Pro milovníky chili je jeden zajímavý recept, který by snad stálo za to vyzkoušet:
10 najemno nasekaných chilli papriček
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku kalifornských sušených švestek (z Lidlu)
1/4 hrnku oleje (olivového nebo slunečnicového)
1 hrnek vody
1 lžíce octu (vinný)
1 lžíce kuřecího vývaru
4 stroužky nasekaného česneku
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 lžička čerstvé limetkové či citronové šťávy
1 rajčatový protlak - italský z Lidlu
1 hvězdičku badiánu
Švestky, badián, česnek, ocet, vývar, sůl, cukr, vodu a olej dáme do hrnce a uvedem do varu.Vaříme do rozvaření švestek cca 20 minut. Dle potřeby ředíme vodou. Olej celou omáčku výrazně zjemní, uhladí a myslím, že v žádné chilli omáčce by chybět alespoň v malém množství neměl, protože skvěle ladí pálivost z takové té "sprosté" na rafinovaně kulatou. Aniž by ji nějak zvlášť bral na síle.
Přidám chilli a vařím dalších max. 10 minut. Pak rozmixuju do hladka horké v hrnci ručním mixerem. Vrátím na oheň, přidám protlak, 1 lžíci citronové šťávy, 1,5 lžíce sójové omáčky a špetku mleté skořice (jen tak málo, aby nebyla téměř znát, jen oživila omáčku). Už jen krátce, nejvýš 5 minut povařím a případně přidám trochu vody, je-li omáčka příliš hustu. Ochutnat, případně dosolit, nebo dokápnout sojovku podle chuti.