Pěstování cuket navysoko
|
|
 |
 |
host - 232.120 (?) 4.7.2014 5:20
Už jsem o tom uvažoval vloni, jenže jsem to nějak nestihnul zrealizovat, ale letos to u dvou též praktikuji.U prvních plodů, které jsme již zkonzumovali(mladé-do 20cm) jsem též uplatnil vychytávku proti zahnívání konců a vlastně i částečně proti ožírání od slizounů.Jednoduše cuketku přizvednu a konec vypodložím kelímkem, nebo kvetináčkem, podle výšky samozřejmě.Taky se mi osvědčilo v určitém stádiu odlomit květ a nenechávat ho tam a nečekat až do doby, kdy odpadne sám, jelikož jsem vypozoroval, že od zahnívajícího květu před odpadnutím se stačí,,nakazit"prdelka cuketky a tím je znehodnocena, musí se amputovat a čekaz na další.Foto podkládání dodám.J a Olí
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář (289) - 143.28 (?), 3.7.2014 13:57, zobrazeno: 30590x
Zajímalo by mě,
jestli jste někdo zkoušeli pěstovat cukety vedením do výšky.Já se o to letos pokouším, ale netuším, jestli to půjde.Malé plody mi likvidují slimáci a taky úspora místa je lákavá.je otázka, jestli se mi to celé nezřítí pod tíhou plodů dolů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 3.7.2014 18:58
Už jednou jsem zde dával obrázky z Italie.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář (289) - 143.28 (?), 3.7.2014 20:33
Tak Italové,
ti to mají vychytané.Když to zvládnou oni, já taky. Krásné, děkuju za inspiraci.
Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 4.7.2014 5:20
Už jsem o tom uvažoval vloni, jenže jsem to nějak nestihnul zrealizovat, ale letos to u dvou též praktikuji.U prvních plodů, které jsme již zkonzumovali(mladé-do 20cm) jsem též uplatnil vychytávku proti zahnívání konců a vlastně i částečně proti ožírání od slizounů.Jednoduše cuketku přizvednu a konec vypodložím kelímkem, nebo kvetináčkem, podle výšky samozřejmě.Taky se mi osvědčilo v určitém stádiu odlomit květ a nenechávat ho tam a nečekat až do doby, kdy odpadne sám, jelikož jsem vypozoroval, že od zahnívajícího květu před odpadnutím se stačí,,nakazit"prdelka cuketky a tím je znehodnocena, musí se amputovat a čekaz na další.Foto podkládání dodám.J a Olí
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 7.7.2014 21:48
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.120 (?), 7.7.2014 21:50
ještě maličko z jiného pohledu
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vocko - (1) - 20.105 (?), 29.10.2016 19:17
Dobrý den,
v letošním roce jsem vyzkoušel několik odrůd cukety k pěstování navysoko. Záhonek jsem hnojil minimálně (naposledy začátkem července), použil jsem mulčování posekanou trávou. Přikládám dvě fotografie, s výsledkem jsem maximálně spokojen. 
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 197.201 (?), 3.1.2017 7:05
V minulej sezóne sme tento spôsob pestovania odskúšali prvýkrát. Ako opora boli použité vyradené Al profily tvaru U s niekoľkými navŕtanými otvormi po celej dĺžke. Doterajšie poznatky sú také, že kolík musí byť v tesnej blízkosti byle, a tá musí byť k nemu veľmi dobre priviazaná, aby byľ bola riadne zafixovaná, stabilne uchytená a nedochádzalo k jej vykrúcaniu za vetra alebo počas silnejšieho dažďa. Resp. k jej zosúvaniu. V opačnom prípade kmienik, a neraz i listy a kvety, utrpeli zranenia, ktoré ich oslabovali a ničili. Typické odhnívanie byle v blízkosti krčka (styku so zemou) spozorované nebolo, rastliny zabrali menej miesta a boli oveľa vzdušnejšie a prístupnejšie pre polievanie a ochranu. Pri tomto spôsobe pestovania sme mohli použiť i adresné zavlažovanie priamo ku koreňom pomocou veľkej plastovej fľaše (min. 2 l, najlepšie 5). Časom saukázalo, že kovová tyč nie je práve najlepším riešením a bolo by vhodnejšie použiť napr. drevené kolíky, nakoľko kov sa za letných horúčav vždy silne rozpálil...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|