Podzimní pěstování okurek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 89.147 (?), 15.12.2014 21:02, zobrazeno: 12792x
Máte prosím někdo zkušenost s tímto tematem.Jde mi o pěstování okurek ve foliovníku po okurkách, které již odrodily.Připadá v úvahu začátek srpna.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 15.12.2014 22:06
To je tak trochu nesmysl, pokud okurka roste, tak stále rodí. Když ji budete mít na síti, lze síť skasat, odplozené části výhonů u země odlistit a plození pokračuje stále na koncích výhonů.
Pokud vám okurky ze skleníku vyžene plíseň, nemá cenu v tom samém roce dávat okurky nové a je potřeba počkat na desinfekci mrazem (případně desifekci mrazem pomoci s chemií).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.147 (?), 4.9.2015 23:53
Ze semen na začátku srpna == první okurky na začátku září. Já třeba letos sázel asi 20.8. salátovky, ale mám skleník ze silného polykarbonátu a akumulací. První okurky budu mít tak zhruba v polovině září a pak až do poloviny října jsou ve skleníku optimální pěstební podmínky. 2 polovina už je horší a s nástupem mlh a dušičkovéno počasí je konec.
Obávám se však, že v pařeništi už během září budou dost nízké noční teploty a je otázka jesli to na ty okurky stačí. Okurky nejśou tolik náročné na světlo, takže je lze úspěšně pěstovat od začátku února až do konce října, ale musíte zajistit vyšší noční teploty pro salátovky 15°C. Nakládačky budou odolnější, ale pokud Vám to půjde pod 10 budou stagnovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.147 (?), 29.10.2016 21:40
Jen bych chtěl doplnit, že pěstování okurek na podzim vyžaduje pokud jde o hadovky, určité zásady. Mám zkušenosti s okurkami od SEMA , Superstar , Vista, Orca. Největší úspěchy dosáhnete, pokud je vysejete na konci července, rostou velmi dobře. Při pozdejším výsevu tak do konce srpna to také není špatné, pak ovšem okurky začínají rodit až na začítku řijna. Ještě pozdějším výsevu, okolo 15.9. začíná problém s tím, že po 23.9 se začnou zkracovat dni to vede k tomu, že okurky mají tendenci neodnožovat, a pozdě vyseté okurky nemají v této době ještě vyrostlé postranní výhony. Odnoží samozřejmě také ,ale později a tak se stává , že máte jeden 180cm vysoký výhon a teprve potom vám začnou růst postranní výhony. Dalším problémem jsou teploty. Pokud máte ve skleníku během podzimu ještě přijatelné noční teploty okolo 12-14°C , ale denní dosahují tak 17 °C kvůli španému počasí a takové podmínky trvají delší dobu okuka i v tomto období roste, jenže pokud pak přijde teplý den s teplotami ve skleníku 25-28°C - tedy optima pro okurky dojde ke zvadnutí a poškození rostliny. Teplota se musí zvedat postupně, aby si rostliny opět zvykly na teplé prostředí. Dalším problémem je nedostatek světla, záleží samozřejmě na počasí , jsou - li slunné dny tolik se to neprojeví, ale obecně po 25 říjnu již okurky trpí nedostatkem světla, teploty přes den by proto měly být jen lehce přes 20. (21-22°C) V noci naopak co nejvyšší ideálně okolo 18°C. od začátku hruhé dekády listopadu je již pro pěstování okuker v nevytápěných sklenících většinou příliš chladno. Pokud se rozhodnete přitápěním sezonu ještě prodloužit, nebude to mít díky krátkým mlhavým dnům, které v tomto období panují kýžený efekt.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.235 (?), 10.11.2016 2:53
Zajímavé příspěvky, skleník, foliovník ani pařeniště nemám. Venkovní sklizeň mi pravidelně zkrátí plíseň, letos se porost vyplodil a následně přišla plíseň. Často, ale plíseň zničí porost krátce po začátku sklizně, postřiky nějak nepůsobí. Uvažoval jsem, že bych koncem června, polovině července vysel další vlnu nakládaček, sálátovky již nepěstuji - myslím si, že mladé rostliny budou odolnější plísni než plodící porost. Zkoušl jste to někdo, jde mi o venkovní pěstování, měl bych rád okurky i v době dozrávání rajčat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.147 (?), 8.1.2017 0:00
Samozřejmě záleží jaký máte skleník a jaký je podzim. Letos to nebylo nic moc. Já mám ve skleníku 16mm polykarbonát a rozsáhlou zemní akumulaci. S tím lze pěstovat až do začátku mlhavého období. /bez topení/. Ještě bych chtěl pro případné zájemce doplnit. Teploty půdy na podzim klesají a proto je vhodné téměř nutné okurky roubovat pokud chcete pěstovat i říjnu nebo dále v zimě s topením.Letos vyzkouším hadoky odolné chladu. Za 14 dní je budu roubovat od února je zkusím pěstovat ve skleníku - topím okolo 18-20°C. Burpless Tasty Green F1 (AEV-vs.cz), v létě by měla jít pěstovat bez skleníku nebo pařeniště.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.192 (?), 4.9.2021 11:07
Dobrý den, opakovaně posledních několik roků zkouším srpnovou venkovní výsadbu okurek ze sazenic se střídavými úspěchy - předloni mohu tento pojkus hiodnotit jako úspěšný, vloni zvítězila rychle plíseň, ale několik ks jsem přece jen sklidil. Letos jsem vysadil vytáhlé sazenice Charlotte a Minisprint (celkem cca 20 sazenic) kolem 15. srpna, výsev byl 10. července. Zatím sazenice vlivem děšťů a zimy téměř nepovyrostly a nezesílily, je tam jedna střední okurkek a několik menšícjh. Chtěl bych je zvedonout na provázcích od země a přivázat ke konstrukci. Dotaz zní jestli mohu použít dřevěnou konstrukci a provázky z plísní zlikvidivané výsadby kterou jsem zrušil před cca 14 dny. Také v blízkosti mám plíseň na cuketych a "moučnou" plíseň na bezslupkaté dyni, také mě v blízkosti končí melouny. Mmám obavy z přenosu plísně. Okurky jsem asi před 14 dny stříkl Acrobatem (obecně okurky nestříkám, v minulosti postřiky neměly žádné poozitivní výsledky) společně s rajčaty. Jen pro zajímavost kolegyně nosí touto dobou okurky, které pne po jabloni a nestříká, spodky má chycené, vršek je zdravý, Také vím o pěstiteli co stříká okurky společně s vinnou révou, má je doteď celkem zdravé, ale nechce říct jakým postřikem.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|