Plíseň bramboru na rajčatech 2017
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
tuzezlypes - (22) - 195.1 (?), 31.7.2017 15:18
Tady na střední Moravě je sucho a horko, tento týden má být též tropický - má smysl preventivně ošetřit Acrobatem?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 196.17 (?), 31.7.2017 15:38
Já jsem se nechal tak trochu "vybláznit" Kukym, ale spíš jsem přece něco našel na porostu a tak jsem v sobotu aplikovat ten "jedovatý" Acrobat. Ta jedovatost je sice nadsázka, ale sám Kuky přišel s podezřením na karcinogennost mancozebu (Acrobat, Ridomil, Dithane atd.). No prostě je to "akýsi chemický sajrajt, jak to psával kdysi Paľo. No, nedá se nic dělat, už je tam. Na druhou stranu včerejší bouřka nad Pardubicemi mi asi dala s ochranou za pravdu. Něco jiného je déšť při teplotách pod 20°C, jako minulý týden a něco jiného je déšť v těhle tropech, kdy jsou pro šíření plísně mnohem lepší podmínky. Taky nejbližší monitorovací stanice už vyhlásily signalizaci: "ošetřujte ve zkráceném intervalu" (plíseň bramborová na bramborách). Taky mi není stále jasné, proč se u Acrobatu zkrátila OL z 21 dnů na 3. Kuky nám to snad vysvětlí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
alfonss - Bronzový Zahrádkář (99) - 226.65 (?), 3.8.2017 7:42
...nejbližší monitorovací stanice už vyhlásily signalizaci: "ošetřujte ve zkráceném intervalu... a kde ty monitorovací stanice jsou a kde jsou zveřejněné jejich varování přístupná pro zahrádkáře?
Děkuji za info.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 1.8.2017 8:02
Taky si myslím, že při předpovědi tropických teplot je zbytečné ten Acrobat použít i když on funguje i na Septoriovou a Alternariovou skvrnitost listů, se kterými se lze vypořádat i jinak, v tomto případě ekologičtěji (důsledně otrhávat spodní nadené listy a přitom zachovat hygienické podmínky, aby se choroba neřenesla jinam-například při zaštipování zálistků).
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 1.8.2017 13:22
Zrovna včera večír jsem se hrbil v okurkárňovém políčku, stříhal a odklízel nejchycenější listy. Nestříkám, máme dost sklizeno, ještě cosi na uhřébnutí bude, provzdušnění prodlouží životnost, plodnost porostu. SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 2.8.2017 9:25
Pokud je to opravdu plíseň bramborová tak nedokáže. Myslím si, že ve fázi, kdy jsou už viditelné skvrny na listech, stoncích i plodech nepomůže žádný postřik.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|