Papriky ze semínka, co s nimi?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
17.6.2011 17:30

Paprika potřebuje mít  "hlavu na slunci a nohy ve vodě" takže přímé slunce potřebuje. Zkuste zastínit květináče např. pásem kartonu aby se zemina tolik neprohřívala, prozatím nehnojte a jen zalévejte. Pokud by jim slunce spálilo listy tak to hned poznáte. Napadla mne ještě jedna věc, píšete že máte semena z kupovaných paprik. Já jednu takovou odrůdu pěstuji již několik let a letos jsem si všiml jedné věci, rostliny které jsou ve skleníku a foliáku svěsí listy. Rostou mají plody ale listy jsou odpoledne svěšené, jiné odrůdy to nedělají (zkusím to nafotit).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 57.240 (?), 17.6.2011 18:14

Gardena dělá domácí set zavlažování na květináčky, nastavíte čas a dobu zavlažování a vodu můžete čerpat třeba z kýble, ideální na domácí podmínky

jinak i prolitý substrát shora vyschne třeba za 10 minut, když na něj svítí sluníčko

a hlavně, kupovaný substrát neobsahuje jílové složky, tj. nezadržuje vodu, proto je daleko obtížnější dodržet optimální závlahu

osobně kupovaný substrát míchám vždy se zeminou

koupený nechte chvíli na sluníčku a máte z něj prach, který když zalijete tak voda pouze proteče skrz

host - 105.77 (?), 16.6.2011 16:38

Jinak papriky mi vždy takhle na přímém sluníčku uvadnou. Je něco špatně nebo je to normální jev? Málo zalité? Přitom substrát je zvrchu vlhký...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 17.6.2011 15:25

Nevím zda jste při vysazování nepoškodil kořínky, rostlina potřebuje asi 14 dnů na zotavení kořenového systému a přímé slunce je potřebné, ale taky "sviňa" pokud praží na tak malé květináče které se rychle zahřejí. Prubněte změřit teplotu zeminy v nich. Psal jsem Vám již dříve abyste místo kvantity vsadil na kvalitu a pokud by bylo příkl. 5 - 10 desetilitrových květináčů úroda by nebyla jistě menší, ale potíže jistě, místa by to zabralo stejně. Cením Vaši snahu ale dvacet-třicet sazenic v malých květináčích, tolik nemám ani já na zahradě ve volné půdě.

host - 105.77 (?), 17.6.2011 17:10

Já nevím, může jim vadit přímé slunce? Snažil jsem se kořeny nepoškodit, možná tak u dvou jsem kořeny potrhal, ale ty zatím vypadají dobře. Večer jsou vždy papriky krásné, jen když na ně praží sluníčko, tak uvadnou. Jak mám tedy postupovat? Mám je nechat doma než povyrostou? Zase naopak když jsou venku mají dost světla a rychle rostou. Nevím, jak toto řešit, abych o papričky nepřišel? :-/ Zvyknout si?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.6.2011 17:30

Paprika potřebuje mít  "hlavu na slunci a nohy ve vodě" takže přímé slunce potřebuje. Zkuste zastínit květináče např. pásem kartonu aby se zemina tolik neprohřívala, prozatím nehnojte a jen zalévejte. Pokud by jim slunce spálilo listy tak to hned poznáte. Napadla mne ještě jedna věc, píšete že máte semena z kupovaných paprik. Já jednu takovou odrůdu pěstuji již několik let a letos jsem si všiml jedné věci, rostliny které jsou ve skleníku a foliáku svěsí listy. Rostou mají plody ale listy jsou odpoledne svěšené, jiné odrůdy to nedělají (zkusím to nafotit).

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.6.2011 7:19

Tak terazky som z toho volako zmetený, rostlina která svěšuje listy byla normální ale objevil jsem další která se tak chová. Růstové vrcholy se skloní dolů ale listy jsou pevné, tzn. nejsou povadlé tak jako když nemají např. dostatek vody. Jedná se o rostliny na záhoně, venkovní teplota byla v době focení (21 hod.) více než dvacet stupňů.

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 68.17 (?), 19.6.2011 17:20

Tak to asi nebude můj případ, u mne když jsou lístky uvadlé, tak jsou velice křehké, to znamená, že je to asi z nedostatku vody, případně z toho přímého slunce...

Ale daří se jim dobře. A dokonce nasazují na květy, což nevím, jestli je dobře, jestli to mám nechat, nebo nějak zakročit, rostlinky jsou ještě celkem malé a nevím, zda nějakou papričku udrží. Jak dále pokračovat, aby to bylo efektivní?

A ještě další foto je ze spodní části paprik. Jak toto ošetřovat? Nějak zastřihávat tyto malé výhonky, aby rostlinka byla silnější? Jak toto vy odborníci ošetřujete?

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 68.17 (?), 19.6.2011 17:23

A tady je ta spodní část stonku, tak očekávám vaše rady jak na počátek květenství, tak na ošetření stonku..

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 68.17 (?), 19.6.2011 18:12

A některé z mých listů vypadají takto, jejich konečky především, ale celá rostlinka je dost pevná, jen tyto okraje. Je to od popálení? Nevadí to paprikám? Aspoň si zvyknou na přímé slunce ne?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 19.6.2011 18:27
Ta špiška listu vypadá jako by tam stála kapka vody a nebo se list něčeho dotýkal (... nevadí že některé listíky se dotékají hlíny?). Papriky nechte na slunci ale nezalévejte na list, alespoň ne za přímého slunce, co se týče zálistků vyrůstajících na stonku tak je můžete vylamovat až po jeho první rozdvojení.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz