Pěstování sazenic rajč a paprik pod zářivkou

host - 121.162 (?)
10.2.2010 13:58
Speciální zářivka je marketingový tah.Je to možná jen lepší pocit, že jsem koupil něco special, ale speciální je jen cena.Tvrdím to na základě dlouholeté zkušenosti zejména v akvaristice, kde jde taky hodně o zeleň.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 241.33 (?), 2.2.2010 1:13, zobrazeno: 33271x

Zdravím místní pěstitele. Chtěl bych tento rok zkusit uspíšit sadbu rajčat a paprik. Napadla mě myšlenka uměleho osvětlení a již ted začátkem února vysadit semínka. Dočetl jsem se obecně, že se doporučuje použití zařívek třípásmových 36w/860 cena kole 60-70,-kč a nebo s plným spektrem 36/960 cena kolem 180,- (tyto mají zas menší světelný tok v lm oproti třípasmových). Zářivky mají odsahovat modré spekrum spolu s červeným. O podílu UV záření jsem zatím moc nedočetl, ale předpokládám, že i toto je u běžné trubice zastoupeno. Sazeni bych pěstoval v polystyrénové krabici 1200x500x500 vylepené ze vnitřní strany hliníkovou folii kvuli odsleku záření.

Použil bych jednu zářivkovou trubici 36W (možná dvě?)

Máte někdo zkušenosti s tímto druhem předpěstování?

PS: skleník nemám, a jižní stranu baráku taky ne, proto to chci zkusit pod zářivkou.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 2.2.2010 8:21
Tady by možná mohli poradit akvaristé. Speciální trubice, které podporují svým spektrem růst, se používají pro akvarijní rostliny.

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 2.2.2010 10:16
zdravim, nez jsem dostala muj prostor na zazimovani mych rostlin a pestovani zeleniny... ale predtim jsem mela pouze severni stranu bydleni a tak jsem se stim take musela smirit... pestovala jsem take brzo leden a unor to bylo vzdy, protoze v breznu jsem uz byla vice venku a tak mi cas moc nezbyval a i kdyz se trochu rostlinky vytahli mi nevadilo, protoze jsem to mela pouze pro svoji potrebu a ne na prodej. A v zemi kdyz jsem je zakopala hloubeji tak to clovek ani nepoznal ze jsou nejak stihlejsi, oni to vzdy dohnali a byly hezke a plodili take sikovne-- ale ted to mam v tom jiznim prostoru ale stejne tam nemam moc teplo, protoze oni by se mi stejne vytahovali k vuli teplu,,,,,,,ale pro vas jsem okopirovala z knizky tento obrazek asi si takto predstavujete ty vase rostlinky pod svetlem... jenze ja mela nejspise jeden klad,.. mela jsem take male dite a tak chtelo svitit v pokoji nez uslo.. ale ted nesvitim , ale zase jsou na jizni strane-
kouknout na obrazek umele svetlo
kouknout na obrazek umele svetlo

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 2.2.2010 16:36

Připojuji pár svých postřehů. Inspirován hodně stránkami pana Hejduka jsem před několika lety začal předpěstovávat rajčata a papriky pod zářivkami (podle jeho hesla "proč drahé teplo, když lze dodat levné světlo"). Začal jsem používat vyřazené školní dvojice trubic 150 cm coolwhite. Výsev byl na přelomu prosince a ledna a myslím, že tak do března se docela dařilo. Pak přicházelo dost oteplení, do místnosti šlo hodně sluníčka a i při vypnutém topení začaly jít hlavně rajčata dost do výšky a i teplo z předřadníků bylo dost znát. Mám ale skleník ("nevytápěný", kdyžtak jen lahvema s vodou), takže je kde pokračovat. Letošní sezonu zkouším plug&grow kompaktní zařivku, která je sice dražší, ale díky elektronickému předřadníku je zase menší spotřeba a hlavně má mít údajně spektrum přizpůsobené pro rostliny.  Špatnou zkušenost mám s klasickými kompaktními zářivkami, tam mi to přišlo, že jejich světlo rostliny skoro nevidí. Některé druhy rostlin reagují ale velmi různě. Například šalvěj jsem ještě "nepřesvědčil", že umělé světlo by ji mohlo stačit, kdežto třeba nařízkované surfinie nebo petunky rostou jako divé, jenže kam je dát, když rajčata a papriky zaberou většinu místa. Rajčata a papriky rostou myslím dost slušně. Zatím nevidím výrazný rozdíl oproti původním coolwhite trubicím, ale třeba to ještě dopadne jinak.

pod trubicema 1
pod trubicema 1
pod trubicema 2
pod trubicema 2
pod trubicema 3 (vše 13.3.)
pod trubicema 3 (vše 13.3.)

host - 155.12 (?), 2.2.2010 19:04
Dle délky (po 15 cm) cca 275 Kč,- za 75 cm.

host - 197.4 (?), 2.2.2010 23:56
Myslím, že naprosto vhodné by byly třípásmové zářivky.Jsou cenově příznivé a pro růst rostlin velmi dobré.Jsem také akvarista takže vím o čem mluvím.Mnoho speciálních zářivek Aquaglo, Floraglo a podobně jsou jen přebalené třípásmovky za notně přebalenou cenu.Místo tlumivek je lepší použít elektronický předřadník, který má jak zde bylo řečeno nižší spotřebu a tím pádem také podstatně méně topí.Jinak coolwhite a pod. je jen komerční označen"teploty! vydávaného světla-číselně např.827,830,840,865 kde čím vyšší číslo, tím studenější bílá.827 je na pohled dost žlutá,865 studeně bílá s nádechem až do modra.

host - 239.112 (?), 6.2.2010 7:14

Jako akvarista jsem používal normální zářivku a rostliny mi rostly dobře, dokonce mi i některé pod sklem kvetly. Mezi zářivkami byly tehdy rozdíly v barvě světla poznatelné snad jen okem. Lépe se osvědčily ty zářivky, které svítily do žluté barvy. Taky někdy po výměně zářivky stačilo otočit krycí skla a rostliny zase rostly OK.Jinak v akvaristickém kroužku jsme měli vše osvětleno žárovkami, to kvůli růstu rostlin. Mnozí tehdy měli proto při osvětlení zářivky i žárovku. Populární byly z NDR dovážené fialové zářivky, ale při nich rostliny rostly špatně. Takové osvětlení se zapínalo jen na chvíli - pro lepší efekt vybarvení ryb.

host - 197.4 (?), 8.2.2010 22:44
Třípásmové zářivky jsou v podstatě klasické, běžně se používají a pokud je nekupujete v akvaristice tak jsou i za pár korun.Klidně stačí i obyčejná značka, není třeba hledat nějaké echt speciály.Jinak pod třípásmovkami mi v akva průběžně kvete třeba anubias.Žárovka je problém kvůli teplu a také v dnešní době kvůli spotřebě.Je rozdíl svítit jednou lineární 18W zářivkou nebo tam pražit 100W žárovkou.Samozřejmě svítidlo je dražší kvůli elektronickému předřadníku nebo tlumivce, ale pokud svítíte v akva 12h denně dvěma nebo více zářivkami tak se to poměrně brzy vrátí a velmi podobné by to bylo u umělého osvětlení sadby.

host - 235.249 (?), 9.2.2010 0:38

Pod normální zářivkou určitě porostou taky, ale speciální se vyplatí víc - svítí jen v pásmech, které rostliny dokážou nejlíp využít.

host - 121.162 (?), 10.2.2010 13:58
Speciální zářivka je marketingový tah.Je to možná jen lepší pocit, že jsem koupil něco special, ale speciální je jen cena.Tvrdím to na základě dlouholeté zkušenosti zejména v akvaristice, kde jde taky hodně o zeleň.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz