být vedeno na jeden výhon, ale posléza samo ukončuje terminální růst. Bude to pro pěstitele důležité z několika důvodů a ten jeden mě např. napadá, když potřebujete vystřídat ve skleníku kultury, takže nepotřebujete pěstovat indeterminantní. Stanislaw

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 4.3.2010 15:31
Děkuji za reakci. Mám např. odrůdu která je uváděna jako polodeter. s výškou růstu 110-150 cm. Sadit budu odrůdy všech tří "typů" a zkusím vysledovat rozdíly. Doposud jsem se věnoval převážně tyčkovým odrůdám, vyjímečně balkonovým keříčkovým. Každopádně díky. Mirek

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 24.5.2010 22:27

ja mam Mirku odrudu Black Seaman a ta si taky roste tak na pul, vetsinou necham 3vyhony a ty pak vyvazuju nahoru-kvuli plisni nechavam mene listu a nestrikam, proto jen 3vyhony..pak uz pestuji jen tyckove, kerickove absolutne asi uz 6let nepestuji

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 25.5.2010 7:14
Skoro většina odrůd ze semen dovezených z Ruska jsou keříčkové, jelikož jsem vybíral dle tvaru, barvy a velikosti. A právě keříčkové byly "exotičtější". Jsou prý chuťově úplně někde jinde než tyčková, uvidíme (pokud tedy v tomto nečase porostou a nebudou chutnat všechny stejně - po odstáté vodě).

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 29.5.2010 7:50
Dobré (slunečné) ráno, měl bych pěstitelský dotaz. Na snímku je odrůda rajčete, u které je uváděn polodeterminantní růst. Jak by jste ho vyštipovali, pokud by jste ho vyštipovali? Díky.
Bez názvu
Bez názvu
Černý Maur
Černý Maur
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024