Plísen bramborová možná léčba nebo konec rostlin?

host - 35.184 (?) 
2.7.2011 0:17, zobrazeno: 14914x

Zdravím, podtřeboval bych poradit. Mám na rajčatech po deštích černé tečky jak na listech tak na stoncích.  Bylo použito dvou postřiku Dithane. Jsou rajčata nenávratně ztracena, nebo je zde ještě možnost léčby. Někde jsem četl možnost postřiku mlékem-mléko obsahuje množství vápníku.  Máte někdo zkušenosti z léčbou? Acroba, šampion, kuprikol, nehašenné vápno, hašené vápno?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 38.136 (?), 2.7.2011 3:12

Já si myslím, že na plíseň rajčete je ještě brzo. Spíš to může být septorióza. Pomáhají na ni stejné přípravky jako na plíseň rajčete. Spíš použijte přípravky se systémovou složkou - Acrobat /OL 21/, Ortiva a Ridomil /OL 3 dny/.

host - 148.167 (?), 2.7.2011 8:19

nechci se hádat, ale myslím, že na seproriozu akrobat ani ortiva nepomáhá. Spíše tak kocide, kupricol nebo champion (nevím zda se to tak píše).

host - 35.184 (?), 2.7.2011 11:38
Acrobat MZ je pro rostlinu systémový postřik, pomáhá i tam, kde nebyl nastříkán, dostává se do kořenů, stonků listů, plodů. Kontaktní postřik funguje jen tam, kde byl nanesen, např. Dithane, Champion, Kuprikol. Na již napadená rajčata Septoriozou by měl pravděpodobně zabrat Acrobat MZ. Dále se dopuručuje po něm použít Bravo500, má krátkou ochrannou lhůtu. Uvídím, snad to pomůže, jdu to rychle fíknout.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 2.7.2011 11:42

Bravo už není...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 2.7.2011 12:13

Já nevím zda je to přímo septorioza (příznaky odpovídají) ale mám to každý rok hlavně na rajčatech v květináčích, postřik jsem 2x vyzkoušel ale nezdá se mi že by zabral, a tak to neřeším. Liší se to také odrůdou od odrůdy, možná je to i opakovaně použitou zeminou. Plíseň jsem zatím u nás nepozoroval, přestože keříčkové odrůdy jsou velmi husté, provedl jsem prozatím dva preventivní postřiky a chystám se na třetí (podruhé Ridomil), objevil jsem však dnes na jedné rostlině napadené plody kulatýma zahnědlýma skvrnama a listy měly okraje taky divné (Antrakoza?). Poškozené výhony jsem i s plody odstranil a zvažuji zda vyhodit celou rostlinu, další část rostliny i plodů jsou nepoškozeny, silný vítr mi bohužel znemožňuje provést postřik.

Poškozená keříčková odrůda
Poškozená keříčková odrůda

K_R_T_E_K - (23) - 35.184 (?), 2.7.2011 16:07

Pro jistotu přikládám pár fotek. Celý záhon byl na jaře prohnojen konským hnojem. Na ochranu byl použit postřik Dithane 2x. Co je to tedy za nemoc?

host - 16.250 (?), 2.7.2011 11:04

No u nás již plíseň na rajčatech je. Může za to stále velmi vlhké počasí.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4588) - 38.136 (?), 2.7.2011 11:43

Kde u nás?

host - 148.167 (?), 2.7.2011 15:53

Já vím co je systémový a kontaktní postřik. Jen si myslím, že na nemoc rajčete (septorioza) akrobat ani ortiva nezabírá. Nevím zda máte vyzkoušeno, to je jiná věc, ale já když jsem tuhle hledala postřik na septoriozu, tak je doslova uvedená u championu a kupricolu.

Jinak ten druhý obrázek rajčat pana Mirka nevypadá moc dobře. Vůbec nevím co by to mohlo být.  U nás v Teplicích je zahradnictví a tam je jeden dobrý zahradník a tak vždycky dovezu vzorek a nějak to proberem

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz