paprika pro venkovní pěstování
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 26.9.2014 17:44
Ještě pár takových pěkných fotek paprik a začnu uvažovat o jejich pěstování. Ale pořád mám dojem, že letošní rok byl a stále ještě je pro papriky ideální a trochu mimořádný.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 27.9.2014 18:36
Taky mám paprik přehršle, ale všechno je pálivé. Sladkou jsem měl jen jednu rostlinku, španělskou Najerano Rojo. Škoda, že jsem jich neměl více, tento rok by se zadařilo. Zkusím to příští rok, ale nevím, většinou se mně papriky nedaří. V pátek jsem sklidil Jalahot F1, dnes jsem upekl jeden plech těchto papriček naplněných Lučinou s tvarohem. Půlka pro mne (už je snězená), druhá pro syna. Ale pořád těch Jalahot zbylo na 3-4 plechy. A k tomu mám ještě natrhanou pořádnou porci Jalapeňo, což je obdoba Jalahot. V pondělí mne čeká otrhání beraních rohů Beros, kterých je tam minimálně půl igelitky- potřebuji uvolnit záhon, abych mohl pokračovat v rytí. Chci je namíchat do zelí, které budu dávat kvasit (před kvašením). Nevím co to udělá- nemáte někdo zkušenosti?
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 232.120 (?), 28.9.2014 6:12
Podle mého názoru budete mít to zelí zbytečně jako břitva.My dáváme na celý soudek(10 i 15 l) tak 2-3 normální malé čilipapričky a je to tak akorát, aby bylo lehce pikantní.Zrovna tak do nálevu na okurky, aby nebyly mdlé 1-2 a na ostřejší 2-3(taky podle velikosti že?) většinou do dvojitého nálevu(1l octa a 3,5 j vody,2x deko atd.)
J a Olí
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 79.173 (?), 28.9.2014 8:30
Pro milovníky chili je jeden zajímavý recept, který by snad stálo za to vyzkoušet:
10 najemno nasekaných chilli papriček
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku kalifornských sušených švestek (z Lidlu)
1/4 hrnku oleje (olivového nebo slunečnicového)
1 hrnek vody
1 lžíce octu (vinný)
1 lžíce kuřecího vývaru
4 stroužky nasekaného česneku
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 lžička čerstvé limetkové či citronové šťávy
1 rajčatový protlak - italský z Lidlu
1 hvězdičku badiánu
Švestky, badián, česnek, ocet, vývar, sůl, cukr, vodu a olej dáme do hrnce a uvedem do varu.Vaříme do rozvaření švestek cca 20 minut. Dle potřeby ředíme vodou. Olej celou omáčku výrazně zjemní, uhladí a myslím, že v žádné chilli omáčce by chybět alespoň v malém množství neměl, protože skvěle ladí pálivost z takové té "sprosté" na rafinovaně kulatou. Aniž by ji nějak zvlášť bral na síle.
Přidám chilli a vařím dalších max. 10 minut. Pak rozmixuju do hladka horké v hrnci ručním mixerem. Vrátím na oheň, přidám protlak, 1 lžíci citronové šťávy, 1,5 lžíce sójové omáčky a špetku mleté skořice (jen tak málo, aby nebyla téměř znát, jen oživila omáčku). Už jen krátce, nejvýš 5 minut povařím a případně přidám trochu vody, je-li omáčka příliš hustu. Ochutnat, případně dosolit, nebo dokápnout sojovku podle chuti.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 3.10.2014 17:42
Tak jsem v pondělí otrhal ty Berosy, byla jich plná igelitka. A to bylo jen na záhonu 1,2 x 2 m. Ještě se mně podařilo upéct dva plechy Jalahot, ale co těmi Beros stále nevím.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|