Papriky 2022
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 227.39 (?), 21.2.2022 19:51
Z paprik vo fyziologickej zrelosti(cervena farba) je dost sladke leco, to mi chuti menej, take papriky mam skor rad ako plnene alebo len tak na panvici s cibulou a slaninou a vajciami alebo pod mäso, do gulasu... Tento rok sa chystam vysadit osvedcenu vsestrannu Slovakiu a skusim prvykrat Montantu-to by mala byt "supermarketova" paprika na priamy konzum. Chcel by som este nejaku na to leco tmavozelenu co neprechadza do cervenej farby. Existuje taka vôbec?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.39 (?), 21.2.2022 20:01
Amy som mal minuly rok, obrovske chutne plody len sa dost rozvarala pri tepelnej uprave, no pre niekoho to moze byt aj vyhoda. Predtym som viac rokov mal Zlatu, podobna Amy, len mensie plody. Prisiel som na chut pravemu lecu a tie zlte odrody, sa skor hodia na priamy konzum podla mna.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 22.4.2022 1:14
Tak letos jsem vypěstoval hubené Twiggy, ale bez nemocí a škůdců (tedy prozatím). Jsem zvědavý, zda jejich boky budou dost široké na to, aby byly také plodné. Naděje tu určitě je: několik z nich už vyvíjí plody. Viz foto. Tohle je ovšem jasná jednička, ale i některé v balkonovnících už mají papričky. Na druhou stranu ale některé (kvetou už téměř všechny, tedy ty z listopadového výsevu) shazují celé květy. Možná nebyly opyleny, ale na to je shazují příliš rychle. Spíš si myslím, že prostě ty rostliny vědí, že na to ještě nemají. Jak, ví jen Matka Příroda. Co mne ale vlastně těší nejvíc je, že všechny vypadají naprosto zdravě, žádné skvrny na listech, žádné deformace, žádné opadávající listy jako dřív. A tak vesele doufám, že jednoho dne uznají, že už jsou dost dospělé na to, aby myslely na přežití rodu a vrhnou se na plození.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.156 (?), 5.5.2022 6:55
Neviete mi prosím poradit prečo mám listy na paprike skrutene? Sú na parapete v izbe..čo urobiť na nápravu ďakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 5.5.2022 8:06
Když si vygooglíte kroucení listů paprik, zjistíte, že těch příčin může být hned několik. Bez podrobných údajů nelze příčinu s přiměřenou jistotou určit (možná ani s nimi). Troufnu si ale říct, že Váš problém je fyziologický, způsobený podmínkami pěstování a také, že není vážný. Po přesazení do zahrady či skleníku pravděpodobně zmizí. A to už není daleko.
Nicméně kdykoliv je s mými rostlinami, nejen paprikami, cokoliv špatně a já netuším, co to je, používám univerzální recept: přesadím je do nové směsi sunstrátu a zahradní půdy a také do větších nádob a pak hlídám, aby byly přiměřeně zalévané a hnojené. Případně je i přenesu na jiné místo. Pomáhá to poměrně často.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 5.5.2022 8:12
Moc vody, moc světla, veliká zima, veliké teplo, problém s živinami...
vyberte si
Já letos měl stejný problém, tipuji, že to bylo zimou. Pod 5C jim nedělá dobře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.156 (?), 5.5.2022 16:35
Ďakujem vám..je to môj prvý rok paprík..podľa Gogola čo som hľadal to mala byť vysoká vzdušná vlhkosť..vždy ich nechám trošku preschnut a potom polejem..asi pred týždňom som ich pikíroval... čo som si všimol v googli boli listy zväčša vykrutene do spodu u mňa sú do vrchu ale hádam to zmizne..ďakujem pekne za rady..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 5.5.2022 16:55
Já už mám papriky ve skleníku, ze začátku byly teploty ráno jen kolem 6 stupnů, ale nika jim to neublížilo a rajčatům taky ne. Jak už bylo psáno může to být problém s živinama a nebo vysokýma teplotama za oknem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 5.5.2022 20:42
Mám podobnou zkušenost: raní teploty v balkonovnících se pohybovaly kolem 7°C, výjimečně i o něco málo méně. Ovšem jen na několik, maximálně na 3, hodin. Během dne pak teploty vystoupaly na nejmíň 15°C. A papriky rostou a vyvíjejí plody. Listy se jim nekroutí, vypadají úplně normálně (výsev v listopadu). Co ale přeci jen ukazuje na neoptimální podmínky, je to, že dost květů, i oplozených, opadává. Doma na okně i v balkonovníku. Ty rostliny vědí, na co mají a na co ne.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 28.6.2022 20:55
Je na čase mrknout, jak ty "modelky z přehlídkového mola", jak je tady někdo téměř něžně nazval, vypadají teď. Snímek je dnešní, podešťový, předtím byly spíš do žluta a plody rostly pomalu. Od výsadby jsem je včera pohnojil slepičincem podruhé. Podobně jako rajčata a i košťáloviny a celer. Netkanková stěna je proti převládajícím větrům a myslím, že jim rozhodně neškodí. Jsou tam povětšinou tenkostěnné Slávy a Lungy, ale i několik rostlin Big Red s plody. Na balkóně už mi první plod Big Red mění barvu, takže už brzy dozraje. Letošní počasí zatím paprikám dost přeje.
Budu muset začít sklízet, ale zatím nemám dost rajčat (pouze dole na balkónech), takže půjdou do kyselého nálevu. Nemáte někdo nějaký dobrý až výtečný recept? Díky.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|