Papriky 2015

host - 3.120 (?)
6.1.2015 9:19

Už hodně sezón používám k výsevu paprik jogurtovač.Nechám zapnutý na nižší teplotu, ta je málo přes 30 st.Do krytu mám vyvrtané otvory, aby větral.Papriky vyklíčí za týden až 10 dní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 6.1.2015 9:15

Pro paní Kateřinu: Já jsem tušil, že by to měla být spíše Moravská ovocná, ale ten název Ginal se mně líbil, vypadalo to trochu exoticky. Co to vlastně je? 

Pokud jde o tu Moravskou ovocnou, tak ji budu pěstovat na zahradě možná ve 30 l kontejneru nebo v záhonu, jen nevím jak ji ochráním ve dnech kdy bude slunečno a přitom chladné noci- možná zkusím netkanou folii.

Pokud jde o výsevní substrát, tak nikdy nepoužívám prodávaný substrát pro výsevy. Většinou koupím AGRO UNIVERSÁLNÍ  (75 litrů?) a míchám ho asi 1:3 s nějakou hlínou ze zahrady (většinou neprosátý kompost ze kterého jen vyberu větší kousky, větvičky apod.). Těch 75 litrů mně úplně stačí na výsevy i zapěstování více jak 300 sazenic v kelímcích 0,2 l a ještě mně hodně zbyde. Nikdy jsem s tím neměl žádné problémy.

Vladimír

host - 232.120 (?), 5.1.2015 18:20

Už jsem se chystal od soboty, ale naklíčit vlhčením na vatičku jsem to dal až dnes.Chyběla mi ještě pro mě nejzásadnější odrůda Amy, kterou jsem jel zakoupit, no a na porovnání jsem vzal ještě F1 Superamy(taky za superpeníze 40Kč za 15 semínek)To by mi nevadilo, ale baleno 04/2013 do 12/2015,takže v podstatě staré osivo-rozhodně né letošní.Je to daň za hodně časný výsev.Za 14 dní už bych asi někde pořídil třeba do 2017,ale-ale musel bych čekat a pak objíždět další a další obchody a hledat a shánět a to se mi fakt nechce-šlo jen o doplnění k osivu, které mám z dřívějška.Též jsem neodolal u tzv. lamyo(MAXI) odrůdy Samurai, kterou chci zkusit. J a Olí

host - 232.120 (?), 5.1.2015 18:49

Pokusil jsem se mobilem vyfotil,,nakličovací pracoviště".Základ tvoří obal od navíjecího vodítka pro psa střední velikosti.Z extrudovaného polystyrénu mám uvnitř vytvořeno cca 18 chlívků a v každém je1/4 z rozstřiženého odličovacího kolečka,1/4pod a 1/4 nad semínky.To celé je umístěno nad radiátorem, ale v noci by osivo nemělo doporučovaných 20-24°C a tak pod tím mám led žárovku 4W ve sklenici od tatarky a ta to požedované teplo dožene.I rámeček který to drží a boky jsou z toho extr. polystyrénu, aby teplo šlo, kam má a né okolo.No tom všem sedí jako víko jakási krabise od bonbónů a kontrolní teploměr je uvnitř.No tak takhle to letos dělám já.Vloni jsem to měl jinak, trochu hůř a to klíčení nebylo nic moc, tak uvidím letos a pak napíšu, jak to šlo.Samozřejmě, že semínka, která jsou třeba i 2-3 roky po uplynutí doby expirace tu klíčivost mají sníženou a počítám s tím, ale vloni čerstvé(drahé)osivo-odrůdy Oreny, Garnet,Sonar klíčily 100%-ně

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 5.1.2015 19:41

Zajímalo by mě těch 20-24 °C v noci. To jste někde četl?

Vladimír

host - 243.114 (?), 5.1.2015 19:52
Pane Vladimíre, píše, že by v noci neměla semínka teplotu 20-24 st., jako jí mají ve dne, kdy se topí ;)

host - 232.120 (?), 6.1.2015 8:29

Tak třeba zde se mluví i oteplotě do 30°C, ale říká, že stačí 26°C

A jentak namátkově jsem si vytáhnul pytlíčky s osivem a tam je naprosto jasně napsané-cituji.:,,Pro klíčení je důležitá stálá teplota 20-24°C, po přepikýrování 18-20°C.Výrobce SEMO toto neuvádí, Nohel Garden ano a společnost nebo firma Fortel to též píše.Posledním důvodem, proč to tak praktikuji je rada mého otce, který mi říká, že když podcením teplotu semínka zastydnou a nevzejdou. J.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 6.1.2015 9:12

no zrovna to video je od pána, který pracoval v Semu... takže v podstatě se všichni shodli

host - 3.120 (?), 6.1.2015 9:19

Už hodně sezón používám k výsevu paprik jogurtovač.Nechám zapnutý na nižší teplotu, ta je málo přes 30 st.Do krytu mám vyvrtané otvory, aby větral.Papriky vyklíčí za týden až 10 dní.

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 6.1.2015 14:26

tak já nedělám s výsevem paprik žádné cavyky.Předpěstovávám cca 6O sadbovačů po 2 rostlinách, tj 12O ks sazenic.Semínka vyseju do kelímků / letos asi 16 odrůd/.Ty po vysetí zaleju teplou vodou a přiklopím igelitem.Po pár dnech už klíčí první semena.Pěstuju v místnosti kde je okolo 22 st, na okně kde je možná méně.Pokud se mi zdá že to jde pomaleji, položím tác s kelímky na radiátor a je to.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 173.17 (?), 6.1.2015 9:56

Rozuměl jsem tomu dobře, že těmi ledkami chce 232.120 udržet teplotu 20-24 °C. Jen mě zajímalo, jakou teplotu má na tom radiátoru ve dne, když se topí.
Moc děkuji za odkaz na to video. Rady ptáka loskutáka až tak moc často neposlouchám.
Pokud jsem dobře poslouchal, tak p.Gajdoštin (dnes majitel firmy Dobrasemena) říkal výsev při teplotě 26-30 °C.  Nejsem velký pěstitel paprik, většinou jsem je vyséval spolu s rajčaty a to v místě v bytě, kde mám stálou teplotu 24 °C. S klíčením jsem nebyl u některých semen až tak spokojen a tak jsem loni zkusil v místě u stoupačky ústředního vytápění kde je v době topení (28 °C)  a klíčení se urychlilo a zlepšilo (pokud to mohu vůbec z mého malého vzorku posoudit). Pokud jde o stálou teplotu, tak si myslím, že pokles v noci až do 8-10 °C není nijak závratná změna a proto si s vypnutím topení (centrální z kotelny v sídlišti) nedělám žádné starosti. Přiznám, že jsem nikdy teplotu před raním zapnutím topení neměřil, ale míň jak 20 °C tam jistě nemám. Takový pokles teploty je i v přírodě běžný.
           Spíše rajčatář Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu19:08
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:48
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup3.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika