Plíseň bramborová 2021 - stav fronty

host - 204.6 (?)
24.7.2021 19:16

SEMO nemá rajče Consuello v nabídce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 24.7.2021 17:36, zobrazeno: 31911x

Je to smutné až tragické, že toto vlákno musím otevřít já, protože to znamená, že jsem jedním z prvních postižených.

První nepochybné známky pb jsem objevil už 22.7. Opět mnohem dřív, než jsem čekal - podobně jako loni. První a nejvíc postižená odrůda je Tornádo, ze kterého jsem okamžitě "sklidil" asi 2 kg zelených rajčat a zkusím, zda dozrají v interiéru. Postupně se ale přidávají i další odrůdy: Tomato Berry, Kumato, Nelinka, přičemž Tomato Berry už je také postižené vážně (vijany i stonek). Dokonce jsem objevil i jeden postižený list na odrůdě Consuello, jejíž semínka jsem koupil od Sema, které ji inzerovalo jako plísni odolnou odrůdu. Byl to ale jen jediný list, zatím nemá pokračování.

Legrační je, že brambory mé i sousedovy jsou v pořádku - tedy možná nejsou, ale vypadají tak. Tak jsem je pro jistotu začal sklízet - mám velmi ranou Rosaru.

Mé odzkoušené i právě testované odolné odrůdy se, tedy kromě toho Consuella, tváří jakoby nic a ono se pro ně asi ani nic neděje. Těch spórů nejspíš nebylo nijak moc, a tak rostliny podléhají podle stupně tolerance k pb. Ale je v tom i náhoda, smůlu má ta rostliny, která těch spór nachytá nejvíc. Vím už dlouho, že Tornádo má téměř nulovou a plíseň se rychle šíří i uvnitř rostliny. TB je na tom podobně.

Milan HP

host - 63.136 (?), 24.7.2021 18:27

Chtělo by to nějaké fotky.

Vladimír

host - 204.6 (?), 24.7.2021 19:16

SEMO nemá rajče Consuello v nabídce.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 1.8.2021 9:41

Máte pravdu, omlouvám se, vloudila se chybka: je od Dobrasemena a navíc jen s jedním l. Ale od té doby jsem na nich (mám 2) nenašel nic podobného plísni. Takže snad dobrý, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. 

Milan HP

SEMO mi snad odpustí, že jsem jim omylem udělal špatnou reklamu.

host - 63.136 (?), 24.7.2021 21:34

Milane, co s tím budeš dělat? Já z toho mám hrůzu. Do rajčat jsem letos vložil tolik práce a kdyby z toho nic nebylo, tak už tu zahradu opustím. Jen všechno zatravním a bude po ftákách.

Vladimír

host - 248.73 (?), 24.7.2021 22:05

Rozhodně nejste sám, ani první. U nás letos už část zahrádkářů kvůli plísni rajčata zlikvidovala. Vydržela zatím jen těm, co je mají pod krytem. Ostatní vč.mne mají stonky (s fleky), na kterých se zatím drží pár neúplných vijanů a část listů. Člověk se s tím od jara piplá a pak to takhle dopadne angry...           Lída

host - 63.136 (?), 25.7.2021 6:35

Paní Lído, nebyla by nějaká fotka těch napadených rostlin, myslím tím třeba ty stonky s fleky. Pokud ano, tak dopředu děkuji.

Vladimír

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 248.73 (?), 25.7.2021 21:14

Tak jsem dnes vyfotila a přikládám fotky těch chudáků. Byla stříkána 14.6. a 10.7. zároveň s bramborami Acrobatem. Pak ještě teď 23.7. Ortivou. Brambory (poslední fotka) jsou ještě zelené, plíšně jen sem tam stopa při detailním pohledu.   Lída

Nevím, jak otočit fotky, omlouvám se...

host - 123.1 (?), 25.7.2021 22:34

3 postřiky "tvrdou" chemií a docela tristní stav?..A já si stěžuji, že se mi ve skleníku objevují první fleky černě rajčatové (olivová skvrnitost, Fulvia) a to na rajčata zásadně syntetickou chemii nepoužívám. Jsou to plodiny, které si chodím trhat denně přímo ze zahrady. To vám nevadí pěstovat a konzumovat chemické plody jako z obchodu? Takový mancozeb z Acrobatu, pokud pamatuju, vykazuje rezidua velmi dlouho. Ortiva má OL asi 12 dní, takže rezidua budou taky po měsíci.. Já používám kombinaci pravidelných postřiků - Cuprotonic, Vitisan, oleje, Karanimba, při vlhkém počasí jako letos Champion/Kuprikol. Měď lze slušně umýt. Skleník v sezóně nikdy nezavírám, protrhávám listy odspodu. Moc nehnojím dusíkem. Venku zatím vše zdrávo, ve skleníku jsem bohužel musel dnes radikálně protrhat listy. Zatím napadeny jen starší české odrůdy (Start, Uragan a docela to bere i Sonet). Příjemným překvapením je Brunito a Crimsony čisté.

Daník

host - 248.73 (?), 25.7.2021 23:07

Normálně používám jen 2x Acrobat a bohatě to stačí. Jenže ty letošní deště a dusna zafungovaly takhle... Spodní listy cca do výšky 30cm odlamuji normálně také, aby mohl proudit vzduch, takhle oholená rajčata mám poprvé za všechny ty roky. Jinak uváděná OL pro rajčata je u Acrobatu i Ortivy 3 dny.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz