Paradajky pre r. 2024
|
|
|
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 34.36 (?) 31.1.2024 14:34
Dvě INDIGO krásky: vlevo tyčková (indeterminantní), vpravo trpasličí (Dwarf) obě vyseté 13. prosince-rozdíl vidět nejen ve výšce, ale i habituse.🍅❤🍅
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 31.1.2024 15:46
Ahoj Evi,
trénuješ češtinu, protože uvažuješ o emigraci do Česka? Nedělej to, nijak by sis nepolepšila. Ale nemyslím to trénování, říká se, že kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem.
Máš naprostou pravdu: jsou to krásky jak ze žurnálu. Škoda, že ten palec nahoru nejde zabarvit do zelena.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.42 (?), 5.2.2024 23:48
Jak je to s udávanou expirací rajčatových semínek? Na sáčku je uvedené většinou jen 2 roky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 6.2.2024 11:38
Rajčatová semínka si udržují svou schopnost vyklíčit mnohem déle než papriky. Pochopitelně časem se procento klíčivosti snižuje. Ty dva roky jsou opatření, které má producenta nejspíš ochránit před reklamacemi.
Dočetl jsem se, že se počítá s dostatečnou schopností vyklíčit až do 8 let. Vím o případech, kdy vyklíčila semínka starší 20 let, ale tam asi byly použity speciální postupy. Osobně jsem loni na podzim klíčil semínka 6 let stará obvyklou metodou, vysel jsem 3 a dvě mi z toho vyklíčila. Teď jsou z nich dospělé rostliny i s plody. Samozřejmě záleží na způsobu skladování.
Při výsevu to řeším tak, že pokud seju prošlá semínka, přidávám 10 - 20% semínek, podle času po expiraci. Dost často se mi pak ale stává, že mám sazenic příliš mnoho. 
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 6.2.2024 18:14
Já si dovolím rozšířit dotaz k tomu způsobu skladování semínek rajčat a případně i paprik. Jak skladujete semena rajčat a případně i paprik, vy, nejzkušenější pěstitelé a odborníci, paní E.T., pane Milane, pane Vladimíre? Já skladuji semínka v plastovém uzavíratelném sáčku založeném ve dveřích chladničky a jsem přesvědčený, že nižší teploty pro zachování dlouhodobé klíčivosti semínek jsou příznivější, než vyšší. Jak to vidíte vy, odborníci, má to smysl? Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 6.2.2024 22:17
Vůbec netuším. Mám jen pocit, že to nejdůležitější je vlhkost vzduchu a ochrana před ní. Tedy plastový, dobře uzavřený sáček, plní svou funkci dostatečně. Nižší teplota je faktor, se kterým nemám zkušenosti. Ty Nelinky, které vyklíčily po 6 letech jsou moje nejdelší zkušenost. Uložené celé roky v pokojové teplotě. Vyplývá to z toho, že stále spíš jdu po nových odrůdách, než abych se vracel.
A papriky? Přiznám se úplně upřímně: předloňské Big Red z mých plodů jsem se neobtěžoval ani nikam uložit. Jak jsem je sušil na talířku v pokojové teplotě ve skříňce, tak jsem je po 2 letech vysel. K mému překvapení vyklíčily všechny. Pokojová teplota, v létě ovšem i ke 30°C. A naopak, některé koupené papriky s letošní expirací (12/24) mi vyšly jen napůl. Skladování totožné, tedy u mne.
Takže v tom nevidím nějaký spolehlivý princip. Snad jen nenechat je příliš zvlhnout.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 60.9 (?), 7.2.2024 8:10
Jednotlivé odrůdy mám v sáčcích se ziplockem, všechno (cca 500 odrůd) ve dvou krabicích od Orient dezertu, normálně ve skříni v obýváku. Nemám problémy s klíčivostí, nejstarší co mně vyklíčilo bylo rajče Reinhard´s Chcolate Heart (semena z roku 2012- 10 let).
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Tomáš M. - (15) - 230.81 (?), 7.2.2024 12:33
Moje zkušenosti jsou podobné jako výše. Rajčatová semínka klíčí výborně i po mnoha letech. Naproti tomu u semínek paprik (v mém případě chilli odrůd všech běžných druhů - annuum, chinense, baccatum, pubescens) klíčivost strmě klesá cca po 5 letech, takže u semínek starších než cca 6 let nevyklíčí už prakticky nic.
Letos jsem zkoušel dát vyklíčit nějaká stará semínka chilli, co jsem měl ze sklizně z let 2017 a starších a nevyklíčilo nic.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |