Je to smutné až tragické, že toto vlákno musím otevřít já, protože to znamená, že jsem jedním z prvních postižených.
První nepochybné známky pb jsem objevil už 22.7. Opět mnohem dřív, než jsem čekal - podobně jako loni. První a nejvíc postižená odrůda je Tornádo, ze kterého jsem okamžitě "sklidil" asi 2 kg zelených rajčat a zkusím, zda dozrají v interiéru. Postupně se ale přidávají i další odrůdy: Tomato Berry, Kumato, Nelinka, přičemž Tomato Berry už je také postižené vážně (vijany i stonek). Dokonce jsem objevil i jeden postižený list na odrůdě Consuello, jejíž semínka jsem koupil od Sema, které ji inzerovalo jako plísni odolnou odrůdu. Byl to ale jen jediný list, zatím nemá pokračování.
Legrační je, že brambory mé i sousedovy jsou v pořádku - tedy možná nejsou, ale vypadají tak. Tak jsem je pro jistotu začal sklízet - mám velmi ranou Rosaru.
Mé odzkoušené i právě testované odolné odrůdy se, tedy kromě toho Consuella, tváří jakoby nic a ono se pro ně asi ani nic neděje. Těch spórů nejspíš nebylo nijak moc, a tak rostliny podléhají podle stupně tolerance k pb. Ale je v tom i náhoda, smůlu má ta rostliny, která těch spór nachytá nejvíc. Vím už dlouho, že Tornádo má téměř nulovou a plíseň se rychle šíří i uvnitř rostliny. TB je na tom podobně.
Milan HP